Jæren Recovery College oppsummerer fire års drift i ny rapport

Jæren Recovery College oppsummerer fire års drift i ny rapport

Nyhet / Publisert: 17. februar 2023.   Endret: 02. mars 2023

Stadig flere som jobber med psykisk helse og rus i kommunene ønsker å delta på tilbudet til Jæren Recovery College, viser ny rapport. Samtidig risikerer tilbudet å bli avviklet.

jæren recoverycollege

ENGASJERTE: Steinar Trefjord og Tor Arne Riskedal er prosjektledere ved Jæren Recovery College. De er glade for medvinden colleget har. Men i år har det dukket opp en økonomisk utfordring, på grunn av endret regelverk. (FOTO: Jæren Recovery College)

ENGASJERTE: Steinar Trefjord ...

– Tilbudet vårt hjelper personer med rus- og psykisk helse-utfordringer med å få en bedre hverdag. Vi bidrar til at deltagerne ser sine ressurser og muligheter og dermed kan ta en større del i samfunnet. Samtidig får også hjelperne som deltar på colleget gjerne et litt annet syn på hva hjelperrollen egentlig består i, og hva som virkelig hjelper den enkelte.

Det sier Steinar Trefjord og Tor Arne Riskedal, prosjektledere ved Jæren Recovery College.

Rapporten «2019 - 2022 Jæren Recovery College - four years on» som nylig ble lansert, peker på at tilbudet har gjort seg mange erfaringer, som kan komme andre recovery-miljø i Norge til gode.

Nybrottsarbeid

– Vi ser på det vi har gjort som et nybrottsarbeid, som vi tenker det er viktig å dokumentere, sier Tor Arne Riskedal.

– Det er også andre miljø i Norge som også har startet eller tenker å starte Recovery College. Rapporten kan være nyttig for disse.

Fem masterstudier er blant faktagrunnlaget

Rapporten er oppsummering av erfaringene man har gjort seg på Jæren Recovery College over fire år.

– I tillegg er den basert på tilbakemeldinger fra våre deltakere og kurslærere som vi selv har innhentet, samt funn fra til sammen fem masteroppgaver som er gjennomført. Dette har vært en stor ressurs for oss i rapportskrivingen.

Både kommuner og spesialisthelsetjeneste anbefaler oss

Mange som er ansatt i kommuner har deltatt på recovery-fagdager og annen undervisning ved Jæren Recovery College. Og etterspørselen er økende, sier Trefjord.

– Flere har sagt og skrevet at de tar med seg nyttig kunnskap og refleksjoner om egen rolle tilbake til sin daglige jobb. Vi har både personer med egenerfaring og fagpersoner som kurslærere.

– Fagpersonene er i stor grad hentet fra eierkommunene, og de får fristilt tid til å jobbe med kursutvikling og kursledelse på vårt Recovery College. Vi opplever at stadig flere av ansatte i tjenestene, både kommuner og spesialisthelsetjeneste, anbefaler oss til sine brukere/innbyggere.

Møtes på lik linje, uansett bakgrunn

Ut fra masterstudiene kan en lese at kursdeltagerne opplever å få være seg selv i et trygt, åpent og ikke-dømmende miljø.

– Deltakerne sier at det å delta på Recovery College er nyttig i deres recoveryprosess. De får nye ferdigheter, mestringsfølelse og blir bevisste på egne ressurser. Samtidig får de økt bevissthet og forståelse rundt andres situasjon. De opplever dessuten å få verktøy for å kunne reposisjonere seg, få nytt syn på seg selv og ta steget inn i «det ordinære samfunnet, sier Riskedal.

– Jæren Recovery College oppleves som en viktig arena for å bryte ned stigma, ved at deltakerne møtes som likeverdige studenter, uansett hvilken fag- eller erfaringsbakgrunn de har.

Å gi hjelp som er virksom og menneskelig nær

Masterstudiene peker på at Recovery College i større grad enn de ordinære tjenestene tar for seg de relasjonelle og sosiale aspektene av livet. Studentene får verktøy og kompetanse som kan komplementere det som tilbys i de øvrige tjenestene.

– Funnene slår fast at denne måten å jobbe på gir en type samskaping mellom erfaring og fag. Folk med helsefaglig bakgrunn rapporterer at erfaringskunnskapen tilfører fagkunnskapen mer dybde og bredde, slik at den oppleves mer virksom og menneskelig nær, sier Riskedal.

