Å være raus gir glede og overskudd

Å være raus gir glede og overskudd

Publisert: 09. oktober 2018.   Endret: 09. oktober 2018

Så er det Verdensdagen for psykisk helse igjen, og årets tema er raushet, et ord jeg liker veldig godt.

Smilende mann med åpne armer

At jeg er raus tror jeg er det fineste noen kan si om meg. Det er noe veldig godt, trygt og uselvisk ved å være raus, og for meg handler det om å dele. Å dele av sine egne erfaringer, glede og overskudd. Det betyr ikke at man skal gi bort alt man har, for så å sitte igjen tom og utslitt selv. Jeg opplever at når jeg er raus så gir det mer overskudd enn det tar krefter.

Andres suksess

For meg er det en dyd å være raus, noe vi alle bør være mye flinkere til. Mange, og meg selv inkludert, kan av og til tro at andres suksess gjør at en selv ikke får til noe. At man da er mislykket. Man blir misunnelig, Norges største folkesykdom.

Jeg tror ikke livet fungerer slik. Andres suksess betyr ikke at en selv ikke kan få det. Tvert imot. Klarer man å være raus i forhold til den som oppnår sine drømmer, se på dem med beundring, finne ut hva de gjør som gir dem suksess, tror jeg man selv kan få til det man drømmer om. Man bør være like raus mot dem som får til livet, som man er raus med de som har det vanskelig. 

Godta ting vi ikke forstår

Å være raus handler også om forståelse og aksept. Vi har alle feil, mangler og uvaner. Det kan være vanskelig å forstå hvorfor mennesker handler på en bestemt måte, men jeg mener at det alltid er grunner til at folk er som de er, gjør som de gjør og sier det de sier. Grunnene kan være like mange som det finnes mennesker, og jeg synes man bør forsøke og akseptere dette uten å dømme eller snakke nedsettende om vedkommende.

Å godta ting vi ikke forstår, og akseptere andre som de er, handler også om raushet for meg. Hvis man klarer å legge egne fordommer til side, og heller gi omsorg, tror jeg det gir mer overskudd og glede enn hvis man gjør det motsatte.

Raus overfor «vanskelige» pasienter

I enkelte situasjoner kan det være fryktelig vanskelig å være raus. Særlig hvis man selv er sliten og ute av balanse. Når jeg har vært syk så har det vært dårlig med raushet. Det rare er at i de periodene har jeg store fordommer mot andre i samme situasjon som meg selv. Da er jeg verken raus eller finner glede ved å dele. Det handler nok om at jeg rett og slett ikke har noe annet å dele enn depresjonen, og den er ikke så mye å dele raust av.

Fordommene jeg får tror jeg skyldes at jeg forakter meg selv og skammer meg over hvordan jeg har det. Det tror jeg det er verdt å tenke over for de som skal forsøke å hjelpe. Mangel på raushet og fordommer i «full blomstring» handler i bunn og grunn om egen håpløshet og skam. Da er det fint hvis hjelperne kan ha dette i bakhodet og at de er de som viser raushet overfor «vanskelige» pasienter.

RIGMOR GALTUNG
VERDENSDAGEN FOR PSYKISK HELSE

Verdensdagen for psykisk helse markeres den 10. oktober.

Mer om

Blogg

Les også

Publisert: 10/12/2010

Tasjlåt? NAPHA? Nei, panzer!

Publisert: 04/1/2011

Hvem kan mene hva om psykofarmaka?

Publisert: 24/1/2011

Typisk sosialdemokrati! (Bloggpost på nivå 5)

Publisert: 07/2/2011

Fløyelsrevolusjon?

Publisert: 17/2/2011

Høye satser og høye smørbrød

Publisert: 02/3/2011

Odd Volden er i feriemodus

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss