-Det tar tid å etablere relasjon, og det må samhandles tett med familie og mange hjelpeinstanser, sier teamleder Tanja Dideriksen i nystartede FACT Ung Grünerløkka i Oslo.
OPPSØKENDE OG TVERRFAGLIG: Psykologspesialist Cecilie Fronth Nyhus (t.v.), psykiatrisk sykepleier Tanja Dideriksen og fire andre ansatte i det nystartede FACT Ung-teamet på Grünerløkka i Oslo jobber oppsøkende ut mot dem de skal hjelpe, som er i alderen 12-23 år. FOTO: Privat
OPPSØKENDE OG TVERRFAGLIG: Psykologspesialist Cecilie Fronth Nyhus (t.v.), psykiatrisk sykepleier Tanja Dideriksen og fire andre ansatte i det nystartede FACT Ung-teamet på Grünerløkka i Oslo jobber oppsøkende ut mot dem de skal hjelpe, som er i alderen 12-23 år. FOTO: Privat
Teamet hun leder er et samarbeidsprosjekt mellom Nic Waals institutt, Lovisenberg diakonale sykehus og bydel Grünerløkka. Teamet startet i januar i år, og de retter seg mot unge i alderen 12-23 år. Ett annet team er i gang, og seks til er på vei til å starte opp.
-Systemet som finnes fra før egner seg ikke godt nok for ungdom som ikke klarer å forholde seg til faste avtaler på en poliklinikk. Vi kan møte dem der de er, sier Dideriksen.
Hun viser til at de i BUP-systemet har erfart at en del ungdommer ikke får relevant hjelp til sine vansker, og trenger et mye bredere og mer differensiert hjelpetilbud enn BUP tradisjonelt tilbyr.
-Brukerinvolvering, og det å koble seg på ungdommenes egne prosjekter, er helt avgjørende for å gi disse ungdommene hjelpsom hjelp, sier Cecilie Fronth Nyhus, prosjektleder og psykologspesialist i teamet.
En grunn til at ungdommene faller utenfor systemet er ifølge Dideriksen og Nyhus at de ikke fyller kriteriene for en tydelig diagnose, og har veldig sammensatte problematikker slik at vanskene deres ikke alltid er avdekket.
-Derfor er vi ikke diagnosespesifikke når vi tar inn ungdom, sier de.
Faglig rådgiver i NAPHA, Trond Hatling, er involvert i arbeidet med å realisere en satsing på FACT Ung i Norge. Modellen er prøvd ut i større omfang i Nederland.
-En viktig diskusjon framover blir hvilken målgruppe teamene skal jobbe med, og hvor stor den er. Vi har en del ungdom som eksisterende tjenester ikke klarer å gi et godt nok tilbud. Dette er de som har store og sammensatte vansker fra for eksempel psykiske helseutfordringer, rus og vanskelige oppvekstforhold. De har behov for tjenester fra flere instanser, og ønsker i mange tilfeller ikke bistand. Behovet for et samhandlende og oppsøkende team som FACT ung er derfor helt åpenbart til stede, sier Hatling.
Han peker på at målgruppens størrelse vil være viktig i vurderingen av hvor det er mulig å etablere FACT Ung, med den bemanning et slikt tverrfaglig og oppsøkende team bør ha.
-Aldersmessig strekker målgruppen seg fra 12 til 24 år. I tillegg til helse- og sosialprofesjonene er det derfor aktuelt både å ha ansatte som er spesialister på samarbeid med skole, samt jobbspesialister som skal hjelpe brukerne inn i arbeidslivet, sier Hatling.
NAPHA og andre kompetansesentre skal fremover utrede hvordan man skal drive opplæring av team, og drifte nettverk som gjør at de kan utveksle erfaringer og styrke tilbudet sitt.
Tanja Dideriksen i FACT ung Grünerløkka har tidligere jobbet i FACT-team rettet mot voksne. Hun ser at det er andre utfordringer med å jobbe med de unge.
-Relasjoner er vanskeligere å oppnå. Unge vil gjerne være vanlige, og har et selvstendighetsprosjekt. Det passer ikke alltid så godt med det å få hjelp. Mange har opplevd brudd i relasjoner allerede, har kanskje dårlig erfaring fra hjelpeinstanser fra før, og en frykt for å gå inn i et slikt opplegg. Vi har derfor lagt oss på en linje der vi bruker god tid på å skape relasjon, sier Dideriksen.
Teamet hennes består av seks ansatte, hvorav to på heltid.
-Det er meg som er psykiatrisk sykepleier og en psykologspesialist, pluss en klinisk sosionom, en overlege, en erfaringskonsulent og en kontormedarbeider, sier Dideriksen.
Yngre erfaringskonsulenter er viktige i FACT Ung-team.
-Det er viktig med noen som både har egenerfaring med psykisk helse- eller rusutfordringer, og som samtidig vet hva som rører seg i ungdomskulturen, sier hun.
FACT-modellen innebærer tverrfaglig samarbeid, det vil si både mellom ulike yrkesgrupper og på tvers av kommune og spesialisthelsetjeneste. Dideriksen forteller at foreløpig erfaring i teamet viser at det blant unge, i større grad enn hos voksne, kan være hensiktsmessig med noen få ansatte som følger opp de enkelte ungdommene tettest.
-Vi har eksistert i kort tid, og må ta forbehold om det. Det vi ser så langt er at det kan være lettere å oppnå relasjon og få innpass om det er få som følger opp tett, så tar vi tverrfaglige drøftinger rundt ungdommene i møter utenom. Men det kan bli lettere å involvere flere direkte etter hvert som vi får etablert oss mer og opparbeidet sterkere relasjoner til ungdommene, tror hun.
Stig Herman Nygård leder satsingen på FACT Ung i Helsedirektoratet. Han peker på åpningstid tilpasset de unges liv, samt gode planer for kriseberedskap der familiene er tett involvert, som viktige faktorer. Han har tro på at teamene vil få stor betydning for en målgruppe som ikke så lett nyttiggjør seg andre tjenester.
-Vi ser på hvordan ungdommen fungerer i hverdagslivet sitt, med venner, skole, familie og andre forhold. Teamet skal inn og jobbe på ungdommens premisser. Det tar tid å bygge opp nye tjenester som krever mye samhandling, det gjorde det også når det gjelder FACT-team for voksne. Jeg tror FACT Ung blir et meget godt og viktig tilbud som dekker et udekket behov for mange ungdommer, sier Nygård.
Han opplyser om at det i 2021 vil lages ferdig opplæringspakker for teamene, med oppdatert, norsk utgave av kriteriene teamene skal jobbe etter, en såkalt fidelity-skala. NAPHA blir involvert i arbeidet med å lage håndbok for FACT Ung-team.
-Det blir en tilskuddsordning gjennom fylkesmennene som delfinansierer teamene, så må kommunene og spesialisthelsetjenesten finansiere mer og mer selv, inntil de overtar alt etter fire år, sier Nygård.
Han sier at modellen er en ny måte å organisere de ulike tjenestene fra kommune og spesialisthelsetjenesten på, som gir mulighet for å gi ungdom helhetlig og langsiktig oppfølging.
Tirsdag 25. mars 2025 åpnet Nord Universitet det tverrfaglige forskningssenteret, Prep-Child, som har barn og unge i fokus.
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?