Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har nå begynt jobben med å slanke skolefagene. Noe må ut, når livsmestring og folkehelse, bærekraft, demokrati og medborgerskap skal inn.
AKTUELT: -Dette er gode nyheter. Det er på høy tid at folkehelse blir en naturlig del av elevenes hverdag på skolene, sier Solrun Steffensen, faglig rådgiver i NAPHA. (Ill.foto: www.colourbox.com)
AKTUELT: -Dette er gode nyheter. Det er på høy tid at folkehelse blir en naturlig del av elevenes hverdag på skolene, sier Solrun Steffensen, faglig rådgiver i NAPHA. (Ill.foto: www.colourbox.com)
-I dagens læreplaner er det rett og slett for mye. Noe må ut for at elevene skal kunne få skikkelig dybdelæring, sier Røe Isaksen til NTB.
Han slår fast at arbeidet med de nye læreplanene skal involvere bredt.
-Vi skal ha personer med høy faglig og skolefaglig kompetanse og erfaring med i arbeidet for å vurdere hva som skal ut, sier han.
Regjeringen har besluttet å innføre tre tverrgående tema som skal gjennomsyre så godt som alle skolefag: Livsmestring og folkehelse, bærekraft, demokrati og medborgerskap.
-Dette er gode nyheter. Det er på høy tid at folkehelse blir en naturlig del av elevenes hverdag på skolene, sier Solrun Steffensen, faglig rådgiver i NAPHA. Hun håper psykisk helse blir sidestilt med fysisk helse, når folkehelse nå skal mer inn i skolene.
-Egentlig er det to sider av samme sak. Vi er både det psykiske og det fysiske, og det ene påvirker det andre.
-Jeg håper dessuten endringene i skolen nå vil føre til at tabuer rundt det å slite med psykiske problemer, brytes ned. At barn og ungdommer skal forstå at det ikke er så uvanlig å ha det vanskelig iblant. Og at det er mulig å komme seg ut av vanskelige situasjoner og gå videre, sier Steffensen.
Isaksen sier at departementet legger opp til en bred og åpen prosess der fagpersoner, eksperter, skoler, lærere, elever, skoleeiere og lærerutdanningene skal involveres.
-Det er flott. Det blir spennende å følge dette fremover, sier Steffensen.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?