En strategi for samhandlingsforskning og innovasjon

En strategi for samhandlingsforskning og innovasjon

Publisert: 20. november 2013

Helse og omsorgsdepartementet har utarbeidet en strategi hvor de løfter frem behovet for ny kunnskap om samhandling i helse- og omsorgstjenestene.

strategi3

FOKUS PÅ FORSKNING: Kommunene oppfordres til å bli en mer aktiv aktør i forskning relatert til helse- og omsorgstjenestene. (Ill.foto: www.colourbox.com)

FOKUS PÅ FORSKNING: Kommunene...

Et overordnet mål for strategien «Forskning og innovasjon for bedre samhandling» (2012-2105) er at det etableres et grunnlag for en helhetlig, koordinert og langsiktig satsing på forskning og innovasjon som et ledd i gjennomføringen av samhandlingsreformen.

Felles ansvar for samhandlingsforskning

I dokumentet skisseres mål, strategier og virkemidler for å oppnå dette.

Et av målene i strategien er at ulike aktører som kommuner, utdanningsinstitusjoner og helseforetak alle tar et felles ansvar for samhandlingsforskning. For kommunenes del er det fremhevet at disse har et medvirkningsansvar for forskning som er forankret i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester. 

Noen eksempler på hvordan kommunene kan medvirke til forskning kan være:

- å synliggjøre aktuelle problemstillinger

- å gjøre data tilgjengelig for forskning

- å legge planer for kommunens satsing på forskning og kunnskapsbasert praksis

- å utvikle samarbeid med forskningsinstitusjonene

- å delta i regionalt samarbeid om forskning mellom kommuner

Et økt fokus på forskning i kommunene kan også bidra til å understøtte arbeidet med mer forskningsbaserte utdanningsløp for helse- og omsorgspersonell, samt bidra til økt rekruttering.

God kvalitet

For å sikre god kvalitet på forskningen fremheves det at utvikling og gjennomføring av forskning i helse- og omsorgssektoren først og fremst bør skje i universitets- og høgskolesektoren, i de regionale helseforetakene og i instituttsektoren som har forskning som en lovpålagt oppgave. Det oppfordres også til et utvidet samarbeid mellom utdanningsinstitusjonene og helse- og omsorgstjenestene, at utdanningene så langt som mulig er basert på forskningsbasert kunnskap og at samarbeidsavtalene mellom kommuner og helseforetak inkluderer samarbeid om forskning.

Forskningsnettverk

Et annet viktig mål i strategien er etablering av mer formaliserte samarbeid om forskning og innovasjon på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Mer konkret gjelder dette etablering av forskningsnettverk på tvers av fagmiljø og institusjoner, formalisert samarbeid mellom kommuner og regionale fora, samt mellom kommuner og forsknings- og utdanningsinstitusjonene.

Økt brukerinnflytelse

For å sikre at forskningen i større grad skal reflektere brukernes behov, er det et mål at personer med brukererfaring i større grad enn i dag inkluderes i forskningen. Økt brukermedvirkning i alle deler av forskningsprosessen, kan blant annet bidra til å sikre implementering og oppfølging av ny kunnskap og nye løsninger, samt øke fokus på en praksisrettet forskning.  Det er i tillegg særskilt påpekt at forskningen må anvende utfallsmål som vurderes som relevante fra et brukerperspektiv.

 Strategien kan lastes ned på Helse- og omsorgsdepartentets nettsider.

 

Mer om

Brukermedvirkning i forskning Samhandling Faglig kvalitet Offentlige publikasjoner

Les også

Publisert: 24/9/2014

HelseOmsorg21 - et kunnskapsløft for kommunene

Publisert: 18/12/2013

Forskningshåndboken

Publisert: 05/10/2010

Viser vei ved depresjon

Publisert: 04/10/2011

Hvorfor trenger vi et nasjonalt kvalitetsindikatorsystem?

Publisert: 30/9/2013

«Du skal ikke trenge å være heldig»

Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 22/4/2025
Praksiseksempel

Sju tips frå Telemark om korleis nabokommunar kan samarbeide om arbeid og psykisk helse

Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.

Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager