Planlegger din kommune nye tiltak innen psykisk helse og rus? Anvend Brukerplan, folkehelseprofilene og IS 24/8 for å få klare fakta på bordet.
STERK ANBEFALING: -Kommuner, små som store, bør starte med å få frem et korrekt datagrunnlag, når de skal planlegge hvordan tjenestene innen psykisk helse og rus skal være, sier Stian Reinertsen, faglig rådgiver i NAPHA. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
STERK ANBEFALING: -Kommuner, små som store, bør starte med å få frem et korrekt datagrunnlag, når de skal planlegge hvordan tjenestene innen psykisk helse og rus skal være, sier Stian Reinertsen, faglig rådgiver i NAPHA. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
Alle disse er lett tilgjengelige kunnskapskilder, som dere kan lese mer om på NAPHAs nye temaside Kunnskapskilder for kommunene. Stian Reinertsen, faglig rådgiver og prosjektleder for kommunale kunnskapskilder i NAPHA, anbefaler alle å bruke siden aktivt.
-Dette er ei fin samleside som synliggjør nytteverdiene i kunnskapskildene og hva NAPHA bidrar med i dette arbeidet, sammen med kommunene og våre samarbeidsaktører, sier Reinertsen.
Det er mange innfallsvinkler, når innholdet i kildene skal komme arbeidet med tjenesteutvikling til nytte.
-I Norge har vi 356 kommuner, med stor ulikhet og variasjon i alt fra økonomi, tjenestedesign, kultur og kompetanse. Dette gjør bruk og nytte av kunnskapskildene ulik.
-Vi håper temasiden vil inspirere folk der ute til å dykke i kildene på egen hånd, påpeker Reinertsen.
NAPHA og samarbeidspartnerne KORUS og KORFOR kan hjelpe kommunene med å sette kunnskapen inn i lokal kontekst. Aktuelle problemstillinger:
- I NAPHA er vi et team som jobber ut i de ulike regionene, for å følge opp datarikdommen som finnes i kildene, forklarer Reinertsen.
-Vi ønsker å inspirere kommuner som ennå ikke har begynt med å kartlegge med Brukerplan til å gå i gang med det, og vi følger opp alle de kommunene som allerede har begynt å ta i bruk verktøyet.
NAPHA møter kommunene på ulike arenaer for å få til dette, alt fra større kommunesamlinger til dialogmøter med enkeltkommuner.
-Vi utfordrer kommunene på å dokumentere omfang og karakter av rusmiddelmisbruk og psykiske problemer blant brukerne av de kommunale tjenestene. Andre viktige momenter er å dokumentere de tjenestene som brukere har mottatt det siste året, samt å dokumentere forventet behov for tjenester det neste året. Alt dette gir et godt grunnlag for å prioritere mellom grupper og typer av tjenester, påpeker Reinertsen.
Kildene kan brukes som bidrag til datagrunnlag i ruspolitiske handlingsplaner og ulike andre planer, samt som informasjonskilde for sentrale myndigheter.
-Vi i NAPHA kan bistå med et faglig utenfra-perspektiv, som det ofte er nyttig å drøfte med alle som står i den daglige praksisen i kommunen. Til syvende og sist er det viktigste utfallet at menneskene i kommunen får det bedre.
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?