-Skal jeg få operert bort kreft vil jeg vite at jeg får kirurgi og ikke fysioterapi. Slik må også psykisk helsearbeid være, mener psykolog og professor Marianne Farkas.
OPPNÅ ØNSKEDE ROLLER: -Å hjelpe folk til å oppnå roller de selv ønsker, er essensen i psykososial rehabilitering, verken mer eller mindre, mener professor Marianne Farkas ved Universitetet i Boston. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
OPPNÅ ØNSKEDE ROLLER: -Å hjelpe folk til å oppnå roller de selv ønsker, er essensen i psykososial rehabilitering, verken mer eller mindre, mener professor Marianne Farkas ved Universitetet i Boston. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
-Hvis en som jobber med rehabilitering bruker tid på å redusere symptomer, så driver han med behandling, ikke rehabilitering. Hvis du hjelper folk med å få en jobb og tror du driver behandling, så tar du feil. Da driver du med rehabilitering, sier Farkas.
Professoren ved Universitetet i Boston mener det er for tilfeldig hva psykisk helsearbeidere gjør, og at de ofte ikke gjør hva de sier.
-Derfor blir også resultatene av tiltakene tilfeldig. De må være i stand til å forklare hva de gjør for brukeren. Samtidig er det en forutsetning å kunne opprette et likeverdig samarbeid, og gjøre brukeren i stand til å jobbe etter egne mål, sier hun.
Farkas mener at nettopp mangelen på klare mål er fremtredende innen psykisk helsetjenester. Under en forelesing om recovery gjennom psykososial rehabilitering på konferansen WAPR 2018 i Madrid 5.-7. juli, understreket hun at psykososial rehabilitering har ett klart mål.
-Å hjelpe folk til å oppnå roller de selv ønsker, er essensen i psykososial rehabilitering, verken mer eller mindre. Slike roller kan for eksempel være student, leietaker, ansatt eller kjæreste, sier hun.
Hun mener den tradisjonelle forståelsen av psykososial rehablitering har vært å holde folk stabile i sitt nærmiljø, og unngå innleggelser.
-Det vi lærte av det var at mange folk likevel endte opp sosialt isolert, med profesjonelle som deres eneste støttende nettverk. Folk kunne leve forferdelige liv ute i samfunnet. Å være der ute var ikke nok. Å fri folk fra sykehus gir dem ikke et nødvendigvis et liv. Recoveryorientert rehabilitering var et svar på denne utfordringen, sier hun.
Og i det arbeidet handler det ifølge Farkas altså om å oppnå roller man selv og andre verdsetter, som gjør at man opplever personlig vekst og å være til nytte. Hun hevder det er fem helt konkrete punkter man kan følge for å nå målet om at brukeren skal få en slik rolle.
- Vi starter med at brukeren med veiledning fra tjenesteyteren bestemmer seg for målet, altså hvilken rolle han eller hun ønsker, og hvor og når dette skal skje. For eksempel kan brukerens ønskede rolle være å bli leietaker i Oslo, i en leilighet med minst en romkamerat, innen desember 2018, forklarer hun.
Neste steg er å samarbeide om å identifisere de ferdighetene og ressursene man trenger for å oppnå rollen.
-Tredje steg er å lage en plan for hvordan brukeren skal oppnå de viktigste ferdighetene og ressursene som trengs for å oppnå rollen. La oss eksempelvis si at en nødvendig ressurs kan være inntekt for å kunne betale for leien, sier hun.
Fjerde steg blir da ifølge Farkas å lære dem det de trenger for å oppnå dette.
-Det femte og siste steget er å hjelpe brukeren med å øve på ferdigheter han eller hun ikke er så god på, for eksempel å prate godt for seg i et jobbintervju. Om man selv som terapeut ikke klarer å lære bort det som er nødvendig, for eksempel et fremmed språk, blir jobben å linke brukeren til steder hvor dette kan læres, avslutter Farkas.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?