En ny veileder fra Helsedirektoratet skal gjøre tjenestene bedre på å involvere pårørende, mens en ny håndbok skal lette pårørendes hverdag.
-Dialog og medvirkning er viktige tema i veilederen, sier divisjonsdirektør for primærhelsetjenesten i Helsedirektoratet, Svein Lie. FOTO: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet.
-Pårørende med omsorgsoppgaver og belastninger skal møtes av helsepersonell som involverer, støtter og avlaster dem. Barn som pårørende skal ivaretas og følges opp, sier divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.
Den nye veilederen fra Helsedirektoratet kom 12. januar, og omfatter alle pårørendegrupper, uavhengig av diagnose. Den inkluderer eldre, voksne og barn som pårørende.
-Dialog og medvirkning er viktige tema i veilederen, sier Lie til Helsedirektoratets nettside.
Han understreker at pårørende er en sentral samarbeidspartner, de kjenner den omsorgstrengende best, og har ofte erfaring med hvordan tjenestene bør innrettes.
Veilederen omhandler også hvordan tjenestene skal ivareta barn som er pårørende, og hvordan de kan gi pårørende tidlig støtte og avlastning. Den understreker at ledelsen i helse- og omsorgstjenestene i kommuner og helseforetak har ansvar for at anbefalingene i veilederen følges opp.
Samtidig som Helsedirektoratet gir ut denne veilederen, har PIO-senteret lansert håndboken NÆR - en mestringshåndbok for pårørende, som kan bestilles her.
-Den skal hjelpe pårørende til mennesker med psykiske helseplager med å mestre livet, når sykdom er en del av hverdagslivet, sier leder for PIO-senteret, Inger Hagen.
Hun sier at de har prøvd å gjøre den så praktisk og konkret som mulig, og håper de har lykkes med det.
-Det er en arbeidsbok, med verktøy for å håndtere bekymringer, sortere tanker og følelser. Den gir gode råd om kommunikasjon med den man er pårørende til, og samarbeid med hjelpeapparatet sier Hagen.
Boka har også et eget kapittel om hvordan man kan fungere som familie, par og ivareta eget sosialt liv som pårørende. Hvordan man kan snakke med barn som er pårørende vies også et eget kapittel, samt hvordan man som voksen og pårørende kan ivareta sin egen psykiske helse i en krevende situasjon. Hvordan man snakker til seg selv, kunnskap om hvordan stress påvirker kroppen, hvor man kan søke hjelp og komme i kontakt med andre i samme situasjon, er blant emnene som berøres i kapittelet «I møte med deg selv».
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?