Hvilke suksesskriterer ligger til grunn? Kollegaenes syn på medarbeidere med brukererfaring er undersøkt i en masteroppgave.
Tilsetting av medarbeidere med brukererfaring er en av flere måter å styrke brukerperspektivet og brukermedvirkning i tjenestene på. NAV har utviklet et opplæringstilbud for medarbeidere med brukererfaring. Her er et av målet å bevisstgjøre deltakerne på hvordan egenerfaring kan nyttes som en ressurs i arbeidslivet. Helsedirektoratet har gitt ut brosjyren "Medarbeidere med brukererfaring- en ressurs". Bærum er en av kommunene som både har tilbudt utdanningen, og ansatt flere medarbeidere med brukererfaring i tjenestene sine.
I en masteroppgave har Ingrid Bjørkman og Kristina Pettersen gjort en kvalitativ studie ved to tjenestesteder i landet, hvor det er ansatt medarbeider med brukererfaring. Der har de spurt hva kollegaer synes om denne spesialkompetansen på arbeidsplassen. De analyserer rollen i lys av teori om modellæring, og har skrevet fire artikler fra studien.
Funn i studien, kombinert med tidligere forskning, tyder på at brukererfaring er en potensiell ressurs. Det er i midlertid forutsatt at rollen er avklart og forberedt i organisasjonen, kommer det fram i masteroppgaven.
På landsbasis er rundt 100 personer ansatt med kompetansen «egenerfaring med psykisk lidelse».
Helsedirektoratet definerer medarbeider med brukererfaring som ”En ansatt som har psykisk sykdom eller rusmiddelproblemer og erfaring med hjelpeapparatet”. I tillegg til opplæringsprogrammet i regi av NAV, tilbyr flere regionale brukerstyrte sentra skolering av personer med brukererfaring. Høgskolen i Buskerud har evaluert utdanningen Medarbeider med brukererfaring i Nedre Buskerud.
Funn i den ferske masteroppgaven tyder på at modellæring som metode, bærer av håp, merkompetanse og større evne til å utfordre, er sentrale elementer i brukerkompetansen. Å ha egenerfaring gjør medarbeideren med brukererfaring mer kvalifisert enn en ordinær psykisk helsearbeider til å inneha rollen som kompetent, men likeverdig. Erfaring med egen bedringsprosess gjør at medarbeideren i seg selv representerer håp, og gjør han særlig egnet som veiviser og rollemodell. Studien viser også at medarbeidere med brukererfaring er mer direkte og uttalt i forventningene til brukeren, noe som knyttes til endring og positiv utvikling. Denne egenskapen forklares med at bruker og tjenesteyter her har en mer likeverdig relasjon, enn det bruker har til ordinært personale, noe som gis større potensiale for dynamikk og vekst.
I følge studien er avklarte roller og tydelighet i forhold til egne opplevelser og sykdom viktig. Rollen som medarbeider med brukererfaring oppfattes av kollegaer som krevende. Det forventes både at du skal forholde deg til organisasjonens rammer, samtidig som du skal dele mye mer av ditt eget, enn hva som kreves av kollegaene. Du skal både by på deg selv og være "profesjonell".
Visse forutsetninger må være til stede, for at brukerkompetansen skal kunne være en ressurs:
Medarbeidere med brukererfaring beskrives å kunne bidra til å utvide og styrke kunnskapsgrunnlaget innen psykisk helsearbeid ved å bringe inn erfaringsperspektivet. Forfatterne mener det trengs videre forskning på mer detaljerte forhold knyttet til fenomenet, samt effektforskning. Det er også behov for å utvikle en teoretisk forankret kunnskapsbase hvor fenomenet inngår.
Kontaktinfo:Ingrid Bjørkman: imbjoerk@online.no
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?