Å ansette rådgivere i brukermedvirkning,et nybrottsarbeid initiert av Fylkesmannen i Hedmark,har bidratt til større bevissthet om brukermedvirkning i kommunene.
FREMMER BRUKERMEDVIRKNING: rådgivere i brukermedvirkning er brobyggere mellom systemer i kommunalt psykisk helsearbeid.
FREMMER BRUKERMEDVIRKNING: rådgivere i brukermedvirkning er brobyggere mellom systemer i kommunalt psykisk helsearbeid.
i 2010 ansatte Fylkesmannen i Hedmark rådgivere i brukermedvirkning. Hensikten var å fremme og utvikle brukermedvirkning i kommunenes psykiske helsearbeid. Nå foreligger en evalueringsrapport.
Hvilken funksjon har en rådgiver i brukermedvirkning
Rådgivernes funksjon beskrives i prosjektplanen fra Fylkesmannen. Utgangspunktet var et nært samarbeid med brukerorganisasjonene, og samtidig fokus på følgende:
K8 og K6 er forbedringsnettverk hvor K6 er i sørfylket og K8 i midtfylket av Hedmark. K8 er kommunene; Stange, Hamar, Ringsaker, Løten, Elverum Åmot, Trysil og Våler. K6 er kommunene Kongsvinger, Nord- og Sør Odal, Eidskog, Grue og Åsnes.
Les mer om K8.
Tre rådgivere ble ansatt i 50 % stillinger fra og med februar 2010. Dette ble endret fra og med 01.12.2010 da en av rådgiverne sluttet i sin stilling og en av de andre rådgiverne fikk høynet sin stilling til 100 %. Rådgiverne er ansatt på bakgrunn av sin erfaring som brukere av offentlige tjenester innenfor rus og psykisk helsearbeid, sitt engasjement i sine respektive brukerorganisasjoner og sin kompetanse i offentlig forvaltning.
Rapporten tar sikte på å bidra til utvidet kunnskap om fenomenet medarbeidere med brukererfaring. Evalueringens mål er å svare på om denne modellen med brukeransettelse oppfyller prosjektets hovedmål:
”Å rekruttere mennesker med brukererfaring og styrke de som allerede er der”
Datainnsamlingen ble gjort våren 2012 gjennom strukturerte og kvalitative intervju av 23 informanter. Dette var brukere og ansatte i kommunene som var med i nettverkssamarbeidet K8 og K6.
Prosjektet var initiert av Fylkesmannen i Hedmark, og hadde en forankring på overordnet nivå. Dette ga en formell og faglig støtte, som igjen førte til tilgjengelige samarbeidsarenaer innenfor psykisk helsearbeid i kommunene. Rådgiverne bidro til å ivareta brukerinteressene og brukerperspektivet inn i dette samarbeidet.
Rådgiverne i brukermedvirkning har drevet et banebrytende arbeid som «brobyggere» mellom systemer. De har satt igang prosesser på systemnivå hvor brukerperspektivet, positive holdningsendringer til brukerkompetanse og brukermedvirkning har blitt mer synlig og bevisst. Samtidig har man en klar forståelse av av dette er prosesser som krever mer tid enn prosjektets varighet.
Rapporten konkluderer med at modellen med brukeransettelse på systemnivå er et godt virkemiddel for å fremme brukermedvirkning, under visse forutsetninger med god forankring og støtte på et overordnet nivå. Modellen er i stor grad personavhengig, og det bør sikres et visst samsvar mellom forventninger og forutsetninger slik at den brukeransattes ressurser og kompetanse kommer til nytte, og at andre brukermedvirkere som kan tenke seg inn i denne typen rolle ikke føler at de kommer til kort.
Videre beskriver informantene nødvendigheten av ydmykhet i formidlingen av egen erfaringskompetanse, uten selv å gå inn i roller som bruker. For å hindre at det skjer så må både opplæring og veiledning settes i gang og være systematisk. Hvis man ved nye brukeransettelser tar disse forutsetningene i betraktning, kan det øke sjansen for at det offentlige nyttiggjør seg den brukeransattes erfaringskompetanse på en måte som i enda større grad kommer brukerne innen psykisk helsearbeid til gode.
Prosjektet er et nybrottsarbeid initiert av Fylkesmannen i Hedmark. Fylkesmannen har lykkes med sitt prosjekt om Rådgivere i brukermedvirkning. Det har bidratt til større bevissthet om brukermedvirkning i kommunene.
Rapporten beskriver i tillegg teoretiske inspirasjonskilder på tema brukermedvirkning både på system og individnivå, empowerment – forskning og erfaring om brukeransettelser og viktige momenter om endringsarbeid innenfor organisasjonsteorien.
Les hele rapporten Brobyggere – med livet som kompetanse.
Korus Øst omtaler prosjektet og rapporten «Rådgivere i Brukermedvirkning» i sin første publikasjon i 2013. (se side 6 i vedlegget).
Hedmark har lang tradisjon for samarbeid med brukerorganisasjoner og har et framtredende brukerstyrt senter på Hamar. Sagatun – regionalt senter for brukerstyring.
Nyhetssak om Sagatun brukerstyrt senter på napha.no
Øyane DPS ser mulighetene ulike roller gir, på ulike tidspunkt, for pasienten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?