Et kartleggings- og evalueringsverktøy implementeres nå i ulike psykisk helsetjenester over hele Skottland.
Verktøyet Scottish Recovery Indicator 2 (SRI2) er utviklet av Scottish Recovery network (SRN). SRN er et nasjonalt utviklingssenter i Skottland hvor målet er å spre og utvikle kunnskap om recovery og få praksisfeltet til å ta i bruk denne kunnskapen.
En brosjyre (engelsk) beskriver hva SRI 2 er, hvem som kan bruke det, hvorfor det bør brukes og hvordan det kan brukes. Det er også etablert et nettsted som har samlet mye nyttig informasjon om verktøyet. Her er det også mulig å følge forelesninger på engelsk om SRI2.
Forskningsbasert kunnskap ligger til grunn for utviklingen av SRI 2. I de siste årene er det er publisert mye om hva som hjelper folk til bedring og hvordan fagpersoner ønsker at tjenestene skal være . Denne forskningen viser at både brukere og fagpersoner har et felles ønske om at tjenestene bør utvikle seg i retning av å bli mer recovery-orientert og rettighets- og verdibasert. Med dette som utgangspunkt ble SRI 2 utviklet. Målet er blant annet å tydeliggjøre hva som karakteriserer recovery-orientert praksis, hvordan denne praksisen skiller seg fra annen praksis og gi praksisfeltet mulighet til å måle i hvilken grad man tilbyr recovery-orientert praksis.
SRI2 er en videreutvikling av verktøyet Recovery Oriented Prctices Index utviklet av Mancini & Finnerly (2005). Bruken av verktøyet legger opp til at den aktuelle tjenesten kartlegges i forhold til 10 recovery-indikatorer . Informasjonen man legger inn i programmet hentes fra 6 forskjellige kilder: fagpersoner, brukere, pårørende, utredninger, behandlingsplaner og informasjon fra tjenestene. Med utgangspunkt i denne kartleggingen utarbeides det en handlingsplan for virksomheten. Både kartleggingen og handlingsplanen legges inn i dataprogrammet.
SRI2 beskrives både som et web-basert verktøy og en prosess. Med dette menes at prosessen med å innføre et slikt dataverktøy i virksomhet er minst like viktig som selve bruken av verktøyet. Hvordan prosessen er tenkt gjennomført er skissert her
Erfaring viser at prosessen med å bruke verktøyet SRI 2 bidrar til økt engasjement og refleksjon rundt egen praksis. Det bidrar også til at virksomheten setter fokus på og synliggjør sin evne til :
- å kritisk å analysere sitt verdigrunnlag og sin praksis,
- å få frem og respondere på brukernes og pårørendes synspunkt
- å delta i kontinuerlig utvikling og forbedringsarbeid
-å løfte frem en verdibasert og refleksiv praksis og
- å delta i inklusjon- og likeverdighetsarbeid.
SRI2 anbefales brukt av fagledere, fagutviklere eller andre fagpersoner som ønsker sette fokus på verdiene som er styrende for deres praksis. Selv om verktøyet ikke er tilgjengelig for bruk utenfor Skottland enda, er det fullt mulig for alle å bruke informasjonen på verktøyets nettside til inspirasjon hvis man vurderer å ta fatt på et arbeid for å utvikle egen virksomhet i retning av mer recovery-orientert praksis.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?