Overfører holdninger og kunnskap til øvrige tjenester

Han forklarer at noen fagpersoner har uttrykt at de endrer måten de utøver sin praksis på, ved å delta på Recovery College.

– De overfører kunnskap, elementer og holdninger inn i ordinære tjenester. De endrer også måten de forholder seg til brukere på, altså brukere de møter utenfor Recovery College.

Rollen som fagperson er annerledes i Recovery College enn i ordinær tjeneste, viser funnene i masterstudiene.

– Enkelte kan synes det tidvis er utfordrende å forstå hvordan rollen skal utøves og hvordan de skal opptre i kursutvikling, kursutførelse og kursdeltakelse. Fagpersoner rapporterer for øvrig at de også har personlig nytte av å delta på Recovery College, sier Riskedal.

Flere suksessfaktorer

Prosjektlederne mener at regionen har fått et godt kunnskapsgrunnlag for å drifte og utvikle Jæren Recovery College videre, gjennom den forskningen og evalueringen som er gjort.

– En suksessfaktor er at vi har samskaping mellom fag og erfaring i alle prosesser og på alle nivåer, poengterer Trefjord.

– Vi er en region med et svært aktivt «erfaringsmiljø», og det er nok en annen grunn til at tilbudet har lyktes i så stor grad.

God forankring i kommunene

Han slår fast at god forankring i kommunene, har vært en forutsetning for å få til det de har gjort.

– Flere kommuner rundt oss ønsker recovery-orienterte tjenester, noe som har vært gull verdt. At ideen om prosjektet oppstod i KS læringsnettverk for recoveryorienterte tjenester er nok også en viktig faktor for at det har gått så bra som det har gjort.

– I tillegg vil vi trekke frem Statsforvalteren som har bidratt økonomisk og hatt tro på oss gjennom de fire årene.

Fare for å bli avviklet

Tilbudet står framfor en stor utfordring akkurat nå.

– Vi trenger en god økonomisk ryggrad for å fortsette arbeidet. Vi hadde basert oss på et tilskudd fra Helsedirektoratet i 2023. Regelverket ble imidlertid endret, så nå kan vi ikke søke før 2024. Dette betyr at enten må kommunene ta en større del av kaken i 2023, eller så blir vi avviklet, sier Trefjord.

– Saken skal til politisk behandling i mars, og vi håper og tror på en positiv avgjørelse.  

 

 

 

 

Jæren Recovery College
  • Er et regionalt kompetansesenter med spisskompetanse på recovery og erfaringsbasert kunnskap innenfor rus- og psykisk helsefeltet i Rogaland.
  • Colleget har spisskompetanse på samskaping og brobygging mellom erfaring og fag som kan bidra til personlig recovery, brukermedvirkning og tjenesteutvikling.
  • Totalt siden oppstart i 2019 har 620 personer deltatt på kurs. 1342 har deltatt på andre arrangement og undervisninger
  • I 2022, året med mest aktivitet, har 244 personer deltatt på 22 kurs, og 216 personer har deltatt på 12 recovery-fagdager. Colleget har også hatt opplegg for 118 studenter fra UiS og VID. 218 deltagere har vært med på temakvelder og 193 personer har kommet på «åpent hus».
Temaside

Mer om

Recovery Recoverycollege Nyheter Psykisk helsearbeid God hjelp i et brukerperspektiv Forskning

Les også

Publisert: 20/3/2024

– Naturen kan være viktig medspiller i fremtidens psykiske helsearbeid

Publisert: 22/12/2020
Spill av video

Feiret 2 år for Jæren Recovery College

Publisert: 28/4/2021
Spill av video

Opptak av digital konferanse: Samfunnet - en viktig arena for recoveryprosesser

Publisert: 12/4/2023

Medvandrerne holder på å vokse seg ut av hammen

Publisert: 26/3/2025

Hvordan mobilisere ressurser i, og mellom, personer og tjenester i lokalsamfunnet for å fremme recovery-prosesser?

Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 22/4/2025
Praksiseksempel

Sju tips frå Telemark om korleis nabokommunar kan samarbeide om arbeid og psykisk helse

Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.

Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager