1. august 2022 tredde det i kraft nye bestemmelser om samarbeid, samordning og barnekoordinator i 14 velferdstjenestelover.
Statsforvalterne Marie Varsi Pedersen og Kjetil Trygve Larsen i Finnmark beskriver at endringer i velferdslovene kan tydeliggjøre ansvaret alle har for samhandling. (Foto: Gretha Evensen/NAPHA)
Statsforvalterne Marie Varsi Pedersen og Kjetil Trygve Larsen i Finnmark beskriver at endringer i velferdslovene kan tydeliggjøre ansvaret alle har for samhandling. (Foto: Gretha Evensen/NAPHA)
Endringene i velferdslovene er et virkemiddel for å få til og få i gang samhandling, og et grep for å sikre mer helhetlige tjenester. De påpeker eksempelvis i spesialisthelsetjenesteloven og kommunehelsetjenesteloven, et sørge for-ansvar dersom samarbeid er nødvendig for å gi mennesker et helhetlig og samordnet tjenestetilbud. I pasient- og brukerrettighetsloven tydeliggjøres denne rettigheten.
De understreker at velferdstjenestelovgivningen ikke bare handler om helse, men endringer som også regulerer skole, tannhelsetjeneste og NAV. Rådgiver hos Statsforvalter i Troms og Finnmark, Kjetil Trygve Larsen, fremhever NAV som en viktig aktør for å utvikle sammenhengende tjenester og poengterer to viktige endringer i NAV-lovverket i Sosialstjenenesteloven: NAV sin plikt til å samhandle og NAV sin plikt til å avdekke/varsle omkring brukere de har kontakt med.
Endringer i veldferdslovene - sammenfattet av Marie Varsi Pedersen og Kjetil Trygve Larsen.
Paragraf 13 sier: «Blir det påvist mangler ved de tjenester som andre deler av forvaltningen skal yte til personer med et særlig hjelpebehov, skal kommunen i arbeids- og velferdsforvaltningen om nødvendig ta opp saken med rette vedkommende.»
– Med andre ord betyr det at om det er uklarhet eller uenighet om hvor ansvaret for tjenestetilbudet ligger, skal NAV søke å få avklart ansvarsforholdet. Det er viktig at vi jobber med disse lovformuleringene og blir trygg på dem, slik at vi, om de oppleves uklare, finner en felles forståelse for hvordan vi gjør det i praksis, sier Larsen.
De to rådgiverne hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark er opptatt av at tjenestene innenfor psykisk helse og rus skal være samordnet og koordinert. Å få til samhandling mellom alle aktuelle aktører kan være utfordrende, men de signaliserer at de er på tilbudssida for å støtte kommuner og samarbeidsaktører i dette viktige arbeidet.
– Det er veldig kort vei inn til oss så ta kontakt, sier Kjetil Trygve.
Eline Ekblom og Kristina Karlsen har tro på samarbeid er sentralt for å få til gode tjenester og at samtykke er sentralt for å få til dette. (Foto: Gretha H. Evensen/NAPHA)
– Vi må lete etter løsninger, for de finnes - Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA)
Eline Ekblom og Kristina Karlsen ved NAV Vardø deltok på oppfølgingsseminaret Bedre i lag Finnmark, i Varangerbotn 20. september. De uttrykker at seminaret var veldig interessant og lærerikt. De sier at de får inntrykk av at det er et gjennomgående ønske om å få til et helhetlig tilbud på tvers av instansene.
– Å sitte sammen på samme bord med de vi skal samarbeide med for å snakke om hvordan vi skal bli bedre, oppleves veldig nyttig.
De erfarer at i det daglige arbeidet har noen barrierer for å få til et godt samarbeid og noe kan handle om samtykke. De ser betydningen av å jobbe aktivt for at det skal foreligge et samtykke til at tjenestene kan snakke sammen på tvers.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?