Faglig påfyll og støtte ønskes velkommen på tvers av tjenestenivå og sektorer på Helgeland

Faglig påfyll og støtte ønskes velkommen på tvers av tjenestenivå og sektorer på Helgeland

Praksiseksempel / Publisert: 04. oktober 2022.   Endret: 05. januar 2024

Statsforvalteren i Nordland møtte i forrige uke helgelandskommunene og representanter for Helgelandssykehuset i Sandnessjøen, Brønnøysund og i Mosjøen. Kommunene opplever fagdagene sammen med nabokommune og sykehuset som meningsfull, og ønsker liknende arrangementer velkommen.

I Brønnøysund

MØTE PÅ HELGELAND: Helgelandskommunene møter Helgelandssykehuset, Statsforvalter, KORUS Nord og NAPHA i Brønnøysund. (Foto: Gretha Evensen) 

MØTE PÅ HELGELAN...

Funn i Riksrevisjonens rapport (2021) Mange med psykiske lidelser får ikke hjelp når de trenger det (riksrevisjonen.no)  er bakgrunnen for Statsforvelterens arrangementer i hele Nord-Norge. En av konklusjonene i rapporten er at statlige ressurser og kompetanse ikke i tilstrekkelig grad når ut til tjenestene. Dette er en utfordring Statsforvalter i Nordland ønsker å ta: derfor rekken av arrangementer, hvor også kompetansesentrene KORUS Nord og NAPHA bidrar med innlegg. Statsforvalteren møtte tjenestene i Vesterålen i august, og inviterer kommuner og spesialisthelsetjenestene i Salten til møte med samme agenda som på Helgeland i Bodø 8. november. 

Kommunene trenger bistand

Ny helse- og velferdssjef i Brønnøy kommune, Janne Lynghaug berømmer at Statsforvalter og kompetansesentrene samler kommunene og sykehuset i området, og at samlingene legges nær tjenestene. Hun påpeker det brede oppdraget, og store ansvaret kommunene har, og hevder på bakgrunn av mangeårig erfaring som leder i spesialisthelsetjenesten at utfordringene med å bygge opp gode behandlingstilbud nå er størst i kommunene.

Lynghaug sier at kommunene trenger all den støtte og faglige bistand Statsforvalter og kompetansemiljøene kan gi. Hun ønsker seg et nye møter på tvers av tjenestenivå, gjerne i form av en workshop i forbindelse med endringer i Helse- og omsorgstjenesteloven som ble publisert 10. juni 2022. Målet er, ifølge Lynghaug, er at en utarbeider strukturer for samarbeid i «fredstid», til bruk i kommende utfordrende situasjoner med brukersaker som krever samarbeid på tvers.

Tjenesteutvikling på tvers av sektorer

Fra Sømna kommune, med rett under 2000 innbyggere, møter ledende helsesykepleier, enhetsleder Bo- og miljøtjenesten, og områdeleder helse, velferd og kultur.

– For oss er det naturlig at vi møter sammen i faglige sammenhenger som dette. Vi har kultur for det, og skal vi få noe til, så må vi samarbeide på tvers av tjenester og sektorer, sier Eline Monsen, områdeleder helse, velferd og kultur i Sømna kommune.

Et av målene Sømna har, er at de skal lykkes enda bedre med å gi gode tjenester til personer med psykisk helse- og rusproblemer ved å styrke samarbeidet på tvers av kommune og sykehus. Hun har tro på at Helsefellesskapene, når de er oppe og går, vil bidra til bedre samhandling. I tillegg har hun tro på at revisjon og konkretisering av de lovpålagte samarbeids- og tjenesteavtalene mellom sykehus og kommune kan gjøre avtalene til viktige samhandlingsverktøy.

Eksempel på resultat av samhandling

Monsen gir et eksempel på resultat av samhandling på tvers av sektorer i kommunen:

– På Sømna har vi i mange år jobbet med det tverrfaglige samarbeidet. Vi var med på ungdata i 2012, og startet et omfattende tverrfaglig samarbeid etter det for å forsøke å endre noen negative trender vi så i resultatene fra undersøkelsen, blant annet om rus og psykiske helseutfordringer blant ungdommene våre.

Utviklingen i ungdataundersøkelsen viser at de langt på vei har lyktes med arbeidet. Det de også ser er at de langt på vei har lyktes med å få en sammenheng i fra kommunens kunnskapsgrunnlag, det overordnede planverket som kommuneplanens samfunnsdel og økonomiplan, og til de ulike temaplaner og tiltak som iverksettes ute i tjenestene.

– Dette gir god forankring og sikrer at vi i Sømna jobber kunnskapsbasert og med et helhetlig perspektiv.

Sømnas kultur for samhandling på tvers av sektorer er en virkeliggjøring av helsemyndighetenes ønskede strategi. Samarbeid om psykisk helse, ut over de tradisjonelle tjenestene, er et sentralt tema  på Statsforvalterens arrangementer på Helgeland.

Innhold på samlingen

Samlingene starter med Statsforvalters satsinger på psykisk helse- og rusfeltet samt veiledning på hvordan tjenestene kan bruke Helsedirektoratets tilskuddsmidler.

Folkehelse og forebygging av psykisk helse og rusproblemer hos ulike brukergrupper er et tema som blir berørt av flere av innlederne. KORUS Nord presenter i tillegg blant annet kartleggingsverktøyene BrukerPlan og Ungdata, med lokale resultater. KORUS Nord sin nye satsing på Eldre og rus blir også presentert, i tillegg til andre aktuelle tilbud rettet mot kommuner og spesialisthelsetjeneste. (www.korusnord.no)

Ansvarsavklaring og samhandling på tvers av tjenester, nivå og sektorer, ikke minst samarbeid med frivillighet og brukermiljø, tematiseres av NAPHA. Elementer fra ny WHO-rapport presenteres World Mental Health Report (who.int), hvor bla bærekraft i tjenestene er tema, og forventning om at psykisk helsehjelp i fremtiden vil gis i andre tjenester, sektorer, og fra frivillige og likemenn.

Godt oppmøte tross timelange reiser

Kommunestørrelsene på Helgeland varierer fra nær 26 000 innbyggere, til under 500 innbyggere. Tross lange reiseavstander, fergestrekninger, og små, sårbare tjenester møter totalt 12, det vil si alle unntatt fem av de minste helgelandskommunene på samlingene. To av deltakerne startet dagen kl. 04.15 for å nå fram til samlingen startet.

Noen av Riksrevisjonens konklusjoner:
  • Kommunene mangler oppsøkende psykisk helsetjenester
  • Mange får ikke hjelp når de trenger det. Blant annet avvises opp mot 50% av henvisninger til spesialisthelsetjenestene
  • Lang ventetid og manglende oppsøkende tilbud.
  • Den gylne regel etterleves ikke
  • Kunnskap om hvilken behandling som virker tas ikke i bruk
  • Mangelfulle, eller ikke oppdaterte faglige retningslinjer
  • Mangelfull brukermedvirkning og pårørendeinvolvering

 

Janne Lynghaug. (Foto: Gretha Evensen/NAPHA)
Temaside

Mer om

Samhandling Tjenesteutvikling Praksiseksempler Brønnøy Sømna Nordland Spesialisthelsetjenesten

Les også

Publisert: 26/9/2022
Nyhet

Nye endringer i velferdslovene tydeliggjør ansvar og plikt om samhandling

Publisert: 22/9/2022
Nyhet

– Vi må lete etter løsninger, for de finnes 

Publisert: 22/9/2022
Bokomtale

Sammensatte problemer, sammenvevde tiltak

Publisert: 17/9/2022
Nyhet

Stor samling for bedre samhandling i Finnmark 

Publisert: 15/9/2022

Konkrete grep kan gi små og store kommuner mer likeverdige tjenester innen psykisk helse- og rus

Publisert: 15/4/2021

Nedleggelse av døgnplasser resulterte i unikt prosjekt 

Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 22/4/2025
Praksiseksempel

Sju tips frå Telemark om korleis nabokommunar kan samarbeide om arbeid og psykisk helse

Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.

Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager