E-læring i Feedback informerte tjenester

E-læring i Feedback informerte tjenester

Tilbakemeldingsverktøy / Publisert: 28. juni 2021.   Endret: 29. juni 2021

Drammen kommune har utviklet e-læring i tilbakemeldingsverktøyet Feedback informerte tjenester (FIT). Målet er å gi flere ansatte i psykisk helse- og rusarbeidet i kommunen mulighet til å ta i bruk FIT raskere.

Thea Lauritsen_2

E-LÆRING I FIT: Thea Lauritsen, kommunepsykolog og doktorgradsstipendiat i Drammen kommune, ønsker at e-læringen de har utviklet skal bli brukt for grunninnføring, inspirasjon og repetisjon. (Foto: Privat)

E-LÆRING I FIT: Thea La...

– Da pandemien rammet og mange begrensninger ble en del av hverdagen var vi opptatt av å likevel holde kompetanseløftet hos oss oppe. Derfor utviklet vi et e-læringskurs som en «grunnpakke» i FIT, forteller Thea Lauritsen, kommunepsykolog og doktorgradsstipendiat i Drammen kommune. Sammen med kollega Envor M. Bjørgo Skårdalsmo, også kommunepsykolog i Drammen, står hun bak utviklingen av e-læringen.

Målgruppen for e-læringen

Drammen kommune er fortsatt i en tidlig fase med å implementere FIT, bortsett fra i barnevernet, hvor det begynner å være godt etablert. Ansatte i Drammen kommune er målgruppen for e-læringen i FIT, men andre er også velkommen til å ta den i bruk.

– Vi ønsker at den blir brukt hos oss, for grunninnføring, inspirasjon og repetisjon. Og kanskje også av ledere og eksterne som ikke kan så mye om det. E-læringen er også laget med tanke på nye medarbeidere, som på denne måten slipper å vente på eventuelle nye kursdager. Innbyggerne i Drammen er også en mulig målgruppe, sier Lauritsen.

En del ansatte i tjenesten jobber turnus, og felles opplæring kan derfor være vanskelig å få til – også rent praktisk. At kurset er digitalt, gjør kunnskapen lett tilgjengelig.

FIT-videoene er korte og kun 10 til 25 minutter lange ettersom det var viktig for utviklerne å komme rett til poenget. E-læringen står seg ikke som en fullverdig FIT-opplæring i seg selv, men er et supplement til annen opplæring.

God mottakelse av e-læringskurs

Drammen kommune har tidligere også laget digitale selvhjelpskurs på temaer som depresjon, angst, søvn, rus, grensesetting og aktivitet

Hvilke tilbakemeldinger har dere fått på disse e-læringskursene?

– Vi vet at det har vært en god del klikk, så det var nok et behov der. Hvert enkelt kurs har gjennomsnittlig hatt 6000 visninger og modulen om depresjon er sett mest. Hele 9000 har klikket seg inn på den, men hvor mye av kursene den enkelte har sett kan vi naturligvis ikke vite.

Ønsker å nå flere med digitale selvhjelpskurs

Drammen kommune har også utviklet et digitalt opplæringsprogram i kognitiv atferdsterapi (KAT). Det er fem moduler i basistilnærming tilgjengelig nå, hvor hver og en av dem er på en til to timer.

– Det vil være 12 moduler totalt innen året er omme. Vi har en helhetlig satsing på både FIT, KAT og recovery, forteller Lauritsen.

Tips til andre kommuner

Har du tips til andre kommuner som kunne tenke seg å lage e-læring?

– Det er lurt å gjøre grundige forberedelse og finne ut hva behovet er i den enkelte kommune. Ellers er det viktig å formidle på en god og enkel måte, og ha en innspillingsløsning som gir god lyd. Teams kan brukes, men det er viktig å unngå forstyrrelser under opptak. Vi har fått veldig god hjelp fra dem som holder på med dette i kommunikasjonsavdelingen hos oss, sier Lauritsen.

Drammen kommune har ikke spikret noen tanker om flere e-læringskurs, men de håper å bygge videre på, og utvide e-læringen i FIT når de etter hvert ser hvilke temaer som er viktigst. 

Ønsker du mer informasjon om tilbakemeldingsverktøy?

Sjekk ut NAPHAs rykende ferske – eller i hvert fall nyoppdaterte – temaside om tilbakemeldingsverktøy.

Thea Lauritsen, Drammen kommune (Foto: Christian Bjørøen Hvatum/Drammen kommune)
Envor M. Bjørgo Skårdalsmo, Drammen kommune (Foto: Privat)
Utviklingen av FIT-opplæringen

Drammen kommune har kun benyttet interne ressurser som driver med kompetanse- og tjenesteutvikling for utviklingen av FIT e-læringen. Thea Lauritsen og Envor Bjærgo Skårdalsmo har utarbeidet kursene og gjort innspillingene, men andre fagrådgivere har også vært med i arbeidet. Kommmunikasjonsavdelingen i kommunen har vært inne, og Kjetil Olsen gjorde opptakene og ordnet med layouten.

Temaside

Mer om

Fit E-læring Nyheter Digitalisering Praksiseksempler Kurs

Les også

Publisert: 15/12/2023
Spill av video

Ta NAPHAs nettkurs om recovery og recoverystøtte!

Publisert: 11/10/2019

Sjokkerte i skjørt og presenterte nettkurs om pakkeforløp

Publisert: 07/12/2022

Åpen dialog i nettverksmøter på 20 minutter

Publisert: 27/6/2017

Grunnopplæring i feedback-informerte tjenester

Publisert: 21/1/2018

Vil du lære å lede kurs i KOR/FIT?

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!