Seks filmer om musikkterapi

Seks filmer om musikkterapi

Filmer om musikkterapi / Publisert: 28. september 2022.   Endret: 17. oktober 2022

Seks korte filmer produsert av Nasjonalt nettverk for musikkterapi - psykisk helse og rus - gir innblikk i hva musikkterapi kan bety og setter det i sammenheng med recovery, brukermedvirking og identitet. I hver film møter vi mennesker som forteller om hvordan musikkterapien har gitt livet en ny mening.

Silje R. Sandnes deltar i musikkterapi i Oslo.

– Det er et sted hvor jeg kan være meg selv, det har på en måte betydd alt. Jeg tror det kan bidra til at folk finner seg selv, at man kan få til det man vil, bare man tør å heve stemmen, sier hun. 

Økt opplevelse av mening, det å finne en aktivitet som passer deg midt i blinken, kan være starten på en bedringsprosess. Recovery. Psykisk helsearbeid handler om å støtte opp under dette, Det er en oppgave for kommunene å bidra til at den enkelte opplever tilhørighet og betydning, en meningsfull hverdag. Napha.no skal være en ressurs for å utvikle dette arbeidet. 

Identitet gjennom musikkterapi, er en av seks nye og korte filmer om musikkterapi. Vi møter Silje Sandnes og musikkterapeut Daniel Næsheim.

Serien av korte filmer er produsert av Ellevill Produksjon for Nasjonalt nettverk for musikkterapi - psykisk helse og rus og gir innblikk i hva musikkterapi kan bety. Filmene setter musikkterapi i sammenheng med recovery, brukermedvirking, tilhørighet, mestring, identitet og overgangen mellom behandling i spesialisthelsetjenesten og hverdagslivet. I hver film møter vi mennesker som forteller om hvordan musikkterapien har gitt livet en ny mening.

Se musikkterapi-filmene

Du finner alle filmene her på napha.no. 

Alle seks filmene  og mer informasjon om musikkterapi, finner du også på nettsiden til Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon

Verdensdagen for psykisk helse

I et kampanjebilag til Dagbladet i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse, publisert 28. septemer, kan du lese om at aktivitet som gir mening kan forebygge problemer forbundet med psykisk helse eller rus. Det kan også være veien til bedring. Økt opplevelse av mening, det å finne en aktivitet som passer deg midt i blinken, kan være starten på en bedringsprosess. Recovery. Psykisk helsearbeid handler om å støtte opp under dette. 

I denne sammenhengen har NAPHA trukket frem musikk og musikkterapi som eksempel på aktiviteter som betyr noe for mennesker og tilfører mening. 

Sagatun Brukerstyrt senter i Hamar er kjent for sin recovery-innfallsvinkel. De har ansatt musikkterapeut. Rap Clinic, eller Studio 51, i Bærum er et annet eksempel. Det er et kommunalt, frivillig tilbud. Deltakerne kommer sammen, synger, rapper, produserer musikk, fikser gitarer eller driver med grafisk design. Alt etter hva den enkelte som deltar er interessert i. 

På napha.no publiserte vi  nylig en egen artikkel om Rap Cliniic der flere flere som jobber med musikktilbudet i Bærum er intervjuet.  

– Det vekker følelser i mennesker

Jørgen jobber som erfaringsekspert ved Rap Clinic. På spørsmål om det kan være en fellesnevner som gjør at utendørsterapi, musikkterapi, trening eller andre aktiviteter bidrar så godt til bedring, svarer han: 

– Jeg tror det går på samholdet det skaper. Når et menneske for eksempel får jobbet med teksten sin og sunget det, så er det terapi. Det er mye som kan være terapi. Det er litt den drømmen om å dra på turné, at man står på scenen, lager en låt, lager en beat. Det vekker følelser i mennesker, sier Jørgen. 

En oppgave for kommunene

 – Det er en oppgave for kommunene å bidra til at den enkelte opplever tilhørighet og betydning. Det skjer der vi lever livene våre. NAPHA har som mål å være en faglig alliert for psykisk helse- og rustjenestene og for brukerstyrte aktiviteter og initiativ, sier Ellen Hoxmark, leder i NAPHA – Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid i kommunene.  

Nasjonalt nettverk for musikkterapi - psykisk helse og rus

Nettverket består av representanter fra NAPHA, Korus, Polyfon, Fredrikstad kommune, Fagrådet for rusfeltet. 

Mer om

Film Video Musikkterapi Recovery Meningsfull hverdag

Les også

Publisert: 06/10/2022
Spill av video

Brukermedvirkning gjennom musikkterapi

Publisert: 06/10/2022
Spill av video

Recovery gjennom musikkterapi

Publisert: 07/10/2022
Spill av video

Tilhørighet gjennom musikkterapi

Publisert: 08/10/2022

Musikkterapi i spesialisthelsetjenesten og hverdagsliv

Publisert: 08/10/2022
Spill av video

Mestring og selvbilde gjennom musikkterapi

Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 22/4/2025
Praksiseksempel

Sju tips frå Telemark om korleis nabokommunar kan samarbeide om arbeid og psykisk helse

Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.

Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager