-Mange erfaringskonsulenter innenfor psykisk helsetjenestene opplever store motstridende forventninger, og at de selv må finne ut hva stillingene skal inneholde.
GODE FORBEREDELSER: -Det er viktig at det gjøres gode forberedelser i arbeidsmiljøet før man ansetter erfaringskonsulenter. At det er ryddige og klare stillingsbeskrivelser, slik at man vet hva den som ansettes skal gjøre og kan forventes å gjøre, sier Eva Svendsen i Erfaringskompetanse. Foto: Per Åge Eriksen.
GODE FORBEREDELSER: -Det er viktig at det gjøres gode forberedelser i arbeidsmiljøet før man ansetter erfaringskonsulenter. At det er ryddige og klare stillingsbeskrivelser, slik at man vet hva den som ansettes skal gjøre og kan forventes å gjøre, sier Eva Svendsen i Erfaringskompetanse. Foto: Per Åge Eriksen.
Det sier Eva Svendsen i Erfaringskompetanse, som står bak den nye håndboka «Brukeransettelser». Den retter seg mot virksomheter som ønsker å ansette personer med egenerfaring innen psykisk helse- og rusfeltet.
Håndboka er skrevet av Astrid Karine Weber og Målfrid J. Frahm Jensen. Les intervju med dem, og se video på erfaringskompetanse.no.
-Det er viktig at det gjøres gode forberedelser i arbeidsmiljøet før man ansetter erfaringskonsulenter. At det er ryddige og klare stillingsbeskrivelser, slik at man vet hva den som ansettes skal gjøre og kan forventes å gjøre, sier Svendsen.
Hun anslår at det i dag er rundt 150-160 erfaringskonsulenter på landsbasis innen psykisk helse- og rustjenester, til sammen i kommuner og i spesialisthelsetjenesten.
-Mange har opplevd rollen som krevende, fordi forventningene er så kolossale til disse stillingene både fra arbeidsgiverne, fra brukermiljøene og fra kollegaer i fagmiljøet. Mange av forventningene har også vært internt motstridende, påpeker hun.
Hun sier det er mange eksempler på at erfaringskonsulentene fungerer som bærere av håp på individnivå overfor brukere av psykisk helse- og rustjenestene.
-Pasienter sier de setter pris på samtaler med erfaringskonsulenter fordi de ser at det er håp om å bli friskere. Erfaringskonsulentene blir levende eksempler på at det går an komme seg ut i jobb, sier Svendsen.
Også på systemnivå bringer erfaringskonsulentene inn mye positivt.
-Svært mange jobber også på systemnivå. De har en viktig rolle i å etterspørre og gi opplæring i brukerperspektivet blant de ansatte, og være brobygger mellom tjenestene og brukerorganisasjonene. Flere har rådgiverfunksjon i forhold til ledergruppene når det gjelder å etterspørre og styrke brukermedvirkning i tjenestene, forteller hun.
-Det har vært noen forestillinger om at erfaringskonsulentene skal være brukerrepresentanter i forskjellige råd og utvalg. Det skal de ikke. Det er det brukerorganisasjonenes representanter som skal være, understreker Svendsen.
Når arbeidsgiver har problem med å finne brukerrepresentanter så er fristelsen ofte stor til å bruke erfaringskonsulenten i denne rollen.
-Erfaringskonsulenten bringer inn blant annet sin egen erfaringskompetanse, den systematiserte brukerkunnskapen og kan løfte frem brukerstemmene i tjenestene. Det er andre som skal representere organisasjonene, sier hun.
-Vi ser at brukeransatte har en funksjon både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene. Når fagfolk opplever at brukerkunnskapen er med å gjøre en forskjell, forsvinner mye av skepsisen til disse stillingene. Det ser vi mange eksempler på, forteller Svendsen.
Hun tror håndboken kan bidra til at man unngår mange av de utfordringene som kan følge med uavklarte og motstridende forventninger til stillingene som erfaringskonsulenter.
Håndboken kan lastes ned på Erfaringskompetanses nettside, eller bestilles på biblioteket@erfaringskompetanse.no.
– Det nye med disse rådene er at vi setter de ulike nivåene av medvirkning i en direkte sammenheng.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?