Felles europeisk plattform: skal bekjempe bostedsløshet innen 2030

Felles europeisk plattform: skal bekjempe bostedsløshet innen 2030

Bolig / Publisert: 05. juli 2021

EU-landene og internasjonale organisasjoner på boligfeltet har gått sammen om en felles nullvisjon for bostedsløshet.

skjermdump-lisboa

SIGNERING: Representanter fra EU-landene signerte 21. juni en erklæring om å bekjempe bostedsløshet. (Skjermdump: Konferansen «Combatting Homelessness - A Priority for our Social Europe» i Lisboa, 21. juni)

SIGNERING: Representanter fra...

I en felles erklæring underskrevet på konferansen «Combatting Homelessness – A priority for our Social Europe» i Lisboa 21. juni, avla EU-institusjoner, organisasjoner, lokale og regionale myndigheter et felles løfte om å få en slutt på bostedsløshet.

Erklæringen ble signert av ministere fra EUs 27 medlemsstater, representanter for Europaparlamentet og Europakommisjonen, samt en rekke paraplyorganisasjoner på feltet. Blant disse er FEANTSA (the European Federation of National Organizations working with the Homeless), som NAPHA og Housing First-programmet i Norge samarbeider med.

Forpliktende

Freek Spinnewijn, direktør i FEANTSA, uttrykte på konferansen glede over lanseringen av plattformen, og bemerket forpliktelsen europeiske land og institusjoner nå hadde tatt på seg:

– De har for første gang forpliktet seg til å jobbe sammen mot å utrydde hjemløshet innen 2030. Nå kommer det krevende arbeidet med å levere videre det engasjementet! Vi ser frem til å spille vår rolle og håper at plattformen blir en reell driver for sårt tiltrengt fremgang.

Plattformen, som utgår fra arbeidet med den europeiske søylen for sosiale rettigheter, forplikter de underskrivende partene til å prioritere ressurser på kunnskapsbaserte løsninger for å forebygge og bekjempe bostedsløshet.

Stigende problem

FEANTSA anslår at det hver natt oppholder seg ca. 700 000 bostedsløse på gata eller i akuttovernatting i EU. Dette er en økning på 70% sammenlignet med for ti år siden. En ad hoc EU-studie fra 2018 viste at 4% av respondentene – i et utvalg av 12 land – rapporterte å ha vært hjemløse minst en gang i livet.

– Bostedsløshet er den mest ekstreme formen for sosial eksludering, og den har vokst seg større i EU, sier Nicolas Schmit, europakommisær for arbeid og sosiale rettigheter.

Bolig og å hjelpe bostedsløse er prinsipp nr. 19 i den europeiske søylen for sosiale rettigheter.

– Vi må handle nå. Det er et moralsk imperativ dersom vi mener alvor om å bygge et rettferdig og inkluderende samfunn, fortsetter Schmit.

Fem mål

De konkrete målene i plattformen er:

  • Ingen skal måtte sove ute fordi de mangler tilgjengelige, trygge og egnede nødboliger
  • Ingen skal måtte bo i nødboliger eller midlertidige boliger lengre enn det som er nødvendig for en vellykket overgang til ei permanent boløsning.
  • Ingen skal skrives ut fra en institusjon (f.eks. fengsel, sykehus, pleieinstitusjon) uten å ha et tilbud om velegnet bolig
  • Utkastelse bør unngås så langt som mulig, og ingen skal kastes ut uten assistanse for å finne ei egnet boløsning, der det er et behov for det
  • Ingen skal diskrimineres mot på bakgrunn av bostedsløshet

Norsk nullvisjon

Norge er ikke en signatar til Lisboa-erklæringen, men de overordnede målene og prinsippene har mye til felles med nullvisjonen som ligger til grunn for vår nasjonale strategi for den sosiale boligpolitikken.

I Norge har jobbingen mot bostedsløshet gitt resultater, og tallene er nesten halvert siden 2012.

Temaside

Mer om

Boligsosialt arbeid Nyheter Internasjonalt arbeid

Les også

Publisert: 03/5/2023

Ny allianse er opprettet for å bekjempe bostedsløshet i Norden

Publisert: 19/3/2019

NAPHA-rådgiver har skrevet artikkel i European Journal of Homelessness

Publisert: 15/4/2020

Søker bidragsytere til digitalt nyhetsbrev for verdens psykisk helsearbeidere

Publisert: 11/4/2022

Ønsker at Housing First skal være modell for å bekjempe bostedsløshet i Europa innen 2030

Publisert: 02/9/2016

Housing First for Europa!

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!