Fotograf Mette Larsen har høye mål med fotoutstillingen som åpner i Sortland 1. oktober. Rett og slett at politikerne skal bevilge mer penger til psykisk helsearbeid.
KONTROVERSIELT: Bildene i utstillingen til Mette Larsen skildrer en virkelighet som mange kan kjenne seg igjen i. (FOTO: Mette Larsen.)
KONTROVERSIELT: Bildene i utstillingen til Mette Larsen skildrer en virkelighet som mange kan kjenne seg igjen i. (FOTO: Mette Larsen.)
-Selv har jeg vært heldig og fått kjempegod hjelp for mine angstproblemer på Østmarka sykehus.
Men for mange er realiteten så annerledes. De får et akuttopphold, og så er det rett hjem, og der må de bli værende, sier fotograf Mette Larsen.
Det er mye bra i arbeidet som gjøres med psykisk helse i Norge, mener hun.
-Men det er ennå alt for mange fine ord, som ikke gir gjenskinn i virkeligheten. Samhandling og brukermedvirkning, for mange er det bare tomt snakk. Og det er alt for mange som sliter med mobbing, angst og depresjon uten å få den hjelpen de trenger.
Larsen fikk ideen til å dokumentere hvordan det føles å ha angst for et par år siden.
-Siden utviklet det seg. Jeg fikk med meg fire ungdommer i prosjektet, som i likhet med meg er tilknyttet Mental Helse i Sortland. Vi har kalt utstillingen «Kast Maska» for å illustrere at den tar for seg det ekte. Ikke de fine ordene, visjonene, men virkeligheten, slik den er for mange, forklarer hun.
Bildene tar utgangspunkt i opplevelser de fem har hatt, minner. Noen bilder er tatt i en skolegarderobe. Andre i en svømmehall. Og det er ikke vakkert, det de viser. Motivene berører temaer som mobbing, paranoia og død.
- Målet mitt er at folk som ser utstillingen skal gå ut derfra berørt, og jeg ser ikke bort fra at noen vil synes at bildene er sjokkerende og kontroversielle, sier Larsen.
Hun har invitert blant andre politikere, politi, NAV, lærere, ambulansepersonell, DPS-ansatte og andre helsepersonell til åpningen. Larsen håper at hun med utstillingen kan bidra til å løfte psykisk-helse-Norge enda et skritt mot virkeliggjøringen av visjonene og de fine ordene.
-Mitt ønske er at politikerne som er der skal ha litt vanskeligere for å legge ned stillinger innen psykisk helsearbeid etterpå. Folk som sliter må få hjelp. Utstillingen har også et budskap om åpenhet og antistigmatisering, sier hun.
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?