Helse og omsorgsdepartementet har utarbeidet en strategi hvor de løfter frem behovet for ny kunnskap om samhandling i helse- og omsorgstjenestene.
FOKUS PÅ FORSKNING: Kommunene oppfordres til å bli en mer aktiv aktør i forskning relatert til helse- og omsorgstjenestene. (Ill.foto: www.colourbox.com)
FOKUS PÅ FORSKNING: Kommunene oppfordres til å bli en mer aktiv aktør i forskning relatert til helse- og omsorgstjenestene. (Ill.foto: www.colourbox.com)
Et overordnet mål for strategien «Forskning og innovasjon for bedre samhandling» (2012-2105) er at det etableres et grunnlag for en helhetlig, koordinert og langsiktig satsing på forskning og innovasjon som et ledd i gjennomføringen av samhandlingsreformen.
I dokumentet skisseres mål, strategier og virkemidler for å oppnå dette.
Et av målene i strategien er at ulike aktører som kommuner, utdanningsinstitusjoner og helseforetak alle tar et felles ansvar for samhandlingsforskning. For kommunenes del er det fremhevet at disse har et medvirkningsansvar for forskning som er forankret i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester.
Noen eksempler på hvordan kommunene kan medvirke til forskning kan være:
- å synliggjøre aktuelle problemstillinger
- å gjøre data tilgjengelig for forskning
- å legge planer for kommunens satsing på forskning og kunnskapsbasert praksis
- å utvikle samarbeid med forskningsinstitusjonene
- å delta i regionalt samarbeid om forskning mellom kommuner
Et økt fokus på forskning i kommunene kan også bidra til å understøtte arbeidet med mer forskningsbaserte utdanningsløp for helse- og omsorgspersonell, samt bidra til økt rekruttering.
For å sikre god kvalitet på forskningen fremheves det at utvikling og gjennomføring av forskning i helse- og omsorgssektoren først og fremst bør skje i universitets- og høgskolesektoren, i de regionale helseforetakene og i instituttsektoren som har forskning som en lovpålagt oppgave. Det oppfordres også til et utvidet samarbeid mellom utdanningsinstitusjonene og helse- og omsorgstjenestene, at utdanningene så langt som mulig er basert på forskningsbasert kunnskap og at samarbeidsavtalene mellom kommuner og helseforetak inkluderer samarbeid om forskning.
Et annet viktig mål i strategien er etablering av mer formaliserte samarbeid om forskning og innovasjon på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Mer konkret gjelder dette etablering av forskningsnettverk på tvers av fagmiljø og institusjoner, formalisert samarbeid mellom kommuner og regionale fora, samt mellom kommuner og forsknings- og utdanningsinstitusjonene.
For å sikre at forskningen i større grad skal reflektere brukernes behov, er det et mål at personer med brukererfaring i større grad enn i dag inkluderes i forskningen. Økt brukermedvirkning i alle deler av forskningsprosessen, kan blant annet bidra til å sikre implementering og oppfølging av ny kunnskap og nye løsninger, samt øke fokus på en praksisrettet forskning. Det er i tillegg særskilt påpekt at forskningen må anvende utfallsmål som vurderes som relevante fra et brukerperspektiv.
Strategien kan lastes ned på Helse- og omsorgsdepartentets nettsider.
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?