Samarbeid med fastleger og nabokommuner gir bedre tjenester

Samarbeid med fastleger og nabokommuner gir bedre tjenester

Publisert: 11. januar 2019

Surnadal er en liten kommune med få ansatte i enhet for psykisk helse. Det gode samarbeidet med fastlegene og nabokommunene er derfor ekstra viktig for dem.

Gunn Eline Børmark og Anita Faksnes Melkild

RASK HJELP: – For oss er den lave terskelen, og muligheten for at pasienter vi møter så raskt kan få samtale hos henne, viktig, sier fastlege Gunn Eline Børmark om samarbeidet. Her sammen med psykiatrisk sykepleier Anita Faksnes Melkild. FOTO: SURNADAL KOMMUNE

RASK HJELP: – For oss er den ...

Surnadal har 6000 innbyggere. Enhet for psykisk helse og rus er organisert under helse- og omsorgstjenesten i kommunen og har bare en ansatt for å følge opp voksne med milde og moderate psykiske eller rusutfordringer.

– Det gjør det enda viktigere å tenke utover egen enhet og egen fagbakgrunn. Fastlegene er viktige, sier psykiatrisk sykepleier Anita Faksnes Melkild.

Lett å få tak i fastlegene

Hun er glad for det gode samarbeidet med fastlegene.

– Vi har et legesenter med fem fastlegehjemler. Alle fastlegene har vist en genuin interesse for psykisk helse og stor samarbeidsvilje, forteller Melkild.

Videre beskriver hun dem som både tilgjengelige og gode drøftingspartnere.

– Jeg kan slå på tråden til dem eller rusle ned på legekontoret, som er bare fem minutters spasertur unna, om jeg har behov for å diskutere en problemstilling jeg står i. Det at de er så tilgjengelige for meg, ser jeg kommer brukerne til gode.

Gjensidig nytte

Nytten av det tette samarbeidet går begge veier. Fastlege Gunn Eline Børmark berømmer den hjelpen Melkild gir. Fastlegene ringer også ofte til henne for å diskutere faglige utfordringer eller for å fortelle at de har vært i kontakt med brukere som har behov for samtale med henne.

– Jeg har stor faglig tillit til den hjelpen hun gir personer med psykiske utfordringer. For oss er den lave terskelen, og muligheten for at pasienter vi møter så raskt kan få samtale hos henne, viktig. Det gjør det lett for oss å anbefale dem vi møter å ta kontakt med henne, sier Børmark.

Hun forteller videre at det ofte er personer med angst og depresjon eller personer som enten er i eller nylig har opplevd en krise i livet, som de samarbeider om.

Samarbeider med nabokommuner

Melkild samarbeider også med andre tjenester i kommunen, som NAV og ruskonsulent. Kommunen har dessuten samarbeid med to nabokommuner, og de har blant annet sinnemestringskurs sammen med Halsa kommune.

– Det å samarbeide om dette kurset er nyttig for å ha stort nok befolkningsgrunnlag til å sette sammen en gruppe som fungerer, og så må en være to behandlere til stede hver gang. Så rent praktisk ser vi at det er behov for interkommunalt samarbeid. Det er også en styrke å ha med en terapeut til som ikke er fra egen kommune, sier Melkild.

Noen ganger har hun samtaler med brukere fra nabokommunene da disse kan oppleve det vanskelig å skulle snakke med ansatte i egen kommune.

– Det er små og til dels oversiktlige forhold både i vår kommune og i nabokommunene. Derfor synes nok en del at det er vanskelig å motta psykisk helsehjelp i egen hjemkommune, så da er det viktig med samarbeid, mener Melkild. 

– Forhindrer utbrenthet

Hun har faste møter med psykisk helsetjenestene i Halsa og Rindal kommune fire ganger årlig. Også i disse kommunene er det få ansatte innen psykisk helsetjeneste for voksne.

– Vi er fire fagpersoner som møtes for å drøfte faglige problemstillinger og få impulser fra hverandre. Vi forteller for eksempel om kurs vi har vært på, diskuterer lovverk, nye veiledere og ellers sikrer at vi henger med i det som skjer på feltet. I en liten kommune er det ikke alltid så lett å få til en skikkelig utfyllende og god diskusjon. Så slikt samarbeid er god forebyggende personalpolitikk som er med på å forhindre utbrenthet, understreker Melkild.

Anita Faksnes Melkild

SAMARBEID: Anita Faksnes Melkild er glad for det gode samarbeidet med fastlegene og nabokommunene. FOTO: Gry Strøm/NAPHA

Forside lavterskelhefte
Trykk på bildet, og se NAPHAs hefte om lavterskeltilbud, som denne artikkelen er en del av.

Mer om

Lavterskeltilbud Leger

Les også

Publisert: 17/11/2015

Fylkeslege med visjoner for Finnmark

Publisert: 20/12/2018

Vil gjøre fastlegene bedre til å hjelpe folk med depresjon

Publisert: 26/3/2019

85 fastleger på kurs om psykisk helse

Publisert: 21/1/2011

LASSO - for rusavhengige i risikosonen

Publisert: 11/11/2010

Lav terskel - høy kvalitet

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss