Ny bok formidler kunnskap om virksomme selvhjelpsmetoder og nye former for terapeutiske intervensjoner. Hovedhensikten er å gi fagpersoner og andre et supplement til tradisjonelle behandlingsmetoder.
Lisbet Borge, Egil W. Martinsen og Toril Moe (red)
Tradisjonelt har hovedelementene i psykisk helsearbeid vært medisiner og samtaleterapi. Dette er nødvendig for noen og nyttig for flere. Men mange trenger noe i tillegg. Ikke minst er det viktig for mange å være aktive deltagere i sin egen rehabiliteringsprosess.
I denne boka beskrives virksomme selvhjelpsmetoder og nye former for terapeutiske intervensjoner. Boken er et resultat av et fagseminar med samme tittel. Seminaret berørte temaer som tidligere er lite omtalt i faglitteraturen, og hadde stor oppslutning.
Redaktørene av denne boken tok derfor initiativ til å be foredragsholderne skrive om dette, og vi har også bedt brukere beskrive sine erfaringer. Hensikten er å gi fagpersoner og andre et supplement til tradisjonelle behandlingsmetoder i psykisk helsearbeid og psykisk helsevern.
Boken er inndelt i tre hoveddeler. I den første delen, Helhet, læring og involvering, beskrives det biopsykososiale forståelsesperspektivet, og betydningen av læring og veiledning i helbredelsesprosessen understrekes.
Den andre delen handler om livets grunnbetingelser: kropp, mat og arbeid. Kosthold kan påvirke sinnets helse. Det gjelder også fysisk aktivitet. Arbeidets helsebringende kvaliteter har vært undervurdert, men det er en økende forståelse for at det er gunstig for helsen. Ikke minst er det viktig for psykisk helse å være i meningsfull aktivitet.
Den siste delen beskriver ulike terapeutiske intervensjoner gjennom hagebruk, kontakt med dyr, kunst og musikk. Boken beskriver ulike praktiske tilnærminger som kan være nyttige med tanke på å hente frem og ivareta positive ressurser hos brukerne.
I boken formidles teori og empiri fra et mangfold av ståsteder innenfor psykisk helse, motivert i ønsket om å formidle kunnskapsbasert praksis i et tverrfaglig, helhetlig perspektiv. Det er bidrag både fra fagfolk og brukere.
Målgruppen for boken er alle profesjonsgrupper og studenter som er opptatt av fagfeltet. I tillegg vil boken kunne leses med utbytte av brukere og pårørende. Boken kan også leses som et viktig innlegg i den politiske debatten om psykisk helse i Norge.
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?