– Musikkterapi gir nye muligheter for recovery-orientert praksis

– Musikkterapi gir nye muligheter for recovery-orientert praksis

Praksiseksempel / Publisert: 26. juli 2023.   Endret: 26. januar 2024

– Menneskerettigheter handler blant annet om å høre til og medvirke. Her ligger det noen muligheter i musikken som er annerledes enn i samtalen, sier Brynjulf Stige, professor ved Universitetet i Bergen og leder for Polyfon kunnskapsklynge for musikkterapi.

Musikk

Ifølge Brynjulf Stige tilbyr musikkterapi noen muligheter som de etablerte metodene i psykisk helsevern ikke klarer å tilby: – Du kan ikke medisinere folk til motivasjon og følelseskontakt. (Foto: Colourbox.com)

Ifølge Brynjulf Stige ...
Brynjulf Stige, professor ved Universitetet i Bergen og leder for Polyfon kunnskapsklynge for musikkterapi. (Foto: Viggo Krüger, Universitetet i Bergen)
Recoverykonferansen

Stige var en av mange foredragsholdere på Recoverykonferansen 2022. Årets Recoverykonferanse blir holdt digitalt 26. september og du kan melde deg på her.

Polyfon kunnskapsklynge for musikkterapi

Kunnskapsklynga Polyfon bygger et nasjonalt samarbeid om musikkterapi, for å bidra til at flere får tilgang til gode tilbud i tråd med internasjonal forskning og nasjonale behandlingsretningslinjer. Både kommuner, helseforetak og akademiske institusjoner er med i Polyfon, som koordineres av UiB.

Informasjon om musikkterapi
  • Musikkterapi brukes som behandling og som helsefremmende og forebyggende tiltak
  • Ofte arbeider musikkterapeuter også på systemnivå, for eksempel med å tilrettelegge for god bruk av musikk som hverdagsressurs
  • Internasjonal forskning viser at musikkterapi blant annet har positive effekter når det gjelder depresjon og angst, motivasjon, følelsesbevissthet og sosialt samspill. Innen rusbehandling er det dokumentasjon på at musikkterapi kan gi redusert russug og økt motivasjon for endring
  • Musikkterapi er et fag på universitetsnivå og kan studeres ved Griegakademiet, UiB og ved Norges musikkhøgskole

Mer om

praksiseksempler musikkterapi recovery bergen vestland

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen