-En rød tråd i de første episodene blir de små detaljene i kommunikasjonen med andre, som kan ta deg opp eller ned psykisk, sier prosjektleder Steinar Trefjord.
KLARE FOR PREMIERE: Tor Arne Riskedal (t.v.) og Steinar Trefjord i Jæren Recovery College, klare for første episode 12. mai. FOTO: Steinar Trefjord
KLARE FOR PREMIERE: Tor Arne Riskedal (t.v.) og Steinar Trefjord i Jæren Recovery College, klare for første episode 12. mai. FOTO: Steinar Trefjord
Trefjord, som til vanlig driver Jæren Recovery College sammen med Tor Arne Riskedal, har vært utplassert på et bofellesskap for personer med psykiske helseproblemer under koronakrisen.
-Fellesstua var stengt, det var begrenset tid ansatte kunne komme inn i leilighetene, dette var på det strengeste. Noen i personalet banket på og spurte vil du ha en bolle? Bare på grunn av den lille detaljen sa en beboer at hun følte seg sett, og opplevde det svært positivt. Det er et eksempel på en mikrobekreftelse om at de ser meg, tenker på meg, bryr seg om meg, som kan bety mer enn man som hjelper kanskje ofte tenker på, sier Trefjord.
Nå er Trefjord tilbake i jobben ved Jæren Recovery College. 12. mai kommer første episode av nettskolen, der disse viktige detaljene blir et tema. Han peker på at detaljene også kan ha negativt fortegn, og da kalles det mikroaggresjon.
-Jeg leste i en studie om en rusavhengig som var innlagt på somatisk sykehus, og som merket at sykepleieren småpratet med de i nabosenga og rettet på puta. Ingen gjorde dette med ham. Du kan tenke deg når du i utgangspunktet føler deg på sidelinjen i samfunnet, og har dårlig selvfølelse, så får du slike små bekreftelser på dette, så kan det gi store utslag, mener Trefjord.
Han forteller at ideen om nettskolen oppstod da koronakrisen var på sitt verste.
-Vi har kastet oss uti det, uten å kunne noe særlig verken om det tekniske eller det å være programledere. Det kan kanskje senke terskelen for andre til å prøve, ler han.
Tre episoder på 10-20 minutter hver er spilt inn til nå. Episodene vil komme med ujevne mellomrom, opplyser Trefjord.
-Vi er livredde for å si at det blir en gang i uka, for plutselig klarer vi ikke å levere. Vi har stilt opp studio med et bord med en plakat bak. Lysreflektorer og sånt, vi har ikke noe av det. Vi bruker et enkelt fotokamera med filmfunksjon, og et gammelt redigeringsprogram jeg hadde. Men vi har noe på gang, vi har avtaler, og vi har tatt opptak til tre sendinger, sier Trefjord.
Det vil bli intervjuer og videoinnslag, egenproduserte eller lånt fra andre, som Trefjord og Tor Arne Riskedal reflekterer over i studio.
-Vi har lyst å jakte på disse mikrobekreftelsene. Vi vil invitere de som ser på til å sende oss tekster eller videoer om små ting som betyr noe for dem, og ta opp temaer rundt dette, sier han.
Jæren Recovery College har vært i drift i et års tid. Til nå har de utviklet 3-4 kurs og de utvikler nye etterhvert. Det neste er et om hverdagsglede. Til nå har alle kurs vært fulltegnet.
-Nå har vi fått lov til å holde kurs igjen 15. juni. Det heter Nye horisonter, i samarbeid med noe som kalles Veiviserprosjektet, og det er et kurs for personer som ønsker å jobbe som erfaringskonsulenter og bidra som recoverystøtte for andre, sier han.
Nettskolen tror han kan bli et fint supplement når de nå vender mer tilbake til normal drift.
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?