-Holdninger som at jobb er for stressende for mennesker med psykiske helseproblemer råder fortsatt hos fagfolk. Vi må heve våre forventninger til folk, mener den engelske psykologen Rachel Perkins.
TANKEVEKKENDE: -Norge har det største gapet i Europa mellom arbeidsledige i generell befolkning og for personer med psykiske helseproblemer. Dette er tankevekkende, sier Rachel Perkins. FOTO: Siri Bjaarstad/napha.no.
TANKEVEKKENDE: -Norge har det største gapet i Europa mellom arbeidsledige i generell befolkning og for personer med psykiske helseproblemer. Dette er tankevekkende, sier Rachel Perkins. FOTO: Siri Bjaarstad/napha.no.
Rachel Perkins mener at arbeid må være en av kjerneaktivitetene i helsetjenestene.
-Folk trenger hjelp til å få et liv, mye mer enn de trenger en psykolog, sier hun.
Tirsdag 26. januar åpnet hun konferansen «Hull i CV ‘en – veien tilbake» på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, med et glødende innlegg om betydningen av arbeid. 250 deltakere lyttet begeistret.
Perkins er tydelig på at arbeid ikke er nok prioritert i psykiske helsetjenester. Hun viser til forskning som sier at rundt halvparten av de som mottar hjelp i spesialisthelsetjenesten ønsker jobb, men at svært få får bistand til dette.
-Norge har det største gapet i Europa mellom arbeidsledige i generell befolkning og for personer med psykiske helseproblemer, sier Perkins.
Det betyr at selv om Norge har lavest arbeidsledighet i hele Europa, så er andelen med psykiske helseproblemer som står uten jobb lik de andre landene i vår del av verden. Dette er tankevekkende, mener Perkins.
Perkins har 30 års erfaring fra helsetjenestene i England. Hun mener at det største hinderet for at flere får tilgang til ordinært, lønnet arbeid er de lave forventningene hos folk som skal hjelpe dem.
-Holdninger som at jobb er for stressende for mennesker psykiske helseproblemer råder fortsatt hos fagfolk. Vi må heve våre forventninger til folk, vi må fortelle historiene om alle som lykkes, og dette må være tema i behandlingen, mener Perkins.
Hun understreker at all forskning viser at ingen på forhånd kan vite hvem som får jobb, og at det derfor er så utrolig viktig å snakke med folk om jobb tidlig i et behandlingsforløp.
-Det som spiller inn er om du ønsker jobb, og om du tror du kan, og dette har jo klar sammenheng med forventningene i omgivelsene, sier psykologen og forskeren.
Perkins mener at løsningen for å inkludere flere mennesker med psykiske helseproblemer som ønsker seg jobb er å tenke jobb og behandling samtidig.
Hun viser til utprøvingen av individuell jobbstøtte (IPS) i Norge, og sier at det hun har fått innsyn i så langt er svært lovende.
-Jeg vet at forskningen ikke offentliggjøres før mot slutten av dette året, men jeg må si at mitt inntrykk er at det gjøres mye bra arbeid på dette området i Norge, sier hun.
Budskapet hennes er tydelig:
-Hjelp de som ønsker å jobbe, og de som kanskje tror de vil. Hev forventningen til folk med psykiske helseproblemer, og se på arbeid som en naturlig del av behandlingen, avslutter Perkins.
Øyane DPS ser mulighetene ulike roller gir, på ulike tidspunkt, for pasienten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?