Utgangspunktet for en samtale med bl.a. helseminister Ingvild Kjerkol i Trondheim 10. mars, var å snakke om hva to års pandemi har gjort med oss. Helsefremming og forebygging var viktige elementer i svaret på spørsmålet om hva vi må gjøre mer av videre.
MENINGSFULL HVERDAG: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol snakket blant annet om hvordan en meningsfull hverdag er viktig, og at det vil kunne ha store positive ringvirkninger for den enkelte og for samfunnet dersom det blir lettere å komme tilbake i jobb for de som har falt utenfor. (Foto: Terje Petter Leiros/NAPHA)
MENINGSFULL HVERDAG: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol snakket blant annet om hvordan en meningsfull hverdag er viktig, og at det vil kunne ha store positive ringvirkninger for den enkelte og for samfunnet dersom det blir lettere å komme tilbake i jobb for de som har falt utenfor. (Foto: Terje Petter Leiros/NAPHA)
Arrangementet var et samarbeid mellom Adresseavisen, NTNU Helse og Rosendal Teater. Utgangspunktet var «to år med pandemi: hva har det gjort med oss?» For å forsøke å gi et svar på dette spørsmålet hadde arrangørene hentet inn et variert panel, med representanter for både studentene og byens unge befolkning.
Steinar Krokstad, professor i sosialmedisin ved NTNU, kunne fortelle at data fra HUNT-undersøkelsen (helseundersøkelsen i Trøndelag) og SHoT-undersøkelsen (studentenes helse- og trivselsundersøkelse) viser at pandemien har gått ut over mange unge og studenter.
Dette har kommet på toppen av en generell økning i psykiske problemer blant unge som startet rundt 2010, til tross for at påfølgende regjeringer har satset på psykisk helse blant unge.
– Det er et begredelig faktum, slo Krokstad fast.
PANELET (fra venstre): Trygve Lundemo, kommentator i Adresseavisen; Steinar Krokstad, professor i sosialmedisin ved NTNU og HUNT forskningssenter, leder av Folkehelsealliansen i Trøndelag og spesialist i psykiatri; Fredrik Akre, leder for Studentersamfundet i Trondhjem; Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister (Ap); Selma Mogstad Leraand, Ungdommens Bystyre Trondheim; samtaleleder Line Pevik, Trd.by/Adresseavisen. (Foto: Terje Petter Leiros/NAPHA)
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol trakk fram at pandemien hadde fungert som et forstørrelsesglass, ikke bare ved at den har rammet de som sliter mest fra før hardest, men også at den hadde vist forskjeller og svakheter i helsevesenet.
I tillegg til den mye omtalte intensivkapasiteten og finansieringsordningen for spesialisthelsetjenesten, trakk hun spesielt fram økningene i henvendelser til BUP. Som løsninger på dette snakket hun blant annet om den varslede opptrappingsplanen som regjeringen jobber med, men hun var også opptatt av å rette et videre blikk framover.
– Det er en del ting å jobbe med, også er det utrolig viktig at vi løfter hvordan vi selv kan sette oss i stand til å ta vare på den psykiske helsa, slo Kjerkol fast.
Spesielt mot slutten, dreide nemlig samtalen over i en forebyggende og helsefremmende retning. Helseministeren slo fast at folkehelse er fellesskapets ansvar, og at «helse er alt».
– Hvis man tar det helt ut, vil jeg si at alle mine statsrådskolleger er egentlig helseministere. For helse skapes i de samfunnene som ser den enkelte, hvor det er mulig å utvikle seg og ta vare på sin egen helse, sa Kjerkol.
Også Krokstad var opptatt av dette, og snakket blant annet om hvordan deltakelse i kulturlivet hadde gode effekter på menneskers psykiske helse.
– God psykisk helse handler om å være aktiv, være sammen med folk og bidra – gjøre noe meningsfullt, sa han.
Han gikk videre inn på ABC-metoden og kampanjen Hodebra, som han jobber med gjennom å være leder av Folkehelsealliansen i Trøndelag. Kampanjen skal fremme mental sunnhet gjennom å gjøre folk bevisste på at det går an å styrke sin psykiske helse gjennom å gjøre noe aktivt.
FELLESSKAP: Steinar Krokstad oppfordret tilhørerne til å oppsøke fellesskap, men også å dra andre inn i fellesskapet. – Vi må skape arenaer som er åpne og inkluderende og ikke stenger folk ute, sa han. (Foto: Terje Petter Leiros/NAPHA)
Kjerkol var opptatt av personellmangelen i helsevesenet: mangelen på blant annet fastleger, sykepleiere og psykiatere, men hun rettet også i samme åndedrag fokuset mot de som av forskjellige årsaker har falt utenfor arbeidslivet.
– Det er utrolig viktig å ha en jobb å gå til, en meningsfull hverdag, konstaterte hun.
Helseministeren uttrykte en overbevisning om at det kan finnes en vei tilbake til arbeidslivet for mange, og at dette vil kunne ha store positive ringvirkninger:
– Å gjøre mer for å bygge den brua tilbake til arbeidslivet, for dem som er ufør eller lever med kronisk sykdom, det tror jeg og er «hodebra» – bra for den enkelte og bra for samfunnet, sa Kjerkol.
VIDEREGÅENDE: Helseminister Ingvild Kjerkol lytter til Selma Mogstad Leraand fortelle om hvordan to år med pandemi har fortonet seg for en som går på videregående. (Foto: Terje Petter Leiros/NAPHA)
Trygve Lundemo har i sin kommentar-spalte i Adresseavisen lenge vært en kritisk røst til noe av smittevernspolitikken som har vært ført, både av nåværende og forrige regjering. Han minnet tilhørerne om hvordan mange av oss pleide å starte dagene med å gå inn og sjekke smittetall på telefonen.
– Men det fantes jo ingen tall på hvor mange flere ensomme vi fikk i Trondheim i dag, bemerket han.
Kjerkol på sin side fortalte at det var en svært tung avgjørelse å stenge ned igjen i desember i fjor.
– Det å ha tiltak i to år, er ikke bra for et samfunn, slo hun fast.
Hun minnet også om hvordan vi har klart oss godt gjennom pandemien sammenlignet med andre, og fortalte om møter med europeiske helseminister-kolleger, som ikke kan åpne i like stor grad som oss fordi befolkningen har lavere vaksinasjonsgrad.
Både Kjerkol, Lundemo og Krokstad trakk fram den høye tilliten til myndighetene som en svært viktig faktor for at det har gått så bra.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?