Brukere i Fredrikstad kan fortsette i selvhjelpsgrupper når de er ferdige med Rask psykisk helsehjelp (RPH).
RPH-TEAMET I FREDRIKSTAD: Fra v.: Psykolog Mari Velgaard, psykologspesialist Thomas Knutsen, igangsetter av selvhjelpsgrupper Angelica Nielsen, klinisk vernepleier Hanne Grelland, og psykolog og prosjektleder Zeenat Rafiq (bak). Foto: Fredrikstad kommune.
RPH-TEAMET I FREDRIKSTAD: Fra v.: Psykolog Mari Velgaard, psykologspesialist Thomas Knutsen, igangsetter av selvhjelpsgrupper Angelica Nielsen, klinisk vernepleier Hanne Grelland, og psykolog og prosjektleder Zeenat Rafiq (bak). Foto: Fredrikstad kommune.
– Mange setter stor pris på tilbudet, sier prosjektleder for RPH, Zeenat Rafiq.
Det hele kom i stand ganske tilfeldig.
– Vi begynte med RPH i Fredrikstad i november 2017, og en av dem som ble ansatt, Angelica Nielsen, ledet allerede da selvhjelpsarbeidet i kommunen vår.
– Det ble naturlig for henne å informere brukerne om tilbudet om selvhjelpsgrupper da de skulle slutte med RPH, forklarer Rafiq.
Mange gir uttrykk for at de synes det er flott å få delta i en slik gruppe.
– Flere av dem som har vært i kontakt med RPH i Fredrikstad, via kurs, individuell behandling eller i gruppeterapi, har takket ja til å bli med i selvhjelpsgruppe etterpå. Og mange kommer med tilbakemeldinger om at de synes det er fint å ha mulighet til å fortsette å jobbe videre på den måten når de er ute av RPH, som jo foregår i en begrenset periode.
– Det fanger dem opp i en sårbar fase.
Rafiq påpeker at det ofte kan være vanskelig å avslutte en behandlingsrelasjon.
– Da kan selvhjelpsgrupper fungere som en naturlig overgang. Deltakerne forteller at de synes det er nyttig å ha kontakt med personer som har stått i lignende problemer som de har gjort selv. De opplever det som interessant og givende å snakke med andre, sier Rafiq.
Hun føler at selvhjelpskonseptet er i RPHs ånd.
– Poenget er at man skal lære å håndtere vanskene man har. Deltakerne driver selvhjelpsgruppene selv. Angelica hjelper til i oppstarten av gruppene, med å veilede og legge til rette. Så trekker hun seg ut. Etterpå jobber gruppa selv, uten hjelp fra den psykiske helsetjenesten.
Hvor lenge er opp til den enkelte gruppa.
– Noen kan holde på veldig lenge, forteller Rafiq. Før hun slår fast:
– Vi vil anbefale andre RPH-kommuner å etablere et samarbeid med Selvhjelp Norge. For mange kan selvhjelpsgrupper være et svært godt tilbud.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?