Brobyggeren - med livet som kompetanse

Brobyggeren - med livet som kompetanse

Publisert: 09. april 2013.   Endret: 23. juni 2020

Å ansette rådgivere i brukermedvirkning,et nybrottsarbeid initiert av Fylkesmannen i Hedmark,har bidratt til større bevissthet om brukermedvirkning i kommunene.

bro

FREMMER BRUKERMEDVIRKNING: rådgivere i brukermedvirkning er brobyggere mellom systemer i kommunalt psykisk helsearbeid.

FREMMER BRUKERMEDVIRKNING: r&...

i 2010 ansatte Fylkesmannen i Hedmark rådgivere i brukermedvirkning. Hensikten var å fremme og utvikle brukermedvirkning i kommunenes psykiske helsearbeid. Nå foreligger en evalueringsrapport.

Hvilken funksjon har en rådgiver i brukermedvirkning

Rådgivernes funksjon beskrives i prosjektplanen fra Fylkesmannen. Utgangspunktet var et nært samarbeid med brukerorganisasjonene, og samtidig fokus på følgende:

  • Å styrke brukermedvirkningen i kommuner og foretak
  • Få brukernes synspunkt fram på bredt grunnlag
  • Være aktive pådrivere i forbedringsarbeidet
  • Være aktive med innspill til kommunale planprosesser eller sørge for at lokal representasjon kommer på plass
  • Kartlegge eksisterende brukerrepresentasjon i kommunene og skaffe oversikt over brukerorganisasjoner og deres tillitsvalgte
  • Opprette eget nettverk for alle brukerorganisasjoner i Hedmark og invitere til nettverkssamling to ganger i året
  • Delta aktivt i K8 og K6 samarbeidet

K8 og K6 er forbedringsnettverk hvor K6 er i sørfylket og K8 i midtfylket av Hedmark. K8 er kommunene; Stange, Hamar, Ringsaker, Løten, Elverum Åmot, Trysil og Våler. K6 er kommunene Kongsvinger, Nord- og Sør Odal, Eidskog, Grue og Åsnes.

Les mer om K8.  

Tre rådgivere ble ansatt i 50 % stillinger fra og med februar 2010. Dette ble endret fra og med 01.12.2010 da en av rådgiverne sluttet i sin stilling og en av de andre rådgiverne fikk høynet sin stilling til 100 %. Rådgiverne er ansatt på bakgrunn av sin erfaring som brukere av offentlige tjenester innenfor rus og psykisk helsearbeid, sitt engasjement i sine respektive brukerorganisasjoner og sin kompetanse i offentlig forvaltning.

Hensikten med evaluering av prosjektet

Rapporten tar sikte på å bidra til utvidet kunnskap om fenomenet medarbeidere med brukererfaring. Evalueringens mål er å svare på om denne modellen med brukeransettelse oppfyller prosjektets hovedmål:

”Å rekruttere mennesker med brukererfaring og styrke de som allerede er der”

Kvalitative intervju

Datainnsamlingen ble gjort våren 2012 gjennom strukturerte og kvalitative intervju av 23 informanter. Dette var brukere og ansatte i kommunene som var med i nettverkssamarbeidet K8 og K6.

Formell forankring hos Fylkesmannen

Prosjektet var initiert av Fylkesmannen i Hedmark, og hadde en forankring på overordnet nivå. Dette ga en formell og faglig støtte, som igjen førte til tilgjengelige samarbeidsarenaer innenfor psykisk helsearbeid i kommunene. Rådgiverne bidro til å ivareta brukerinteressene og brukerperspektivet inn i dette samarbeidet.

Banebrytende arbeid krever langsiktighet 

Rådgiverne i brukermedvirkning har drevet et banebrytende arbeid som «brobyggere» mellom systemer. De har satt igang prosesser på systemnivå hvor  brukerperspektivet, positive holdningsendringer til brukerkompetanse og brukermedvirkning har blitt mer synlig og bevisst. Samtidig har man en klar forståelse av av dette er prosesser som krever mer tid enn prosjektets varighet.

Har prosjektet lyktes med å fremme brukermedvirkning?

Rapporten konkluderer med at modellen med brukeransettelse på systemnivå er et godt virkemiddel for å fremme brukermedvirkning, under visse forutsetninger med god forankring og støtte på et overordnet nivå. Modellen er i stor grad personavhengig, og det bør sikres et visst samsvar mellom forventninger og forutsetninger slik at den brukeransattes ressurser og kompetanse kommer til nytte, og at andre brukermedvirkere som kan tenke seg inn i denne typen rolle ikke føler at de kommer til kort.

Videre beskriver informantene nødvendigheten av ydmykhet i formidlingen av egen erfaringskompetanse, uten selv å gå inn i roller som bruker. For å hindre at det skjer så må både opplæring og veiledning settes i gang og være systematisk. Hvis man ved nye brukeransettelser tar disse forutsetningene i betraktning, kan det øke sjansen for at det offentlige nyttiggjør seg den brukeransattes erfaringskompetanse på en måte som i enda større grad kommer brukerne innen psykisk helsearbeid til gode.

Større bevissthet om brukermedvirkning

Prosjektet er et nybrottsarbeid initiert av Fylkesmannen i Hedmark. Fylkesmannen har lykkes med sitt prosjekt om Rådgivere i brukermedvirkning. Det har bidratt til større bevissthet om brukermedvirkning i kommunene.

Rapporten beskriver i tillegg teoretiske inspirasjonskilder på tema brukermedvirkning både på system og individnivå, empowerment – forskning og erfaring om brukeransettelser og viktige momenter om endringsarbeid innenfor organisasjonsteorien.

Les hele rapporten Brobyggere – med livet som kompetanse.

Mer lesestoff

Korus Øst omtaler prosjektet og rapporten «Rådgivere i Brukermedvirkning» i sin første publikasjon i 2013. (se side 6 i vedlegget).

Hedmark har lang tradisjon for samarbeid med brukerorganisasjoner og har et framtredende brukerstyrt senter på Hamar. Sagatun – regionalt senter for brukerstyring.

Nyhetssak om Sagatun brukerstyrt senter på napha.no

 

Rådgivere i brukermedvirkning i Hedmark
  • 2 stillinger for rådgivere i brukermedvirkning ansatt hos Fylkesmannen i Hedmark.
  • Prosjektperiode 2010-2012.
  • Prosjektet er unikt i sin opprinnelse og form på Fylkesmannsnivå i Norge.
  • Høgskolen i Hedmark har i samarbeid med Fylkesmannen i Hedmark og rådgiverne i brukermedvirkning gjennomført denne evalueringen i 2012.
  • Rapporten er skrevet av Gunvor V. Stensrud.

 

Morten Brodahl - en av rådgiverne i brukermedvirkning i Hedmark.

Mer om

Brukeransettelser Brukermedvirkning Brukerkunnskap Høgskolen i hedmark Prosjektrapporter

Les også

Publisert: 30/10/2010

Danske erfaringer om medarbeider med brukererfaring

Publisert: 30/4/2014

Erfaringskonsulenters perspektiver på psykiske problemer

Publisert: 15/11/2013

Fortellinger fra andre posisjoner

Publisert: 20/2/2014

På den andres banehalvdel – en erfaringskonsulents hverdag

Publisert: 18/6/2014

Ny i rollen som erfaringskonsulent

Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 22/4/2025
Praksiseksempel

Sju tips frå Telemark om korleis nabokommunar kan samarbeide om arbeid og psykisk helse

Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.

Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager