Forvent en psykisk helse-epidemi etter korona

Forvent en psykisk helse-epidemi etter korona

Koronakrisen / Publisert: 25. april 2020.   Endret: 24. april 2020

Jeg håper myndigheter og helsevesen forbereder seg på konsekvensene av tapte livsgrunnlag, frykt og isolasjon.

Tomme seter i sal

TOMME SETER: Blogger og komiker Rigmor Galtung er en av mange som har mistet jobb og inntekter under koronakrisen. Alle show på hennes planlagte turné er avlyst. ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com 

TOMME SETER: Blogger og komik...

Korona. Dette ordet har vi hørt veldig mange ganger de siste ukene. Hver dag hører vi om utvikling i alle verdens land. Folk blir syke, noen alvorlig, andre dør. Per nå er det over 300 000 arbeidsledige personer i Norge. Jeg tror økonomiske bekymringer, ekstrabelastning ved å både være lærer og barnehagelærer for egne barn, isolasjon og lite kroppskontakt gjør noe med folks psykiske helse. Det sier seg vel nesten selv at dette preger oss mennesker, uansett hva slags psykiske helse man har i utgangspunktet.

Fra ferie til tapt livsgrunnlag

Jeg, som er en av dem som har underliggende psykisk sykdom, fikk selv erfare hva det kan bety… det endte med en innleggelse. På bare en dag hadde jeg mistet hele livsgrunnlaget mitt for det neste halve året, og framtida er fremdeles usikker da man ikke ennå vet når mange mennesker kan samles for å gå for eksempel på teater. Jeg har eget show, skulle ut på turné og alt ble avlyst.

Da «det smalt» hadde jeg vært på ferie i Hellas. Jeg kom hjem med overskudd og godt mot. Det varte ikke lenge. Bare tre dager etter hjemkomst ble Norge «stengt». Jeg opplevde å bli sittende i karantene uten mulighet til å ha kontakt med noen. I tillegg ble jeg, som jeg tidligere sa, sittende uten inntekt i uoverskuelig framtid. Det gikk ikke mange dagene før jeg kjente på den snikende følelsen av at en depresjon var på  vei – søvnen uteble og depressive katastrofetanker overtok store deler av min våkne tilstand. Jeg bare visste hvilken vei dette måtte gå.

Mangelen på fysisk kontakt

Etter ei uke var «helvete» der igjen. Jeg måtte bare ha hjelp. Det fikk jeg, på mitt nye hjemsted. Jeg kan i ettertid si at det ble et «vellykket» opphold, og at jeg ikke er fullt så redd for en ny innleggelse. Allikevel. Når jeg blir syk, er jeg veldig krevende, i den forstand at jeg reagerer og trenger mye kontakt med personalet. Jeg blir utrygg og sikkert ganske krevende. Det som var annerledes denne gangen, var mangelen på å bli tatt på. Ikke en hånd å holde i eller noen som kunne stryke meg over ryggen da jeg var som mest redd. Alle måtte sprite hendene hele tida og de ansatte måtte, naturlig nok, holde avstand til pasientene.

Vil trenge hjelp

Nå lurer jeg veldig på hvordan verden kommer til å se ut når Norge langsomt åpnes igjen. Jeg er ganske sikker på at det blir flere som må legges inn for depresjoner og angst, og at mange vil oppleve at de har mistet fotfestet og ikke vet hvordan de skal komme seg opp igjen.

Det er ikke bare oss med sårbarhet som kjenner på vanskelige og vonde følelser. Også mange av dem som kanskje aldri har vært i ei krise tror jeg vil få problemer nå. Jeg tror det vil komme en boom av psykisk syke mennesker som vil trenge hjelp. I dag har man bygget ned nesten all kapasitet på de psykiatriske avdelingene, og flyttet hjelp ut til der pasienten er, det vil si hjemme. Dette tror jeg ikke kommer til å være nok for mange. Jeg vet med meg selv at jeg er i behov av skjerming og ro, slik man får på et sykehus eller en institusjon. Dette tror jeg det er flere som vil trenge etter hvert. En annen måte å forberede seg på er å gi flere psykologer kommunale avtaler, slik at køene blir kortere og det blir rimeligere å få hjelp.

Jeg vil innstendig be myndighetene om å være forberedt på en ny epidemi når koronatida har roet seg, nemlig psykiske helseplager hos mange flere enn vi noen gang har opplevd tidligere.

RIGMOR GALTUNG
  • Galtung blogger jevnlig for napha.no.

Mer om

Blogg Koronakrisen Koronakrisen og psykisk helsearbeid Korona

Les også

Publisert: 16/3/2020

Oppdaterte korona-retningslinjer for psykisk helse- og rustjenestene

Publisert: 17/3/2020

Slik legger RPH-teamene om til hjelp på avstand

Publisert: 17/3/2020

Psykisk helse- og rustjeneste finner nye veier rundt korona-pandemien

Publisert: 18/3/2020

Jeg kjenner på en snikende redsel

Publisert: 18/3/2020

Slik løser oppsøkende FACT-team unntakstilstanden

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss