Vil forebygge selvmord med kortfilmer

Vil forebygge selvmord med kortfilmer

Publisert: 10. juni 2020.   Endret: 28. oktober 2020

-Filmene retter seg mot mennesker som må «tørre å spørre», og mot de som har selvmordstanker, gjennom å vise at det hjelper å få hjelp.

Youtube play overlay
Gutt og jente prater, fra filmen Venninnen

GOD VENN: Marius fikk selvmordstanker etter at moren hans tok sitt eget liv. En venninne hjalp ham ut av disse tankene. Her fra kortfilmen Venninnen, som er en av sju filmer organisasjonen LEVE har laget. FOTO: Suzanne Schönkopf

GOD VENN: Marius fikk selvmor...

-Et felles budskap fra de som er med i filmene er at de er glade i dag for at de lever. Det er et kjernebudskap til de som har det så tungt og mørkt at de tenker at livet aldri kan bli bedre. For det kan det, men de aller fleste trenger hjelp på veien, sier generalsekretær Terese Grøm i LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

Tydelig budskap fra erfaringsperspektiv

Sju filmer er blitt publisert, og sett av mange tusen. Alle filmene inneholder intervjuer med personer som har hatt tanker om å ta livet sitt.

-Jeg tror at dette budskapet og filmene vil komme til nytte på mange arenaer, fra sosiale medier der selvmordsnære og deres omkrets fanger dem opp, til undervisningsarenaer og ulike fag- og frivillighetsmiljøer, sier Grøm.

Hun liker spesielt godt at filmene formidler tydelige budskap fra et erfaringsgrunnlag, om at det er verdt å åpne opp for hjelp, for å få hjelp til å leve livet videre.

-Det er disse menneskene gode bevis på. Jeg liker også at alle er tydelige på at det å spørre noen om de har det så tungt at de tenker på å ta sitt eget liv, kan være det forløsende – om man har mistanke. Det hjelper å sette ord på selvmordstanker, det vet vi er selvmordsforebyggende, påpeker hun.

-Papageno-effekten

Grøm viser også til gjennomførte studier, som antyder at det å løfte frem historier i det offentlige rom, om mennesker som har kommet seg igjennom tunge selvmordstanker og har det mye bedre i dag, kan bidra til å redusere antall selvmord.

-Det er den såkalte Papageno-effekten, motsetning til Wherther-effekten. Det innebærer at de som har forsøkt å begå selvmord, i ettertid kan fortelle at de egentlig ikke ønsket å dø. Men livssituasjonen de befant seg i var så vanskelig at de var villig til å gjøre alt for å slippe unna den, og dermed fortonet selvmord seg som en slags løsning, sier Grøm.

Lett å glemme at det er endelig

Filmene utgjør del av LEVEs prosjekt «Jeg valgte livet». Alle filmene viser til ulike måter de enkelte fikk hjelp på.

-Jeg synes filmene gir en viktig livgivende opplevelse, og en bekreftelse på at selvmord ikke er en løsning. De som forteller i filmene sier tvert imot at det å få hjelp og sette ord på selvmordstanker, er den beste løsningen. Et selvmord er endelig, du kommer ikke tilbake. Det er lett å miste det faktum av syne, når indre smerter river som verst, understreker hun.

De sju filmene

De sju korte filmene, som er på cirka tre minutter hver, er Snur tankene, SMS-avtalen, Fri, Støttespilleren, Tok affære, Venninnen og Løftet.

-Det å sette ord på selvmordstanker vet vi er selvmordsforebyggende, sier generalsekretær Terese Grøm i LEVE. FOTO: Assa Kooy Tveiten

Mer om

Nyheter Selvmordsforebygging Selvmord

Les også

Publisert: 10/9/2013

Viktige forebyggere av selvmord

Publisert: 15/11/2019

–Ikke vent med tiltak som forebygger selvmord

Publisert: 11/12/2019

Stor økning i selvmord - men kan forebygges mener ekspert

Publisert: 24/1/2020

Mistet mannen i selvmord - skrev bok for å hjelpe andre

Publisert: 27/5/2020

Ny undervisningsfilm fra Vivat viser hvordan du kan snakke med folk om selvmord

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss