Unge er ensomme, men klarer seg tilsynelatende godt

Unge er ensomme, men klarer seg tilsynelatende godt

Arendalsuka / Publisert: 17. august 2021.   Endret: 17. august 2021

To forskjellige rapporter som ble lansert på Arendalsuka i dag, gir et variert og til dels motstridende bilde av unges helse under pandemien.

Ungdommer ser på mobil

KLARER SEG: Korona-pandemien har hatt innvirkning på unges liv, men ifølge Ungdata-undersøkelsen klarer de fleste seg godt. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

KLARER SEG: Korona-pandemien ...

I dag presenteres den årlige Ungdata-rapporten av Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet. Blant funnene i rapporten er at 89 % sier seg enig i utsagnet om at «livet mitt er bra».

– Det er lite som tyder på at vi vil se en ungdomsgenerasjon med store psykiske utfordringer som følge av pandemien, sier leder av Ungdatasenteret ved NOVA, OsloMet, Anders Bakken til ungdata.no i forbindelse med lanseringen av rapporten.

Pandemien har imidlertid på ingen måte vært uten innvirkning, og den har rammet ulikt. Generelt er det flere jenter enn gutter som har opplevd negativ påvirkning, og det er lokale forskjeller som kan tilskrives variasjon i smittetrykk og smittevernsrestriksjoner.

Ungdata-undersøkelsen baserer seg på respons fra 140.000 elever i ungdomsskoler og videregående skoler i 209 kommuner samt Svalbard, og ble gjennomført fra midten av januar til slutten av mai i år.

Mye ensomhet

Tidligere på dagen presenterte Norges Røde Kors rapporten «Psykt ensom. Om ensomhet blant barn og unge». Rapporten baserer seg på en undersøkelse av Opinion, foretatt blant unge i aldersgruppen 16-19 år i perioden 12. februar til 3. mars i år. I denne undersøkelsen sier over 70 % av ungdommene at de er ofte eller av og til ensom.

– Det er alvorlige funn. Vi har tett kontakt med barn og unge i Norge og får noen indikasjoner på at det er mye ensomhet. Men selv for oss var tallene overraskende høye, sier generalsekretær i Norges Røde Kors Bernt G. Apeland til NRK.

Røde Kors er opptatte av å formidle at ensomhet i seg selv ikke trenger å være farlig, men at det er tungt for de det gjelder og en risikofaktor for å utvikle fysiske og psykiske helseplager.

– Jeg tror ikke vi har tatt utfordringen med ensomhet nok på alvor i Norge. Ensomhet kan utvikle seg til å bli et stort folkehelseproblem, som vi bare kan løse gjennom et godt samarbeid mellom lokalsamfunnene, frivilligheten og staten, sier Apeland til rodekors.no i forbindelse med lanseringen av rapporten.

Få forskjeller fra tidligere

Også i Ungdata-undersøkelsen kommer det fram at mange har vært ensomme under pandemien. Totalt 28 % svarte «stemmer godt» eller «stemmer svært godt» på utsagnet «jeg har følt meg mer ensom enn før koronatiden». En like stor andel svarte «stemmer litt».

I undersøkelsen er det imidlertid få forskjeller fra tidligere år når det kommer til hvor mange som oppgir å ha vært plaget av ensomhet siste uke. 26 % var «ganske mye plaget» eller «veldig mye plaget» mot 24 % for perioden 2018 - 2020.

Noen rammes hardere

Blant hovedfunnene i Ungdata-rapporten står det «Selv om livskvaliteten til de fleste norske ungdommer har vært bra under pandemien, er det en mindre gruppe ungdommer som hadde det verre enn før.»

Dette samsvarer også med funnene i rapporten Kjøs-utvalget leverte i vår. Der ble det påpekt at blant andre barn og unge i sårbare omsorgssituasjoner har vært særlig utsatt, selv om den generelle psykiske folkehelsa må sies å være god. Kjøs-utvalget foreslo 31 tiltak, som i hovedsak var ment å styrke eksisterende lavtersketilbud og førstelinjetenesten.

– Jeg er glad for at rapporten slår fast at lavere livskvalitet for det store flertallet under den ekstremsituasjonen vi har vært gjennom ikke nødvendigvis krever behandling, men at vi må konsentrere innsatsen mot de som er i en utsatt posisjon. De som faktisk har fått det mye verre, og hvor det er fare for at virkningene vil bli mer langvarige, sa leder Ellen Hoxmark i NAPHA i forbindelse med lanseringen av Kjøs-utvalgets rapport.

Arendalsuka

Arendalsuka er et ukeslangt arrangement som holdes i Arendal i august hvert år.

Arrangementet er ment å være en «nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid.»

Mer om

Nyheter Forskningsrapporter Ungdom og psykisk helse Ensomhet

Les også

Publisert: 27/4/2020

Psykolog Peder Kjøs aktuell med ny bok om ensomhet

Publisert: 16/9/2020

-Målet er nulltoleranse for mobbing her på stedet

Publisert: 11/3/2022

– Alle overganger i livet vil føre til en risiko for ensomhet

Publisert: 16/10/2015

En vei å gå for folkehelsearbeidet i kommunene

Publisert: 25/8/2016

Folkehelsepolitikk skal forebygge ensomhet og sosial utstøting

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!