Kaja Hagen har sammen med medstudenter ved Høgskolen Kristiania laget spill-appen «Let's Challenge». Målet er å senke terskelen for at unge menn oppsøker psykisk helsehjelp.
– Dette er et pilotprosjekt. Nå er vi på jakt etter en utvikler som kan hjelpe oss å gjøre appen klar for bruk, sier bachelor-student Kaja Hagen. (Foto: Privat/Canva)
– Dette er et pilotprosjekt. Nå er vi på jakt etter en utvikler som kan hjelpe oss å gjøre appen klar for bruk, sier bachelor-student Kaja Hagen. (Foto: Privat/Canva)
Hagen og hennes medstudenter Ingrid Rønningen og Gia Clara Stenseng-Molven ble for en tid tilbake premiert av Kavlifondet for sine kreative løsninger representert ved appen «Let's Challenge». De tre har tatt for seg hvordan vi kan senke terskelen for at unge menn oppsøker psykisk hjelp. Ideen er basert på et gamingkonsept hvor ulike lag får utfordringer som skal løses i fellesskap.
– Visuelt er det likt et kult gaming-room. «Alvoret» ligger i utfordringene du møter i spillet, sier Hagen.
De er alle tre studenter ved Bachelor i tjenestedesign. Studiet innebærer å å skape, videreutvikle og optimalisere innovative tjenester og gode brukeropplevelser.
Kavlifondet samarbeider med ulike studentmiljøer for å finne nye løsninger på samfunnsutfordringer knyttet til barn og unges psykiske helse. I et eget studentprosjekt har de samarbeidet med Høyskolen Kristiania for å finne løsninger mot ensomhet i studentmiljøet. Temaet studentensomhet er også blitt høyaktuelt i forbindelse med koronakrisen, viser Kavlifondet til på sine nettsider.
Utgangspunktet for oppgaven var SHOT-undersøkelsen (Studenters helse- og trivelsesundersøkelse) fra 2018. Den viser en økning i rapportering av psykiske plager blant norske studenter.
– Alle vi i gruppen har inntrykk av at gutter har en høyere terskel for å snakke om psykiske problemer enn oss jenter. Oftest når det er snakk om psykiske helseplager, er det gjerne jenter det vises til, sier Hagen.
I tillegg til SHOT-undersøkelsen har de sett på selvmordsstatistikk.
– Den viser at langt flere gutter enn jenter tar selvmord, peker Hagen på.
Gruppa ønsket å utvikle noe som var dagsaktuelt og har behov for mer oppmerksomhet.
– Gutter skal liksom «tåle alt». Vi brenner for at også de skal kunne prate om sine problemer, sier Hagen.
Samtidig hadde hun og medstudentene lyst til å ha en annen målgruppe enn dem selv. Da falt valget på unge menn.
– Da de kommuniserer mye gjennom gaming og sine telefoner, ønsker vi å nå dem gjennom det. Nå ut til dem der de er, sier Hagen.
Kaja Hagen håper appen «Let's Challenge» kan være til hjelp for unge menn som sliter psykisk. (Foto: Privat/Canva)
Appen har to funksjoner. I den ene kan de sende inn forslag til utfordringer som kan løses i spillet. Den andre funksjonen er selve spillet. Spillet oppfordrer til å danne et team bestående av kjente og ukjente for deretter å bekjempe ulike utfordringer.
– Som i gaming-verdenen er det lagt opp slik at de skal løse ulike gåter. Du kan sammenligne det med et escape-room, hvor du hele tiden blir sendt til et nytt nivå når du har løst en gåte. Premien blir at du kanskje kan hjelpe andre, sier Hagen.
Appen inneholder en infoboks, for eksempel om selvmordstall.
– Tanken bak er at du inviterer venner inn i spillet, at appen blir en «snakkis». At det oppleves som kult å løse utfordringer - selv om de er om alvorlige temaer - og få i gang samtaler rundt det. Vi har prøvd appen i en guttegjeng og fått gode tilbakemeldinger, forteller Hagen.
– Dette er et pilotprosjekt. Nå er vi på jakt etter en utvikler som kan hjelpe oss å gjøre appen klar for bruk. Det har vi verken kunnskap om eller midler til, sier Hagen.
Hun håper virkelig at de får lansert appen. Studentene har blant annet skrevet til helseminister Bent Høie og orientert om appen - for å gjøre den kjent.
– At studenter utvikler helse-apper som kan nå unge mennesker er veldig bra, ikke minst med tanke på situasjonen for de unge under pandemien. Mange sliter med ensomhet. At vi da kan ha tilgjengelige tiltak som koster lite, kan gjøre mye, mener Solrun Steffensen (bildet), faglig rådgiver i NAPHA.
Hun er opptatt av at vi må nå unge folk der de ferdes.
– De unge bruker mobilen, og kjenner seg trygge på å kommunisere ved hjelp av den. Å møte ungdom på arenaer de er kjente med, er viktig med tanke på å nå dem, mener Steffensen.
Hun karakteriserer arbeidet Kaja Hagen og hennes medstudenter har gjort som et viktig folkehelsetiltak.
– Et enkelt middel som kan hjelpe mange, mener Steffensen.
Hun håper studentene får med seg utviklere på laget slik at appen nå kan tas i bruk.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?