Når behandler og bruker spiller bowling sammen en dag, og samme behandler neste dag tvangsmedisinerer, oppstår også relasjonsutfordringer, sier teamleder Kristoffer Lein Staveli i ACT-Tiller.
ACT-teamene jobber tverrfaglig og oppsøkende ut mot mennesker med alvorlige psykiske helseproblemer, som de ordinære tjenestene ikke klarer å nå. Evalueringer viser at teamene har vært en stor suksess, men de møter altså en rekke juridiske og andre utfordringer.
I begynnelsen av september var teamlederne samlet i Oslo for å lære av hverandre. Kristoffer Lein Staveli i ACT Tiller i Trondheim snakket om de nevnte utfordringene.
-Utfordringene er blant annet knyttet til organisering av teamet, pasientkontakt, journalarbeid og dokumentasjonsplikt, sier Staveli.
Teamet hans har ansatte både fra tre forskjellige kommuner, og fra spesialisthelsetjenesten.
-Det er krevende når ansatte i samme team har forskjellig arbeidsgiver og ulike lønnsbestemmelser, sier Staveli.
Også i forhold til journaler er det krevende at de ansatte har ulike arbeidsgivere.
-Vi skal dokumentere det vi gjør. Men dokumentasjonsarbeidet blir unødig tungvint når vi ikke har tilgang til felles journal, påpekte teamlederen.
Ikke nok med det. De ansattes ulike yrkesbakgrunn skaper også floker å løse. I teamene jobber blant annet sykepleier, psykolog, psykiater, sosionom og merkantilt ansatt – alle tilknyttet hver sin fagforening.
-Vi opplever at kravene i ACT-modellen taper i møtet med lokale behov og fagforeningenes krav, sier Staveli.
Han viser til et eksempel der dette kolliderer med kravene ACT-modellen stiller. ACT-modellen krever et døgnåpent tilbud. Ingen norske ACT-team har det. ACT-Tiller hadde opprinnelig planer om å ha åpningstid fra klokken 8-22 hver dag. I stedet ble det 8 til 20 mandag til torsdag, på grunn av arbeidstidsreglene som de ulike faggruppene i teamet har.
Ved ansettelse av medarbeidere med brukererfaring melder de juridiske utfordringene seg igjen.
-Vi kan ikke spørre jobbsøkere om sykdomshistorie og erfaring med helsevesenet, men samtidig er det nettopp på grunn av denne erfaringen at de er kvalifisert til jobben. Det er et dilemma, påpeker han.
Tiller ACT har 90 brukere. 43 er på tvungent psykisk helsevern. Tvang kan belaste relasjonen mellom bruker og ansatt i teamet, mener teamlederen.
-Kanskje særlig for psykiaterne kan dette være en vanskelig dobbeltrolle. På mandag spiller behandler og bruker bowling, på tirsdag kommer samme behandler for å tvangsmedisinere. Det kan ta tid å bygge opp igjen relasjonen – kan hende skulle det være noen utenfor teamet som sto for tvangsmedisinering og -innleggelser, sier han.
Det mener ledere fra Nav-kontorer og helsetilbud i Askøy kommune og Øygarden kommune.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?