Guide til trygg nettprat om selvmord og selvskading lansert på norsk

Guide til trygg nettprat om selvmord og selvskading lansert på norsk

Publisert: 16. juni 2020

-Det har vært viktig for oss å unngå å moralisere, og heller gi råd om hvordan man kan gjøre dette på en trygg måte.

Sandra Holst, nestleder i Psyktærlig

KREVER FORSTÅELSE: -Det handler blant annet om å kunne snakke om temaene uten å glamorisere selvmord og selvskading, sier nestleder i Psyktærlig, Sandra Holst. FOTO: Privat

KREVER FORSTÅELSE: -Det...

-Guiden heter Chatsafe, og er utviklet av et foregangsmiljø i Australia innen ungdom og psykisk helse, som vi samarbeider med, sier forsker og psykologspesialist Fredrik A. Walby i Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging.

Gi råd – ikke moralisere

Guiden, som ble lansert på norsk i slutten av mai, retter seg både mot de som driver og bruker nettsteder og forum der det snakkes om temaer som selvskading og selvmord.

-Det har vært viktig for oss å unngå å moralisere over at man snakker om disse temaene i sosiale medier og nettforum, og heller gi råd om hvordan man kan gjøre dette på en trygg måte der man ivaretar både andre og seg selv, sier han.

Han forteller at rådene omfatter både de som vil snakke om egne problemer, og de som vil hjelpe andre.

-I mange tilfeller glir disse rollene over i hverandre, der man deltar i nettsamfunn hvor man både søker hjelp selv og forsøker å hjelpe andre. Guiden gir en rekke viktige råd, som for eksempel å ikke dele konkrete beskrivelser av selvskading, selvsagt ikke oppfordre til slik atferd, det å møte andre på en anerkjennende måte og vite hvor man kan be om profesjonell hjelp, sier Walby.

Hjelp fra Psyktærlig

Med seg på laget har NSSF fått de som driver Snapchat og Instagram-kontoen Psyktærlig.

-De når mange unge som er opptatt av psykisk helse, og vi er glade for at de vil dele budskapene fra guiden. Psykt ærlig har også vært med på å lage materiale og norske tilpasninger, sier han.

Nestleder i Psyktærlig, Sandra Holst, er glad for å kunne bidra til å spre informasjon om trygg kommunikasjon om disse temaene.

-Dette er interessant for oss fordi det er en problematikk vi jobber mye med. Vi har mye kontakt med unge mennesker som har behov for å snakke om de temaene som er vonde å snakke om, og mange synes det er vanskelig å finne en god måte å gjøre det på. Det handler blant annet om å kunne snakke om temaene uten å glamorisere selvmord og selvskading, eller å finne en måte hvor man kan snakke med mennesker som sliter med selvmordstanker og selvskading på en respektfull måte, mener Holst.

Viktig også for fagfolk

Hun synes chatsafe er oversiktlig og lettlest.

-Den svarer på spørsmålene man kanskje ikke visste at man hadde, om hvordan man snakker om selvskading og selvmord. Det er viktig at man tør å snakke om det, å vise omsorg når man gjør det, og validere følelsene stil den man snakker med, ikke feie bort følelser, sier hun.

Hun håper veilederen, vil brukes både av fagfolk, pårørende og de som sliter selv. Også Fredrik A. Walby mener det er viktig at behandlere og fagfolk innen psykisk helsefeltet er oppdaterte på den store aktiviteten i sosiale medier rundt temaet psykisk helse.

-Chatsafe retter seg mest direkte mot de som snakker om slike temaer på nett. Samtidig trenger behandlere kunnskap om klientens virkelighet, og det som skjer rundt dem. I dette bildet er det som skjer på nett svært viktig, særlig for yngre mennesker, men også for andre. Ved å kjenne til retningslinjer som chatsafe kan behandlerne snakke med brukerne både om hvordan de kan opptre på nett når de snakker om dette, og beskytte seg selv, mener han.

NETTET VIKTIG ARENA:-Det som skjer på nett er svært viktig, særlig for yngre mennesker, men også for andre, sier psykologspesialist Fredrik Walby. FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen

Mer om

Nyheter

Les også

Publisert: 14/4/2009

Hvor er de gode samarbeidsavtalene?

Publisert: 15/4/2009

Faglig startskudd

Publisert: 22/6/2009

Opplæring av ACT-team

Publisert: 07/10/2009

Mobiliser nettverket

Publisert: 14/12/2009

- Del på kunnskapen

Publisert: 06/1/2010

Østfold vant anbudet

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss