Få fart på kreativiteten i 2016

Få fart på kreativiteten i 2016

Publisert: 06. januar 2016.   Endret: 16. januar 2017

Uforløst kreativitet kan føre til mye ubehag. I boka «Finn din kreativitet» forteller profilerte kunstnere om hvordan man kan løse opp knutene og begynne å skape.

3082479 fyrverkeri

DET ER MULIG: Å skape noe er godt for den psykiske helsa. Lær å realisere ideer av blant andre Lars Lillo-Stenberg, Ingrid Olava, Anne B. Ragde og psykolog Geir Kaufmann. (FOTO: www.colourbox.com).

DET ER MULIG: Å sk...

Stor idérikdom er en verdi. Det kan gi flotte resultater, om man klarer å bringe ideen videre. Men i mange tilfeller skjer ikke dette, og de gode ideene blir bare liggende.

Mange av oss har skjulte, kreative ressurser. Mennesker med enkelte psykiske plager har en større iderikdom enn andre, ifølge forskere. Tar man disse ressursene i bruk, kan det føre til mye positivt.

Konkrete eksempler

I boka «Finn din kreativitet» forteller 11 av våre beste kunstnere om hvordan de skaper sine verk. Vi får høre om hvordan Lars Lillo-Stenberg jobber med ideen som dukker opp, slik at det blir til en sang.

Anne B. Ragde forteller om hvordan hun skaper en roman ut fra en idé, og Håkon Bleken forklarer hvordan han går frem når han maler et bilde, fra A til Å.

Å være annerledes - en suksessfaktor

Mannen som skrev «Vårsøg», Henning Sommerro, forklarer i boka hvordan han skilte seg ut fra de andre da han var liten. «-Jeg kunne blitt et mobbeoffer. Men musikken berget meg», sier han.

Sommerro hadde et talent han videreforedlet, og i dag er han en av våre mest kjente og kjære musikere.

Hadde det tøft som barn

Noen ganger kan stor kreativitet vokse ut av en vanskelig barndom.

«-Jeg hadde ikke kompiser, vokste opp helt alene», betror den suksessrike, svenske krimforfatteren Liza Marklund seg i boka. Hun forteller at det bare var i skrivingen hun følte seg hjemme. Og at det er slik fremdeles.

Klare psykologråd

Geir Kaufmann, psykolog med spesialkompetanse på kreativitet, utfyller kunstnernes betraktninger.

-Forskning viser at bare 30 prosent av oss tar i bruk vårt kreative potensial. Mange av oss har en iboende kreativitet vi ikke bruker, og det er helt konkrete ting vi kan gjøre for å trene den opp, slår han fast.

Gjelder alle deler av livet

I boka kommer Kaufmann, som er professor ved Handelshøyskolen BI i Oslo, med håndfaste råd for hvordan vi kan ta i bruk vår kreativitet på best mulig måte.

Slik at ideene våre ikke bare dør ut, men blir til noe konkret som gjør en forskjell. Enten det dreier seg om noe i privatlivet, på jobb eller i en annen sammenheng.

Finn din kreativitet
  • Faktabok der 11 kunstnere forteller åpent om seg selv og om hvordan de skaper sine verk.
  • Psykolog og professor ved Handelshøyskolen BI i Oslo, Geir Kaufmann, bidrar med forskningsbaserte råd for hvordan man kan utvikle sin kreativitet.
  • Kunstnere: Lars Lillo-Stenberg, Ingrid Olava, Håkon Bleken, Anne B. Ragde, Liza Marklund, Jan Kjærstad, Inger Sitter, Henning Sommerro, Pia Myrvold, Torkil Damhaug, Simone Eriksrud.
  • Kom ut på Cappelen Damm i 2013.
  • Skrevet av Anne Kristiansen Rønning, kommunikasjonsrådgiver i NAPHA, frilansjournalist og forfatter.

Mer om

Salutogenese Recovery Behandling i psykisk helsearbeid God hjelp i et brukerperspektiv Empowerment Kunst og kultur Helsefremming og forebygging

Les også

Publisert: 29/10/2018

Musikkterapi i medvind

Publisert: 11/10/2013

Museum som tilhelingsarena

Publisert: 09/4/2019

Er ikke takknemlighet fortsatt en dyd?

Publisert: 15/10/2019

-Kunst og kultur reduserer sosial ulikhet og bedrer folks helse

Publisert: 28/3/2023

Stjørdal kommune lærer av Røros kommune på fjellet

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss