Ny suksess for camp Bragdøya

Ny suksess for camp Bragdøya

Reportasje / Publisert: 15. juni 2018.   Endret: 29. juni 2018

I år kunne 55 deltakere fra Skandinavia dra hjem rike på kunnskap om natur og psykisk helse, og på konkrete, praktiske ferdigheter knyttet til friluftsliv.

Janne Rommetveit demonsterer bensinprimus

PRAKTISK UNDERVISNING: Janne Rommetveit viser deltakere på konferansen hvordan en bensinprimus virker. FOTO: Siri Bjaarstad / NAPHA

PRAKTISK UNDERVISNING: Janne ...

Det er sommer i mai, og Sørlandet på sitt mest idylliske. For andre gang går camp konferansen «Natur og psykisk helse» av stabelen på Bragdøya like utenfor Kristiansand. Vi tar båt fra Pir 6 i sentrum av sørlandsbyen, og blir møtt av folk fra Energiverket, kommunen, Kirkens bymisjon og Sørlandet sykehus som sammen arrangerer konferansen.

Mer praktisk i år

-Jeg er kjempespent på dette med workshopene, sier Leif Roar Kalleberg, leder av aktivitetstilbudet Energiverket. Etter ønske fra deltakerne på campen i fjor, har vi en mer praktisk tilnærming i år, forklarer han. Vi skal blant annet lære oss konkrete ferdigheter som hvordan lage bål og sette opp telt, forteller Kalleberg.

Dette høres spennende ut. Jeg har meldt meg på workshopene «ut på tur!» og «Shinrin-Yoku». Men først lærte psykolog Gunnar Oland Åsen ved ABUP (avdeling for barn og unges psykiske helse, Sørlandet sykehus) oss om at kjennskap er noe annet enn kunnskap.

Kjennskap noe annet enn kunnskap

Åsen mener at kunnskap ikke er nok for å skape varig endring, vi må erstatte kunnskap med kjennskap.

-Kjennskap handler om å kjenne ting på kroppen selv. Når er vi er ute i naturen og svetter trenger vi væske. Når vi fryser må vi har klær. Selvsagte ting, men vi finner ikke disse fenomenene når vi sitter inne og snakker sammen, forklarer han.

Psykologen mener at det er kjennskap og utvikling av kjennskap vi holder på med når vi jobber med psykisk helse i et naturperspektiv.

-Vi må ut i regnet, ut i kajakk. Kjenne på vått og tørt. Noen ungdommer har ikke lært dette, ikke fått det med hjemme og ikke lært det på skolen.

Hva kan naturfokusert behandling gi?

Det å bruke naturen i behandling av rus- og psykiske helseproblemer gir helt andre muligheter enn terapirommet, mener Åsen. Han sier at ved å bruke friluftsliv som en del av terapien, kan vi oppnå kjennskap til for eksempel trygghet, vennskap og redsel på en helt annen måte enn vi har mulighet til om vi sitter innendørs med bare kunnskapen.

-Det handler om å kjenne på redsel, og så komme over det. Sitte fast i myra, og så komme opp igjen. Kjennskap er når du finner en tørr pinne og får fyr, når du blir varm igjen etter å ha vært kald.

Han utfordrer forsamlingen til å tenke over hva som er kjennskapselementene i den jobben vi har:

-Har dere kjennskap nok til å gi trygghet til de dere skal hjelpe?, spør Åsen.

Og det er nettopp her de praktiske workshopene skal hjelpe oss til å bli mer trygge på våre frilufts ferdigheter og få mer kjennskap.

Bensinprimus og lavvo

Etter ei småkald natt i hengekøyeteltet (som førte til kjennskap om hva jeg trenger av klær for å sove ute på denne årstida), og et friskt morrabad med gjengen fra badegruppa «to tag» er jeg klar for min første praktiske øvelse på campen.

Janne Rommetveit og Leif Roar Kalleberg, som til daglig driver friluftstilbud ved Energiverket, har tatt oss med inn i skogen på Bragdøya. Der skal vi lære oss å sette opp telt, gapahuk og lavvo, og få fyr på bensinprimus. Vi lærer også hva som er nødvendig og lurt å ha med i tursekken.

Mens lavvoen reiser seg, merker vi hvor viktig det er at alle i gruppa samarbeider om oppgaven. Det er sol og vindstille denne dagen, men vi prøver å forestille oss hvordan det er å sette opp lavvoen i sterk vind og regn.

Likeverd på tur

-Det som er så fint med å være på tur og gjøre dette sammen, er at vi alle blir likeverdige, sier Rommetveit. Hun har lang erfaring med å være på tur med grupper, og har reflektert mye over hva friluftsaktiviter gjør med oss.

-Når vi er på tur blir jeg bare Janne, i stedet for en ansatt, sier hun. Alle har en like viktig rolle når vi skal sette opp teltet eller lavvoen, og alle trengs like mye. Vi blir avhengige av hverandre på en helt annen måte ute i naturen, og da er det lett å skape mestring og gode opplevelser, forteller hun.

-Det kan for eksempel være en god følelse å reise stanga i lavvoen, så alle kan krype inn og varme seg, skyter Kalleberg inn.

Tilbake til skogen

Etter lunsj i sola, hjemmelaga av Bragdøya kystlag, går turen ut i skogen med Petra Ellora Cau Wetterholm fra Sverige.

Hun guider oss over øya, inn i skogen.

-«Shinrin-Yoku» er japansk, og betyr skogsbad, forklarer hun. Det ble skapt på 80-tallet i Japan fordi så mange unge japanere rett og slett døde av stress. Flere begynte å tenke at dette hadde sammenheng med manglende kontakt med naturen og skogen, forteller hun.

Wetterholm, som er utdannet både danser, psykolog og er sertifisert natur- og skogsterapiguide, snakker oss ut fra hverdagen, og inn i naturen. Å «bade» i skogen handler om å gå i skogen i veldig rolig tempo, og å åpne sansene i en fordypet kontakt med naturen.

-Dere har unike muligheter i Norge

Etter to timer med vandring i skogen, er i alle fall jeg helt avslappa og rolig. Det gjorde godt å bare være for en stund, uten å skulle prestere.

-Norge er et utrolig vakkert land, sier Wetterholm. Dere har tilgang på naturen rett utenfor døra, den er tilgjengelig for alle, og dere har unike muligheter til å benytte dette.

Tror vi kommer til å høre mer om skogsbading

Selv bruker hun skogsbading som terapi for voksne med utbrenthet, angst og depresjon. Og hun mener at det er stort potensiale for å bruke naturen mer på denne måten inne rus- og psykisk helsefeltet.

-Det har vært noen henvendelser om Shinrin-Yoku fra Norge den siste tida, så jeg tror dere vil høre mer om dette her i landet fremover, sier Wetterholm.

Daniel debuterer som rapper

KONSERT PÅ STRANDA: Bymisjon-deltaker Daniel debuterte som rapper med egenproduserte låter.  

NYTT BEGREP: Gunnar Oland Åsen fra Sørlandet sykehus introduserer begrepet kjennskap. FOTO: Siri Bjaarstad / NAPHA
SKOGSBADING: Petra Ellora Cau Wetterholm fører oss inn i skogen på japansk vis. FOTO: Siri Bjaarstad / NAPHA
Camp konferanse
  • En årlig skandinavisk konferanse på Bragdøya utenfor Kristiansand der alle foredrag og temaer er knyttet opp til natur og psykisk helse
  • Arrangeres av Energiverket og Oppfølgingstjenesten i Kristiansand kommune i samarbeid med Sørlandet sykehus, Kirkens bymisjon og NAPHA
  • I år 3 dagers program med foredrag og praktiske workshops
  • Alle deltakere sover på i telt på øya
  • Bragdøya kystlag står for hjemmelaga mat under hele konferanse
  • Både et norsk og et nordisk nettverk for natur og psykisk helse er dannet på konferansen
Shinrin-Yoku
  • Betyr skogsbading og kommer fra Japan
  • Startet på 80-tall som en reaksjon på stress blant unge japanere
  • Handler om tilstedeværelse i skogen
  • Skogsbad kan gjøres hele året
  • Beslektet med skogsterapi

Mer om

Recovery Friluftsliv Natur og psykisk helse Aktivitet og fritid Agder Reportasjer Villmarksterapi Nyheter

Les også

Publisert: 23/8/2017

Camp Bragdøya for første gang

Publisert: 23/8/2017

Adventure and Wilderness Therapy med røtter og fremtid

Publisert: 10/6/2016

Drømmejobben er å støtte recovery gjennom friluftsliv

Publisert: 13/6/2016

Hardangervidda på langs - en vinterekspedisjon som medisin

Publisert: 12/10/2017

Kunst , kreativitet og flyt - som medisin uten bivirkninger!

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss