Utendørsterapeut Leiv Einar Gabrielsen forteller om utendørsterapi på et webinar som arrangeres av KBT, KoRus Midt og NAPHA den 12. juni klokken 0930-1130.
AKTUELT: Naturen er en fantastisk ressurs som de fleste av oss har lett tilgang på. Vi ser at mange helsearbeidere trekker ut nå og oppdager at dette åpner opp nye muligheter, og for den som vil lære, er det mange steder man kan hente inspirasjon og kompetanse, sier utendørsterapeut Leif Einar Gabrielsen. (FOTO: privat)
AKTUELT: Naturen er en fantastisk ressurs som de fleste av oss har lett tilgang på. Vi ser at mange helsearbeidere trekker ut nå og oppdager at dette åpner opp nye muligheter, og for den som vil lære, er det mange steder man kan hente inspirasjon og kompetanse, sier utendørsterapeut Leif Einar Gabrielsen. (FOTO: privat)
Webinaret: «Utendørsterapi: livsmestring støttet av naturen - en introduksjon» gir et innblikk i utendørsterapi, for den som ønsker å vite mer om dette. Det er åpent for alle.
Når du er påmeldt kan du delta på seminaret ved å trykke her
(- Møte-ID: 890 4042 0797
- Passord: 751011)
Foredragsholder er Leiv Einar Gabrielsen, som arbeider som forsker og utendørsterapeut ved Sørlandet sykehus. Her leder han et klinisk forskningsprosjekt som prøver ut nye former for psykisk helsearbeid i naturen.
Dette arbeidet har pågått siden 2013 og er i stadig utvikling.
-Gjennom praktisk erfaring, tilbakemeldinger fra deltakerne og bred forskning oppnås en stadig dypere forståelse av hvorfor og hvordan naturen kan hjelpe oss i retning av økt psykisk robusthet og livskvalitet, forteller Gabrielsen.
På webinaret skal han peke på mulighetene som ligger i denne type psykisk helsearbeid. Han kommer også til å fortelle om eksisterende nettverk og fagmiljøer.
Han forteller at man bruker begrepet utendørsterapi som et samleord på psykisk helsearbeid som foregår ute.
-2020 er et spesielt år pga Covid-19. En stund i vår var det nesten ikke utendørsterapi i det hele tatt. Nå, i hvert fall hos oss ved Sørlandet sykehus, gjennomfører vi nå små grupper ute. Overnattingsturer har vi ikke begynt med igjen enda, men vi håper å være i gang med disse over sommeren.
-Likevel, naturen har blitt et tilfluktsted for mange, et sted uten virus og med en uforanderlig ro midt oppe i all usikkerhet.
Gabrielsen tror at psykisk helsearbeidere har fått en vekker med koronakrisen, når det gjelder den betydningen som naturen har for den psykiske helsa vår.
-Vårt velvære står i forhold til, og er avhengig, av naturen. Naturen er en fantastisk ressurs som de fleste av oss har lett tilgang på. Vi ser at mange helsearbeidere trekker ut nå og oppdager at dette åpner opp nye muligheter, og for den som vil lære, er det mange steder man kan hente inspirasjon og kompetanse.
-Det har etterhvert kommet videreutdanninger på feltet ved høgskoler og universiteter, og det finnes stadig kurs som man kan bli med på, sier Gabrielsen, som har en psykiatrisk sykepleierutdanning i bunn, og som senere har tatt en PhD i psykologi.
Han er ansatt ved Avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus og arbeider i hovedsak med ungdom med psykiske helseutfordringer.
Uansett, hans betraktninger omkring hvordan en kan bruke naturen aktivt i psykisk helsearbeid, er også relevante for den som jobber med voksne.
· Les på napha.no: Nytt studium i naturbasert terapeutisk arbeid
Det mener ledere fra Nav-kontorer og helsetilbud i Askøy kommune og Øygarden kommune.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?