-Som leder i Erfaringssentrum er jeg bekymret for rammevilkårene til erfaringskonsulentene, sier Torbjørn Mohn-Haugen. Temaet tas opp i Bodø 9.-10. oktober.
KOMMER TIL BODØ: Marius Strøm Pettersen (t.v.) og Torbjørn Mohn-Haugen i Erfaringssentrum. Førstnevnte kommer til Bodø 9.-10. oktober, hvor rammevilkår og andre viktige forhold rundt erfaringskonsulenter skal diskuteres. FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen/napha.no arkiv
KOMMER TIL BODØ: Marius Strøm Pettersen (t.v.) og Torbjørn Mohn-Haugen i Erfaringssentrum. Førstnevnte kommer til Bodø 9.-10. oktober, hvor rammevilkår og andre viktige forhold rundt erfaringskonsulenter skal diskuteres. FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen/napha.no arkiv
-Jeg håper så mange erfaringskonsulenter som mulig fra Nordland tar turen til Bodø 9. – 10. oktober. Det en kjempeviktig arena der erfaringskonsulentene kan drøfte aktuelle problemstillinger de står i for å bli tryggere i arbeidet de gjør til daglig, sier lederen i interesseorganisasjonen Erfaringssentrum.
Blant det som skal diskuteres i Bodø er hvordan man får til balansegangen mellom å anerkjenne det spesielle i rollen som erfaringskonsulent, og samtidig behandle erfaringskonsulenten som vanlig arbeidstaker. Helsedirektoratet kommer for å snakke om myndighetenes virkemidler for å ansette og støtte erfaringskonsulenter i psykisk helse- og rustjenestene.
-Nye tall viser at 27 prosent av kommunene i Norge har erfaringskonsulenter. Tallet er økende. Dette forplikter også de som har inspirert til ordningen til å hjelpe med å skape bedre rammebetingelser, mener Torbjørn Mohn-Haugen.
Han beskriver uryddige forhold i dag.
-Det er ingen egentlig ordnede rammer og litt «ville vesten» der ute. Mange steder er det ikke noen konkret stillingsbeskrivelse for arbeidet den enkelte erfaringskonsulenten skal utføre. Når det gjelder lønnsforholdene er disse svært forskjellige, og helt opp til den enkelte arbeidsgiver. Det finnes ingen tariff, og det er en utfordring å sette en sum på hva erfaringskompetansen er verdt, mener han.
Han etterlyser derfor grep fra myndigheter og andre krefter.
-Noen steder jobber erfaringskonsulenten under stillingstittelen «assistent», og erfaringskompetansen ilegges null vekt. Andre steder anerkjennes kompetansen med relativt høy lønn. Det er en fare for at hele ordningen vannes ut hvis man ikke får tatt skikkelig grep, sier han.
Mohn-Haugen ønsker derfor varmt velkommen samlingen for erfaringskonsulenter og myndigheter i regi av Fylkesmannen i Nordland, der disse forholdene skal diskuteres.
-Det at Fylkesmannen i Nordland legger til rette for dette arbeidet er utrolig bra. Det er noe alle fylkesmennene i Norge bør legge til rette for, ettersom det er de som forvalter tilskuddordningene knyttet til erfaringskonsulenter, mener han.
Erfaringssentrum stiller i Bodø, der de vil legge vekt på hva de mener vil være de beste virkemidlene utover tariffbasert lønn og en mer felles forståelse av rollen som erfaringskonsulent.
-Det er jo en ny og potensielt litt sårbar yrkesgruppe. På sikt ønsker vi i Erfaringssentrum også å tilby mer til medlemmene våre i form av nettverksstøtte og veiledning, men per i dag er det helt umulig å få til på grunn av manglende ressurser, sier Mohn-Haugen, som mener samlingen i Bodø av den grunn er ekstra viktig.
-Derfor heier vi veldig på de aktørene som gjør akkurat det per i dag. Det at Fylkesmannen i Nordland bidrar til dette gjennom å få samlet så mange erfaringskonsulenter som i Bodø 9. og 10. oktober, er kjempebra, mener han.
Erfaringssentrum ble opprettet for to år siden.
-Det er selvsagt utfordrende for en ny yrkesgruppe å komme seg inn, og jeg opplever foreløpig at det er mye arbeid å gjøre når det kommer til fagforeningsarbeid. Erfaringssentrum forsøker å samarbeide med Fagforbundet, og vi anbefaler alle våre medlemmer å fagorganisere seg. Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, og det trengs mer ressurser til å jobbe med en nasjonal strategi for bruken av erfaringskonsulenter i Norge, sier han.
Selv om Erfaringssentrum sitter på en del oversikt, mener Mohn-Haugen det er behov for mer kunnskap om erfaringskonsulentenes situasjon i Norge.
-Det finnes for lite forskningsbasert kunnskap om erfaringskonsulentene i Norge. Det at myndighetene har sluppet løs en rekke tilskuddsordninger over mange år, uten at de har kvalitetssikret oppfølgingen, er en stor utfordring. Det trengs en satsning der man får koordinert arbeidet med å styrke rammevilkårene for erfaringskonsulenter i Norge, sier han.
Samlingen i Bodø 9.-10. oktober retter seg mot erfaringskonsulenter og deres ledere.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?