Få inspirasjon til å etablere musikkorienterte tiltak for personer med rus - og/eller psykiske helseutfordringer.
DEN GODE HJELPEN: Ulike individer kommer seg på ulike måter. Derfor er det behov for bredde og mangfold når man skal opprette gode hjelpetilbud, sier Arve Almvik, faglig rådgiver i NAPHA. (Ill.foto: www.colourbox.com)
DEN GODE HJELPEN: Ulike individer kommer seg på ulike måter. Derfor er det behov for bredde og mangfold når man skal opprette gode hjelpetilbud, sier Arve Almvik, faglig rådgiver i NAPHA. (Ill.foto: www.colourbox.com)
Erlend Daaland Wormdahl
Sandra Ingebretsen
KILDE: kbtkompetanse.no
De aller fleste av oss opplever at musikk kan gi trøst, støtte og energi i hverdagen. Forskning viser også at musikk er virksomt i forhold til utfordringer rundt psykisk helse og rus. På tross av dette er det fremdeles få kommuner som bruker musikk aktivt i tjenester som er rettet mot denne brukergruppen.
Dette ønsker nå KBT kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling, Glimt recoverysenter, RIO, Statsforvalteren i Trøndelag, KORUS Midt og NAPHA å gjøre noe med.
Disse instansene står bak inspirasjonswebinaret som går av stabelen torsdag 25. mars. Målgruppen for webinaret er ansatte og ledere i kommunale tjenester og kulturskoler, samt brukerorganisasjoner og - stiftelser og interesserte tjenestemottakere.
Arve Almvik, faglig rådgiver i NAPHA, forteller at arrangementet i utgangspunktet var planlagt for en trøndersk målgruppe, men at andre er også velkomne til å melde seg på.
-Målet er å inspirere helsetjenesten og kulturskolene til å gå sammen om å utvikle tiltak som for brukere som har utfordringer med psykisk helse og/ eller rus, sier Almvik.
I webinaret presenterer musikkterapeutene Sandra Ingebretsen og Erlend Wormdahl to aktuelle musikktiltak som kan gjøres, nemlig å etablere helsekor og musikk-kafe.
-Behandling og oppfølging består ofte av samtaler og medisiner. Samtidig vet vi at ulike individer kommer seg på ulike måter. Derfor er det behov for bredde og mangfold i hjelpen, konstaterer Almvik.
Han poengterer at å delta på musikktilbud kan oppleves som meningsfylt, styrke den positive selvfølelsen og tilby et støttende fellesskap.
-Flere miljøer tilbyr musikk - og korsang, og noen er i startgropa. Noen trenger bekreftelser på at de jobber godt, andre trenger starthjelp. På sikt er det et mål at det blir opprettet flere stillinger for musikkterapeuter, sier Almvik.
Webinaret er en del av samarbeidsprosjektet Levende veiledere finansiert av Statsforvalteren.
Erlend Daaland Wormdahl
Sandra Ingebretsen
KILDE: kbtkompetanse.no
Forprosjektlederne Fay Søberg Olsen og Eli Christin Hohrbye ser stor verdi av at prosjektet er eid av Helsefellesskapet i fylket.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?