– Naturen kan være viktig medspiller i fremtidens psykiske helsearbeid

– Naturen kan være viktig medspiller i fremtidens psykiske helsearbeid

Konferanse / Publisert: 20. mars 2024.   Endret: 20. mars 2024

Da Camp Villmark arrangerte fagdag om psykisk helse og friluftsliv nylig, var både statssekretær, helsearbeidere og utendørsterapientusiaster til stede.

carina ribe fernee ferdig

AKTUELT: Det samlet seg deltakere fra mange arenaer, deriblant kommunehelsetjeneste og DPS, da konferansen Frisk i friluft ble arrangert nylig. Sigrid Rohde (t.h.), rådgiver i KORUS Midt, ledet arrangementet. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: Det samlet seg delta...

– Vi må bruke naturen og frivilligheten mer, og dreie helsearbeidet enda mer mot forebygging og folkehelse. Rapporten som Helsepersonellkommisjonen kom med i 2023 slår fast at det kommer til å bli færre fagfolk per pasient fremover, og at det er behov for endringer.

Det sa statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt, da han holdt innlegg på konferansen Frisk i friluft på Camp Villmark nylig.

Tiltak som gir høyere livskvalitet

Publikasjonen Bjørkholt viste til, er en NOU med tittel Tid for handling — Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste.

Utredningen peker blant annet på at etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester må reduseres, gjennom å stimulere befolkningen til å forbedre folkehelsen, i form av forebyggende tiltak som fører til høyere livskvalitet.

– Myndighetene kan ikke løse folks helseproblemer alene

– Natur og friluftsliv kan være en viktig ressurs for fremtidens helsearbeid i Norge, sa Bjørkholt.

Dette gjelder både forebyggende og behandlende. Vi heier på friluftsliv i folkehelsearbeidet, og på samarbeid mellom frivillighet og helsevesenet. Det er nødvendig å gi mer innpass for frivilligheten i framtidas helsearbeid.

– Å forebygge og løse folks helseproblemer er ikke noe myndighetene kan gjøre alene.

Mindre syk

Sigrid Rohde, som er aktiv innen utendørsterapimiljøet i Norge, og rådgiver i KORUS Midt, ledet arrangementet.  

– Det er en skog av muligheter, det enkle er gjerne det beste, sa Sigrid Rohde, til applaus fra salen, før Johanne Refseth, som står bak Instagram-kontoen og bloggen «Psykolog med sovepose» hadde sitt innlegg. I foredraget Naturen som lykkepille, fortalte hun om hvordan det å sove ute ga henne en opplevelse av å bli sterkere, få mer selvtillit og bli mindre syk. Publikum fikk høre om hvordan hun bearbeidet sorg i eget liv, gjennom å være mye ute. 

psykolog

Følelser skal være guidende

– Friluftsliv fører til at en blir mindre stressa. Og når en er mindre stressa, reduserer man risikoen for å få ulike lidelser, sa Refseth, – både psykiske og fysiske.

Hun slo fast at følelser er ment å være guidende for oss.

– Men for noen kan følelsene bli et ubehagelig trykk på innsida, som en viker unna, ved for eksempel masse mobilbruk, overtenking og bekymring.

– Noen ganger er naturen helt perfekt. Det er et sted å begynne på nytt, uansett om en er sammen med noen eller alene. En kan få ut følelser på ulike måter i naturen, men det kan ta tid. 

Naturen er en flott arena

Steinar Krokstad, professor i sosialmedisin ved HUNT forskningssenter, NTNU, snakket bl.a. om friluftsliv i relasjon til folkehelsearbeid, og da spesielt om ABC for god psykisk helse.

Han er bekymra over at HUNT viser at stadig flere unge har symptomer på stress, angst og depresjon.

– Bildet har endret seg de siste årene, vi ser at de unge sliter mer psykisk enn før, mens de eldre har det bedre. Jeg tenker at aktiv bruk av ABC for god psykisk helse kan skape en mer robust befolkning, og at naturen kan være en flott arena i dette. 

Robuste ungdommer

Lars Krempig, lærer på Alta folkehøgskole, er også opptatt av robusthet.

– Jeg er 110 prosent sikker på at det å gå på folkehøgskole gjør de aller fleste ungdommer mer robuste og tryggere på seg selv. Det handler om sosial læring, om å være aktiv sammen med andre, og ha tid til å utforske hvem du er, uten å ha eksamenskrav hengende over deg.

På Alta Folkehøgskole bruker man naturen aktivt i sine tilbud.

– Det er gull å følge ungdommene våre og utviklingen deres, fra de kommer, og til årets slutt.

Paradigmeskifte

Are Lerstein presenterte Medvandrerne, en stiftelse som stort sett er drevet av personer med tidligere brukererfaring. Medvandrerne har lokallag flere steder i landet, og bruker naturen aktivt som metode for å skape bedring.

Lerstein har før drevet med rus og kriminalitet, men er nå på et helt annet sted i livet.

– Fokuset mitt nå er på å legge til rette for at andre kan utvikle seg. Det frivillige arbeidet vi gjør i Medvandrerne er veldig meningsfullt. Og det er deilig å være med på dette paradigmeskiftet vi er inne i nå, der stadig flere, også i det offentlige helsevesenet, bruker naturen som arena for at folk skal komme seg ut av vonde sirkler, rus og psykisk uhelse, og inn i noe bedre.  

Flere inspirerende innslag

Eventyrer Mads Grimsæth har tilbrakt et år i seilbåt langs norskekysten, fra Larvik til Tromsø, tur retur. Han fortalte om hvordan menneskemøter og nær kontakt med naturen endret livet hans.

Carina Ribe Fernee, seniorforsker ved avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP), Sørlandet sykehus, holdt et innlegg med tema Syk på sykehus, Frisk i friluft. Ribe Fernee deltok etterpå i en panelsamtale sammen med Lerstein og Krogstad.

Eventyreren og småbarnsfaren Alexander Read bidro også med innlegg på konferansen.

KORUS, Energiverket i Kristiansand kommune, Alta Folkehøgskole, Medvandrerne og NAPHA var blant dem som hadde stands i salen under arrangementet. 

janne rommetveit og trond a ferdig

Janne Rommetveit fra Energiverket, Kristiansand kommune og Trond Asmussen, faglig rådgiver i NAPHA.
korus
Temaside

Mer om

Psykisk helsearbeid Utendørsterapi Korus Fysisk aktivitet Konferanse Spesialisthelsetjenesten God hjelp i et brukerperspektiv Recovery Barn og unge Folkehelse Helsefremming og forebygging Forskning

Les også

Publisert: 10/6/2024

Bli med og lær om utendørsterapi innunder høye fjell i august

Publisert: 12/4/2023

Medvandrerne holder på å vokse seg ut av hammen

Publisert: 03/6/2020

Gir introduksjon til utendørsterapi på webinar

Publisert: 02/2/2024

Friluftslivets effekt på psykisk helse er sentralt tema på Camp Villmark

Publisert: 28/3/2023

Stjørdal kommune lærer av Røros kommune på fjellet

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!

Publisert: 11/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Marius (23) i friskt driv inn i bøkeskogen og livet

– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.