Spørreundersøkelse: – Vil du hjelpe oss å få mer kunnskap om tvang?

Spørreundersøkelse: – Vil du hjelpe oss å få mer kunnskap om tvang?

Publisert: 04. mars 2021.   Endret: 09. mars 2021

– Vi ønsker svar fra fagfolk, pasienter og pårørende - både de som har erfaring med at tvang er brukt og fra de som har erfart at det ikke er tatt i bruk.

Kvinne skriver på pc3

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse samler inn erfaringer fra pasienter og pårørende innen rus og psykisk helse, inkludert erfaringer knyttet til tvang. Nå vil de vite mer om dine erfaringer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Nasjonalt senter for erfaring...

Det sier Arnhild Lauveng, seniorrådgiver og forsker hos Nasjonalt senter for erfaringskompetanse. Hun er hovedansvarlig for undersøkelsen. Nå håper hun at flest mulig svarer på deres spørreundersøkelse om erfaringer knyttet til bruk av tvang i helsevesenet. Fristen for å svare er 15. mars.

Undersøkelsen ble igangsatt 1. mars. Her kan du delta - anonymt: https://app.easyquest.com/q/a6BLz 

– Vi har allerede fått noen svar, men ønsker mange flere, sier Lauveng.

Senteret har som mandat og oppgave å samle erfaringer fra pasienter og pårørende innen rus og psykisk helse, inkludert erfaringer knyttet til tvang.

Arnhild Lauveng

Arnhild Lauveng, seniorrådgiver og forsker hos Nasjonalt senter for erfaringskompetanse håper at så mange som mulig setter av litt tid til å svare på spørreundersøkelsen om tvang. (Foto: Styrk Fjærtoft)

Bakgrunnen for spørreundersøkelsen er Østenstadsutvalgets forslag til ny Tvangsbegrensningslov våren 2019. Denne var på høring høsten 2019. Etter behandling hos myndighetene sa helseministeren i sin årlige sykehustale at det i løpet av sommeren 2021 vil bli en ny høringsrunde.

– På bakgrunn av svarene i spørreundersøkelsen offentliggjør vi en rapport som sendes helsemyndighetene. De vil også ligge til grunn for oss når vi skriver vårt høringssvar, sier Lauveng.

– Vet lite om bakgrunn for valg

På sine egne nettsider skriver Erfaringskompetanse at de skal utforske hvilke erfaringer pasienter, pårørende og ansatte har med tvang, eventuelle skade- og/eller nytteverdier av tvang og hva som kan forebygge tvang.

– Vi ønsker svar både fra fagfolk, pasienter og pårørende - både de som har erfaring med at tvang er brukt og fra de som har erfart at det ikke er blitt brukt. Blant annet ønsker vi å høre fra de som har erfart at det ikke er blitt brukt tvang fordi det har blitt ansett som skadelig. Hva opplever de og hvorfor mener de at det kan være skadelig? Vi vet for lite om bakgrunnen for disse valgene, men også om bakgrunnen for valg om å bruke tvang, sier Lauveng.

Psykoser, rusmisbruk, spiseforstyrrelser

Som eksempler på områder der det kan være aktuelt å bruke tvang, nevner Lauveng psykoser, rusmisbruk, spiseforstyrrelser.

– Å få vite hvordan de opplever at tvang kan være nyttig eller skadelig er veldig viktig – også med tanke på hva som kan forebygge tvang. Vi håper også mennesker som har opplevd tvang svarer på undersøkelsen, det er viktig å få høre hvordan de har opplevd det, legger Lauveng til.

Erfaringskompetanse viser til at tvang i helsetjenestene er et viktig og vanskelig tema, som det er sterke meninger om; noen mener at det brukes for mye tvang og andre mener at tvang brukes for sjeldent.

Holdninger til tvang

Nettopp derfor utnevnte også helseminister Bent Høie i 2016 Østenstadutvalget som fikk i oppdrag å gjennomgå de ulike lovverkene som regulerer tvang i helsevesenet.

Som forberedelse til høringsrunden ønsker Erfaringskompetanse å skaffe nye og mest mulig representative data om erfaringer med tvang, holdninger til - og alternativer til tvang. I denne undersøkelsen blir derfor også fagfolk invitert til å delta.

– Så viktig å få vite mer

– Jeg er veldig spent på om vi får inn tilstrekkelig med data. Det er så viktig å få vite mer om dette. Debatten er ofte polarisert mellom de som mener tvang er nødvendig og de som mener det er skadelig. Spørsmålet om tvang er et vanskelig tema, for mange et tøft tema. Noen har grusomme erfaringer når det gjelder bruk av tvang. Pårørende kan være fortvilte over at det ikke blir brukt tvang der de mener det er nødvendig. For å behandle dette ordentlig er vi avhengige av å få høre folks erfaringer, sier Lauveng.

 

NOU 2019:14 - Tvangsbegrensningsloven

 

  • Økt fokus på forebygging av tvangsbruk
  • Helhetstenking om individet og tilrettelegging for samhandling i tjenestene 
  • Fjerning av diagnosenære vilkår i tvangshjemlene
  • Styrking av adgangen til å forhåndssamtykke til tvang
  • Klarere og strengere regler om inngrep i nødssituasjoner
  • Forbud mot tvang i trenings- og opplæringstiltak
  • Opprettholde en snever adgang til tvangsmedisinering i behandling av psykiske lidelser
  • Reservasjonsordning for antipsykotika og ECT
  • Utprøving av nye modeller for veiledning, rådgivning og støtte til å ta beslutninger i saker etter tvangsbegrensningsloven

Mer om

Tvang Nyhetsarkiv Nyheter Erfaringskompetanse

Les også

Publisert: 24/1/2019

Nytt nettsted om hvordan tjenester blir ungdomsvennlige

Publisert: 07/1/2022

Nye nasjonale faglige råd for forebygging av bruk av tvang i psykisk helsevern

Publisert: 28/11/2016

VG-avsløringene skaper håp om endringer i tvangspsykiatrien

Publisert: 28/2/2017

Eg er ein av dei

Publisert: 25/8/2021

Lokale tjenester er en ressurs for å forebygge tvang

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss