– Det er viktig å vite hva som skjer der ute, og hvilke tilbud som finnes, slik at man kan være rask med å henvise folk   

– Det er viktig å vite hva som skjer der ute, og hvilke tilbud som finnes, slik at man kan være rask med å henvise folk   

Praksiseksempel / Publisert: 09. desember 2022.   Endret: 05. januar 2024

Mange opplever overgangen fra behandling, og spesielt fra rusbehandling i spesialisthelsetjenesten, til kommuner eller bydeler som sårbar. Det har Frisklivssentralen i bydel Nordre Aker i Oslo forsøkt å gjøre noe med. 

Steffen Gunnerud

– Ønsker du å endre levevaner så er Frisklivssentralen det perfekte stedet – og det er gratis, sier Steffen Gunnerud, erfaringskonsulent ved Frisklivssentralen i Nordre Aker. (Foto: Trine Iversen)

– Ønsker du å en...

– De personene i rusprosjektet vi har fulgt opp får et strukturert og tidsavgrenset oppfølgingstilbud, med litt ekstra støtte og oppfølging fra en erfaringskonsulent i tillegg til sin frisklivsveileder.

Gir hjelp til oppfølging av trening

Steffen Gunnerud jobber som erfaringskonsulent i Frisklivssentralen i Nordre Aker. Det siste året har han, sammen med prosjektleder og resten av teamet, tilpasset og gjort frisklivstilbudet relevant for personer med rusproblemer gjennom pilotprosjektet «Friskrus».

Prosjektdeltakerne kan få påminnelser om trening, motivasjon til deltakelse, hjelp til å huske trening og kan følges til trening. De mottar støttesamtaler underveis og kan få hjelp til å finne andre aktivitetstilbud, både under og etter frisklivsperioden. 
  
– Dette blir litt lavterskel – på et lavterskel tilbud, sier Gunnerud, som også kan følge deltakere til andre tilbud om de ønsker det.

– Alle kan begynne å trene, det spiller ingen rolle hva du gjør  

Steffen Gunnerud mener at folk som sliter med rus er en målgruppe det er kjempeviktig at benytter seg av Frisklivssentralen sitt tilbud, men sier samtidig at dette er en målgruppe det kan være utfordrende å holde treningsmotivasjonen oppe hos. Frisklivssentralen i Nordre Aker har selv opplevd utfordringer omkring oppmøte til trening, og flere kan falle av lasset, men det handler om at man selv må være klar for endring. 

– Det kan være kjempevanskelig å komme i gang, men med god oppfølging kan man få det til. «Man må stå i det», det er en kjent frase for rusmisbrukere. Stå i det i fire uker, også kommer treningsgleden og da kan det bli mye lettere å holde på en ny vane. Endring av levevaner er vanskelig for alle, men vi er her og vi kan gjøre mye. 

Informasjon om prosjektet Friskrus 

Prosjektet Friskrus ble satt i gang som et pilotprosjekt i bydel Nordre Aker etter at helseetaten fikk i oppdrag fra byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid, å utrede problemstillingen «Hvordan kan et ordinært frisklivstilbud utvikles og gjøres relevant for personer med rusproblemer» som en av to prosjektbydeler i Oslo. I løpet av de to årene prosjektet har vart har Nordre Aker testet ut og rapportert på prosjektet.  

Frisklivssentralens ansatte har sammen med Gunnerud i prosjektperioden fulgt opp nærmere 30 deltakere, og sett på hva som fungerer, og hva som kanskje bør gjøres annerledes.  

– Det er utfordrende å få med de som ikke er helt motivert, men jeg mener dette er et perfekt tilbud som fungerer for de med lettere til moderate rusproblemer, spesielt for de som er på vei inn eller ut av behandling. 

Nå har Frisklivssentralen Bydel Nordre Aker hovedsakelig treninger på formiddagen, bortsett fra en tabata-økt midt på dagen, men Gunnerud ser at det kan være vanskelig for noen som strever med døgnrytmen som følge av rusproblemene. Gunnerud forteller at det hadde vært interessant å teste ut treninger på ettermiddagen også, men det krever ressurser.

Målet med prosjektet Friskrus 

For Gunnerud selv spilte frisklivssentralen en sentral rolle da han selv kom ut av behandling.  

– Det var det som gjorde at jeg klarte å fortsette med trening etter behandling. Så mitt håp er at det skal komme et lignende tilbud hos alle frisklivssentraler i Norge, som følge av prosjektet. 

– Det ville vært fint om man kunne fått en direkte henvisning til frisklivssentralen fra behandler i spesialisthelsetjenesten.  

Per dags dato er det tilfeldig om man finner frisklivssentralen eller ikke.  

– Folk har ikke nødvendigvis peiling på hvilke tilbud som finnes i hjemkommunen sin. Det skulle rett og slett vært en poster på veggen inne på behandlingsstedet når du går ut. Det er så enkle ting som skal til.  

Prosjektperioden for Friksrus i Nordre Aker er ferdig ved nyttår, men bydelen har valgt å ansette Gunnerud i to nye år og vil med det også implementere rusmålgruppen i det eksisterende tilbudet til Frisklivssentralen i bydelen. Så gjenstår det å se om dette blir et tilbud ved alle frisklivssentralene i Norge.

Frisklivssentralen 

Frisklivssentralen er for alle.

Frisklivssentralen driver ikke diagnosespesisikk behandling og man kan selv ta kontakt med sentralen, eller lege, NAV eller andre kan henvise deg dit. De fleste tilbudene i Frisklivssentralen er på dagtid, og kan slik kræsje med eventuell jobb. Men Frisklivssentralen kan også være et sted å oppsøke om man er sykmeldt.

Omtrent 80 prosent av alle kommuner har en Frisklivssentral.

Temaside

Mer om

Frisklivssentral Rus Rusavhengig Rus og psykisk helse Fysisk aktivitet Trening Praksiseksempler Erfaringskonsulenter Oslo Spesialisthelsetjenesten

Les også

Publisert: 07/11/2023

Hanne var bruker, hjelper nå andre

Publisert: 26/6/2023

På vei inn i arbeidslivet etter å ha gått Erfaringskolen

Publisert: 09/10/2013

Åtte av ti i jobb med "jobbmestrende oppfølging"

Publisert: 21/2/2019

Når psykisk helsetjenesten inntar treningssenteret

Publisert: 04/6/2024

Forsterket oppfølgingstjeneste i Asker kommune forebygger innleggelser

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!