Sommersus i kolonihagen til Recoverysenteret i bydel Nordre Aker i Oslo

Sommersus i kolonihagen til Recoverysenteret i bydel Nordre Aker i Oslo

Praksiseksempel / Publisert: 23. juni 2023.   Endret: 18. januar 2024

Recoverysenteret i bydel Nordre Aker i Oslo disponerer ei hytte med hage i Solvang Kolonihager. Sommerhalvåret foregår jordnær og sosial aktivitet der, med deltakerne. 

inne kolonihage

AKTUELT: Recoverysenteret i Nordre Aker samarbeider med RPH og Frisklivssentralen, og sammen har man etablert gode lavterskeltilbud for bydelens rundt 54 000 innbyggere. Fra v.: Kaja Haugvaldstad og Anine Aamaas, psykisk helsearbeidere i Recoverysenteret. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: Recoverysenteret i N...

Målgruppen for Recoverysenteret, som ble åpnet i mai 2022, er personer som sliter med psykiske plager og/ eller rusproblematikk. Fra mai til september foregår store deler av Recoverysenterets tilbud i en kolonihage som bydelen disponerer i Solvang kolonihager. Her foregår det planting og dyrking, diverse uteaktivitet, hageleker og enkel matservering. 

-Kolonihagen er åpen for deltakerne to ganger i uka, forteller Anine Aamaas og Kaja Haugvaldstad, psykisk helsearbeidere i Recoverysenteret i Nordre Aker.

NAPHA er med de to under forberedelsen til sommerfesten, som skal være et par dager senere. De pakker ut griller og annet utstyr.

– Vi prøver å skape sosiale arrangementer i forbindelse med sesong, om det er jul, påske og sommer, sier Aamaas.

– Alle setter jo pris på en trivelig sommerfest i det grønne! 

ute kolonihage

Bredt spekter av grupper og aktiviteter

Recoverysenteret samarbeider med Rask psykisk helsehjelp (RPH) og frisklivssentralen i bydelen, og sammen har man etablert gode lavterskeltilbud for bydelens rundt 54 000 innbyggere. Mye er gruppebasert og bygget på en grunnmur av at sosial aktivitet er viktig. Haugvaldstad forteller at de har både åpne og lukkede tilbud.

– De åpne tilbudene, som kafeen vi har nede på Tåsen, går to ganger i uka på samme tid, mens grupper og kurs går over et gitt antall ganger og krever påmelding. Vi har blant annet mestringskurs (KID, KIB), kreative grupper, musikkdelingsgrupper og stressmestring for minoritetskvinner.

Ingen terskel som formell henvisning

– