Får sårbare unge ut i jobb og aktivitet

Får sårbare unge ut i jobb og aktivitet

Publisert: 01. februar 2019.   Endret: 01. juli 2019

-Vi ønsker å bygge tillit og relasjoner til ungdommene, slik at vi senere kan stille krav på reisen inn i arbeidslivet

Silje Dahl Bjørgvik

TILLIT OG RELASJON: -Vi ønsker å bygge tillit og relasjoner til ungdommene slik at vi senere kan stille krav på reisen inn i arbeidslivet, sier prosjektleder og jobbcoach Silje Dahl Bjørgvik. FOTO: Veksttorget Verdal.

TILLIT OG RELASJON: -Vi &osla...

-DrømmeDagene er et 18 ukers program for unge i alderen 18-25 år som mottar hjelp fra NAV, og som trenger å finne sin vei inn i arbeidsliv eller utdanning, sier prosjektleder og jobbcoach i DrømmeDagene i Verdal kommune, Silje Dahl Bjørgvik.

Bjørgvik var en av flere foredragsholdere på NAPHAs jubileumsseminar 14. februar 2019. Konferansen ble streamet live på Napha.no. Se Bjørgviks innlegg ved å gå inn på startpunkt 43 min og 11 sek i denne sendingen

-Hemmelig instruksjonsbok i livet

Resultatene viser ifølge Dahl Bjørgvik at ungdommene opplever at de har kommet nærmere målet sitt, flere har begynt i arbeid og utdanning, og motivasjonen har økt betraktelig. En deltaker fra høsten 2018 uttaler at «vi lærer veldig mye som det er greit å lære, som ikke blir dekt i skolegangen. Mange av oss føler at noen mennesker har fått en hemmelig instruksjonsbok i livet, som vi andre ikke fikk. Drømmedagene er nesten som å endelig få den instruksjonsboka».

-I DrømmeDagene jobber vi med tema som hva vil jeg med livet mitt, hvordan kommer jeg meg dit, og hva kan jeg, sier Dahl Bjørgvik.

-Preppes på arbeidslivets krav og muligheter

Alle deltakere på DrømmeDagene får en egen jobbcoach, som hjelper de underveis mot målet deres. En jobbcoach stiller krav, tilrettelegger, er en samtalepartner, veileder, rådgiver og er en «fanclub» for drømmen. Først får man en forberedelsesfase på fire uker med individuell oppfølging av jobbcoachen. Deretter følger en gjennomføringsfase på seks uker i gruppe sammen med andre unge i samme situasjon. Tredje og siste fase består av åtte uker med individuell oppfølging av jobbcoach og arbeidsgiver eller andre instanser.

-De unge preppes på arbeidslivets krav og fantastiske muligheter. Med DrømmeDagene ønsker vi å komme i posisjon til å kunne hjelpe. Vi ønsker å bygge tillit og relasjoner til ungdommene slik at vi senere kan stille krav på reisen inn i arbeidslivet, sier hun.  

-Mer treffsikre i valgene sine

Hun forteller at prosjektet bidrar til at deltakerne opplever det mer realistisk å nå målene sine.

-De blir mer treffsikre i valgene sine, får lagt vekk bagasjen sin og får den nødvendige hjelpen som de trenger for å nå målet sitt. Mange oppnår også deretter sitt mål om arbeid og utdanning, sier Dahl Bjørgvik.

MER TREFFSIKRE: -Deltakerne blir mer treffsikre i valgene sine, sier Silje Dahl Bjørgvik. Møt henne på NAPHAs jubileumsseminar «Vi heier på kommunene» 14. februar.

Mer om

Nyheter Arbeid og psykisk helse Jubileum Napha 10 år

Les også

Publisert: 11/2/2019

En smak av Toscana og Recovery

Publisert: 12/2/2019
Spill av video

Nye pakkeforløp innen psykisk helse tema i NAPHAs jubileumsdebatt

Publisert: 23/2/2019

Vi heier på kommunene!

Publisert: 15/10/2018

NAPHA feirer 10 år

Publisert: 05/2/2019

Marianne Meløy kåserer om psykisk helse på NAPHAs jubileumsseminar

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss