Den usynlige jenta, incestofferet, og han aggressive, som ble drapsmann. Hvorfor hjalp ingen dem i tide? Svein Robert i Sortland jobber for å se, og for å gjøre en forskjell.
ILDSJELEN: -Tør vi å ta tak, kan vi hjelpe mange ungdommer og skape gullkantet folkehelsearbeid, sier Svein Robert Vestå i Sortland. Nå er arbeidet hans forsket på. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).
ILDSJELEN: -Tør vi å ta tak, kan vi hjelpe mange ungdommer og skape gullkantet folkehelsearbeid, sier Svein Robert Vestå i Sortland. Nå er arbeidet hans forsket på. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).
Svein Robert Vestå er på mange måter lik ganske mange andre av oss. Han er ansatt ved avdeling for psykisk helse i Sortland kommune og jobber mest på dagsenteret, som er et møtested der folk som sliter med den psykiske helsa kan ha et sosialt fellesskap. Men han er mer enn å være lederen der. Han er en ildsjel.
Folk snakker om at han bidrar stort, langt mer enn det lille ekstra. Gode ideer og stor gjennomføringskraft er Vestås stil.
-Jo mer erfaring jeg får, jo tøffere er jeg i møtene med folk. Det er i disse møtene vi kan skape endring, sier Vestå. Han husker for eksempel den gangen han spurte ei dame med en psykisk sykehistorie om hun kunne tenke seg å jobbe som støttekontakt.
-Bare det. Hun strålte. Det endret hele livet hennes, foreller han.
Vestå er psykiatrisk sykepleier og har ulike tilleggsutdanninger gjennom SEPREP. Han har jobbet i hjemmetjenesten, på sikkerhetspost og som leder på DPS. Han har også vært leder i Sortland Volleyballklubb i mange år.
-Vi må se de som er i ferd med å falle ut, og tak, før toget har gått. Ansvaret vi har er gedigent. En stor del av det er at vi ikke må være for snille, men våge å gi folk ansvar, poengterer han.
Vestå synes det er dumt at mange helse- og sosialarbeidere holder seg mest inne på kontorene sine og jobber med problemer som allerede har oppstått.
Når man er der ute, i samfunnet, får man også innspill som gjør at man ser nye veier. Han har for eksempel stor tro på å jobbe tett med det frivillige.
-Man kan få til fantastiske ting, uten at det trenger å koste noe særlig. Åpen Hall, som etter hvert ble omdøpt til Åpent Hus, er et tilbud volleyballklubben etablerte på Sortland i 2002.
Den store idrettshallen sto ledig hver fredagskveld. Nå er den i stedet fylt med aktiviteter som, volleyball, fotball, svømming, tegning, spill, turn, biljard, bruskasseklatring, utstillinger, diskotek, bordtennis og skyting.
-250- 500 barn, unge og foreldre stikker innom hallen på en vanlig fredagskveld. Barne- og flyktningfamilier er godt representert. Ungdommene er selv med som aktivitetsledere og vakter, forteller Vestå, som også er vakt, sammen med dem.
Ungdommene kommer dit fra ulike steder i kommunen og fra ulike miljøer. Åpen Hall samler alle. Det er også fri lek i hallen, og kafé.
Sortland Volleyballklubb har de fire siste åra har fått 50 000 kroner pr. år i folkehelsemidler fra Fylkesmannen, som de har brukt på prosjektet.
-Hver kveld får vi inn mellom 3500 -6000 kroner på kafeen. Det blir rundt 140 000 i året. Pengene går til de aldersbestemte volleyball-lagenes klubbkasse. Dette gjør at egenandeler på turer og aktivitet blir et minimum, sier Vestå, som anbefaler andre kommuner å starte med det samme.
-Det står sikkert haller tomme noen steder, som kan fylles med mennesker.
-Et menneske som ramler ut, og blir værende der, koster samfunnet mellom 60 og 70 millioner kroner om man ser på det i et livsperspektiv.
-Vi ser det ennå, det er de svakeste som taper, på hele fjøla. Man må ta tidlig tak, finne dem og gjøre noe for dem. Barnehagen er faktisk det aller viktigste stedet for å forebygge psykiske lidelser og rusproblemer, sier han.
Før han slår fast at det også er utrolig viktig å jobbe med ungdommene. Og selv blir han som nevnt stadig modigere med åra, også når han forholder seg til ungdommer som sliter. Han tenker for eksempel at man må eksponere ungdommer med angst for det virkelige livet, i stedet for å samtale med dem inne på kontoret.
-Ta dem med ut og la dem møte det de er redd for. Det kan hele, sier han.
Ikke langt fra Sortland sentrum ligger et stort uteområde, som stadig ligner mer på en park. Det er den del av Åpent Hus- tenkningen, dette også. Alle skal ha et sted å være, et sted som ikke koster penger, der man er velkommen, uansett hvem man er. Vestå tenker at lavterskeltilbudene er så umåtelig viktige.
-Ungdommer fra tømrerlinja på Sortland Videregående skole har bygd en fin varmestue her med ildsted i midten, forteller ildsjelen, før han peker mot volleyballbanen og fotballbanen, som ligger et steinkast unna. Fotballbanen er skøytebane om vinteren, og det er et klatretårn på området.
-Om vinteren har vi skileik her. Nå har ungdommene tenkt å få til en tufte-park her, med stenger og slikt der de kan trene og svinge seg. Det er deres prosjekt. Jeg skal støtte dem, og de vil nok få det til, smiler han.
Noen naboer brøyter gratis i parken om vinteren. Svigerfaren til en av de involverte har snekret bord og benker.
Vestå slår fast at når man kommer man med en god ide i Sortland, så lytter de i kommunen.
-De har sansen for gode tiltak. Parkområdet er kommunalt, og vi får disponere det gratis i en periode på 30 år. Det er vi glade for, forteller Vestå.
Han har sansen for å sette ting ut i livet. Hva hjelper det vel å ha ideene bare på skrivebordet, eller i hodet?
-Jeg har fire barn og kone hjemme, og ser hvor fort gjort det kan være for en familie å komme i en dårlig sirkel. Jeg har også sett hva som kan gjøre den store forskjellen. Å jobbe som jeg gjør tar mye energi, men det gir enda mer energi. Det er så flott å la folk slippe til. Det er så mye ressurser der ute, også blant ungdommen.
Les mer:
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?