Faglig støtte for kommunale tjenester i Nord-Norge i koronatida

Faglig støtte for kommunale tjenester i Nord-Norge i koronatida

Kompetanse i nord / Publisert: 30. april 2020.   Endret: 29. juli 2020

En vifte av kompetansesentre i nord går sammen om informasjon, råd og støtte til tjenestene innen psykisk helse, rus-, barnevern, vold og traumefeltet. Se oversikt over hva vi kan tilby.

mann, jente, rasteplass, ute, fjell, russisk, kompetansesentre i Nord

FAGLIGE RÅD: Jobber du innen psykisk helse, rus, barnevern, vold, traumatisk stress eller selvmordsforegygging i Nord-Norge? Slik får du faglig bistand fra regionale kompetansesentre i koronatida. (Illustrasjonsfoto:colourbox.com).

FAGLIGE RÅD: Jobber du ...

Seks ulike kompetanse- og ressurssentre i Nord-Norge har felles målgruppe: Kommunalt ansatte i barnevern, psykisk helse-, rus-, og vold- og traumefeltet.

Sentrene RKBU Nord, KoRus- Nord, RVTS Nord, SANKS, Vivat og NAPHA skal være en tjeneste for tjenestene og for det forebyggende arbeidet i kommunene. (NAPHA er nasjonalt senter, men tilstede i alle regionene). 

Vi er tilgjengelige også under pandemien, men på en litt annen måte enn til vanlig. Så godt vi kan skal vi fortsatt støtte tjenestene. 

Dette tilbyr vi og slik jobber vi nå:

RKBU Nord

Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, -psykisk helse og barnevern (RKBU Nord) jobber med forskning, fagutvikling og undervisning innen barn og unges psykiske helse og barnevern. For tiden tilbyr RKBU Nord tilbyr digital tjenestestøtte og veiledning til deg som jobber med barn og unge.

Ta kontakt med oss via lenken «Tjenestestøtte» på våre nettsider. I vår er det også mulig å søke på våre utdanninger som har oppstart til høsten. Les mer om oss, våre tilbud, våre utdanninger og finn lenke til tjenestestøttetilbudene våre på rkbunord.uit.no og på vår Facebookside.

Nyheter fra RKBU Nord som omhandler Korona-viruset:

KoRus Nord

Kompetansesenter rus, Nord-Norge (KoRus- Nord) har oppgaver innenfor hele bredden av rusfeltet, fra forebygging, via tidlig innsats, til oppfølging og behandling i kommunene.

Vi er tilgjengelig for henvendelser, dialog og bistand på Teams, Skype, telefon eller e-mail, og jobber nå med å omgjøre noen av våre tilbud til digital gjennomføring når vi nå ikke kan møtes fysisk pga koronapandemien.

På nett: 

KoRus-Nord drifter også nett-tjenestene kommunetorget.no og forebygging.no

På kommunetorget.no har vi samlet erfaringer fra og informasjon til kommunene under den pågående pandemien:

RVTS Nord

Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS Nord) er et ressurssenter som skal bidra med kunnskap til tjenesteapparatet innenfor områdene:

  • Traumer og traumatisk stress / psykososial beredskap
  • Vold og overgrep / vold i nære relasjoner
  • Forebygging av selvmord og selvskading
  • Flyktninghelse og tvungen migrasjon

De som i sitt arbeid møter mennesker som er berørt av disse temaene har ofte behov for hjelp, støtte og kompetanseheving. Dette tilbyr vi til fagfolk og organisasjoner digitalt gjennom blant annet undervisning, kursvirksomhet, veiledning og konsultasjon samt ulike nettkurs. Ta kontakt med oss på mail.

På nett:

Nyheter og informasjon fra RVTS Nord rundt koronasituasjonen

SANKS

Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus (SANKS) tilbyr utredning og behandling for barn, unge og voksne innenfor psykisk helse- og rusvern. SANKS har også nasjonale kompetansetjenestefunksjoner og målet er å bidra til at den samiske befolkningen får et likeverdig tilbud innen psykisk helsevern og rus.

For tiden tilbyr SANKS samtaler om koronavirus til barn og unge (og foreldre). Barn og unge kan ringe SANKS dersom de er bekymret grunnet koronasituasjonen:
Skype-samtaler til engstelige barn og unge

SANKS tilbyr også samtaler til reindrifta. Mange reindriftssamer er inne i et trippelt kriseår: koronasituasjonen, beitekrise og rovdyrsproblematikk. Reindriftssamer kan kontakte SANKS dersom de trenger noen å snakke med om bekymringer i forhold til reindrifta: Samtaler til reindrifta

Vivat

Vivat er et av Helsedirektoratets selvmordsforebyggende tiltak. VIVAT tilbyr opplæring i hvordan man kan lære å bli mer oppmerksom, fange opp faresignaler og yte førstehjelp til mennesker som tenker på å ta sitt liv. Dette er kompetanse som alle som møter mennesker vi ha nytte av og målgruppen for våre kurs er både uformelle og formelle hjelpere.

Kurs i koronatid: Kursene til Vivat er i stor grad er bygd på interaksjon i form av erfaringsutveksling og praktiske øvelser mellom kursleder og deltakere og deltakere seg imellom. Dette er en form som verken lar seg gjennomføre i henhold til nåværende forskrifter for fysiske møter, eller digitalt. Samtidig er behovet for selvmordsforebyggende kompetanse absolutt ikke blitt mindre. Vivat vil om kort tid ha utviklet en digital tilgjengelig presentasjon. Presentasjonen vil kunnskapsmessig ikke tilsvare deltakelse på kurs, men fungere som en introduksjon til hvordan nærme seg selvmordstematikken. Presentasjonen vil være tilgjengelig blant annet fra Vivat sin hjemmeside.

På nett:

Du kan lese mer om kursene Førstehjelp ved selvmordsfare og Oppmerksom på selvmordstanker (OPS) på vår nettside, vivatselvmordsforebygging.net

NAPHA

Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) støtter psykisk helse- og rustjenestene for voksne i kommunene i fag- og tjenesteutvikling. Vi er et nasjonalt senter, men er tilstede i nord og samarbeider med regionale kompetansesentre. Vanligvis er vi tett på praksis, også fysisk. Vi tilbyr opplæring, formidler erfaring- og fagstoff, og etablerer kontakt mellom tjenestene.  Våre tema er ulike tilnærminger og tjenestemodeller som styrker psykisk helsearbeid. Samhandling, brukerinvolvering og behandling i kommunene er eksempler.

I stedet for å møtes fysisk, møtes vi nå på Teams, Skype og på telefon eller e-mail. Ta kontakt med oss, så bistår vi med svar på spørsmål om psykisk helsearbeid.

På nett:

Vi samler og formidler kunnskap på Napha.no, og du kan følge NAPHA på Facebook, Instagram, Twitter og LinkedIn.

Vi anbefaler også å bruke Facebook-gruppene våre, der mange er aktive: Psykologer i kommunene, Rask psykisk helsehjelp og Housing First nettverket i Norge.

Temasiden Koronakrisen og psykisk helsearbeid oppdateres daglig. Klikk på taggen korona, for å se alt som er publisert på napha.no knyttet til korona-situasjonen. Dette spenner fra hvordan gi digitale tjenester til kommunene til brukeres erfaringer og prioriteringsråd fra myndighetene. I uke 14 skrev vi om hvordan Covid-19 til da hadde påvirkning på psykisk helsearbeid.

Erfaringskonsulent Astrid Weber ved UNN kommenterte også tidlig at det er viktig at psykisk helsetjenestene i kommunene er der når pasienter skrives ut. 

Ta kontakt:

RKBU Nord: Tjenestestotte@helsefak.uit.no  Tlf: 77 64 4789

KoRus Nord: post@korusnord.no 

RVTS Nord: rvts@unn.no  Tlf: 77 75 43 80

Vivat: vivat@unn.no   Tlf: 77 75 43 60

SANKS: sanks-postmottak@finnmarkssykehuset.no  Tlf: 78 94 75 00,

NAPHA: kontakt@napha.no    Tlf: +47 48 14 54 34

Et nyhetsbrev i koronatida

Denne artikkelen formidles i flere kanaler og former. Den legges på sentrenes nettsider, distribueres i flere ulike nyhetsbrev og i sosiale medier. 

 

Mer om

Kompetansesentre Koronakrisen Koronakrisen og psykisk helsearbeid Korona Nord-norge Nord Nyheter

Les også

Publisert: 16/3/2020

Oppdaterte korona-retningslinjer for psykisk helse- og rustjenestene

Publisert: 17/3/2020

Slik legger RPH-teamene om til hjelp på avstand

Publisert: 17/3/2020

Psykisk helse- og rustjeneste finner nye veier rundt korona-pandemien

Publisert: 18/3/2020

Jeg kjenner på en snikende redsel

Publisert: 18/3/2020

Slik løser oppsøkende FACT-team unntakstilstanden

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss