-Jeg har henvist folk til Natur og ungdom 

-Jeg har henvist folk til Natur og ungdom 

Publisert: 13. august 2020.   Endret: 13. august 2020

Sorg og tap av fremtidshåp grunnet miljøødeleggelser er stadig mer relevant for psykisk helsetjenestene, mener forfatter av ny bok om økosorg. 

Knut Ivar Bjørlykhaug og Arne Johan Vetlesen

ØKOSORG: Knut Ivar Bjørlykhaug (t.v.) er psykisk helsearbeider, doktorgradsstipendiat og mangeårig ivrig miljøforkjemper. Arne Johan Vetlesen er professor i filosofi. Sammen har de skrevet og redigert bok om kjærlighet, sorg og raseri i natur- og klimakrisens tid. FOTO: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

ØKOSORG: Knut Ivar Bj&...

-Det å knytte sorgen til kjærligheten den enkelte har til naturen og livsgrunnlaget vårt, og å kunne hjelpe folk til å kanalisere energien mot hva de selv kan gjøre for å føle at de bidrar positivt, tror jeg blir viktig kompetanse for psykisk helsetjenestene fremover, sier Knut Ivar Bjørlykhaug. 

Bruker egne erfaringer 

Sammen med filosof Arne Johan Vetlesen har han redigert boka Det går til helvete. Eller? - kjærlighet, sorg og raseri i natur- og klimakrisens tid. Boka har til sammen ni bidragsytere som skriver fra ulike ståsteder. 

-Sorg og frykt knyttet til de enorme miljøødeleggelsene i vår tid skiller seg fra angst ved at det er en reell trussel. Dessverre er det noen, og spesielt blant urfolk, som velger å forlate livet på grunn av menneskets rovdrift på naturen. Derfor er det ekstra viktig at vi endelig i større grad kan sette helse i sammenheng med hvordan vi behandler kloden, sier Bjørlykhaug. 

Bjørlykhaug skriver også om sin egen kjærlighet til naturen, og hvordan sorgen brøt ham ned og hva han gjorde for å leve bedre med sorgen. 

-Et av kapitlene jeg skriver heter «selvmord og andre utveier», der jeg forsøker å peke på det som var viktig for meg i prosessen med å bedre egen depresjon. Det å finne ut hvordan jeg kunne bidra mer konstruktivt til å bekjempe problemet, var viktig for meg. Samtidig var det å komme nærmere en livsfilosofi som ga større mening i livet mitt viktig. Når alt blir veldig stort og overveldende, så har det vært et tips jeg har gitt til meg selv og andre å dyrke noe konkret, som å holde på med jorda der man bor, og se at vi henger sammen med naturen. Det betyr noe hva vi gjør, at jeg vanner den planten, ellers dør den, sier han. 

Etterspørres av tjenestene 

Han mener psykisk helsearbeidere trenger å utvikle en bevissthet og mer kunnskap om naturendringene, hvordan de påvirker folkehelsen, og hva vi kan gjøre i praksis. 

-Jeg ser det som viktig at folk som jobber innen psykisk helsefeltet er åpne, både for å utforske hva denne sorgen og fortvilelsen kan handle om, og for å utvikle helsefeltet i en mer økosofisk retning. Dette innebærer en forståelse av at vår livskvalitet og våre eksistensielle grunnvilkår henger sammen med hvordan vi behandler naturmiljøet, og at helsa vår blir påvirket av miljøet, politikkens og klimaets tilstand, sier han. 

Han ser en økende etterspørsel etter både kompetanse og mer bevissthet rundt miljøspørsmål innen psykisk helsefeltet. 

-Vi vet at barne- og ungdomspsykiatrien etterspør mer kompetanse på området, fordi flere opplever vansker knyttet til natur- og klimakrisen, og er bekymret over at det blir gjort så lite for deres generasjon med tanke på den overhengende natur- og klimakrisen. Samtidig er det mange lokalsamfunn verden rundt, og her hjemme, som er direkte rammet av naturødeleggelser og klimaendringer her og nå. Det er derfor et økende behov for mer kompetanse om ringvirkningene av natur- og klimakrisen, og folkehelsekonsekvensene knyttet til den enorme utfordringen vi står overfor, sier Bjørlykhaug. 

-Snakke om det som skjer 

Selv har han jobbet i kommunalt psykisk helsearbeid rettet mot unge voksne, og opplevd at mange er opptatt av miljøødeleggelsenes betydning for deres fremtid. 

-Jeg har selv henvist folk til Natur og ungdom i stedet for andre instanser. For noen kan behovet være å møte noen å snakke med, for andre er behovet å kunne bidra selv mer praktisk. Det viktigste er kanskje at vi dreier ansvaret over fra det individuelle til det kollektive og politiske, og at vi i større grad kommer sammen for å dele erfaringer og skaper håp i fellesskap, sier han. 

En viktig ambisjon med boka er å sette ord på følelsene som preger oss i natur- og klimakrisens tid, blant annet gjennom konkrete historier. 

-Først og fremst blir følelsene kjærlighet, sorg og raseri utforsket. Det er ganske sterke historier som kommer fram her. Vi tror det er viktig at vi lærer oss å snakke om det som skjer, og klarer å håndtere disse vanskelige emosjonene i fellesskap, slik at vi kan bli sterkere og mer handlekraftige i en tid vi trenger det som mest, sier han. 

Mer om

Nyheter

Les også

Publisert: 14/4/2009

Hvor er de gode samarbeidsavtalene?

Publisert: 15/4/2009

Faglig startskudd

Publisert: 22/6/2009

Opplæring av ACT-team

Publisert: 07/10/2009

Mobiliser nettverket

Publisert: 14/12/2009

- Del på kunnskapen

Publisert: 06/1/2010

Østfold vant anbudet

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss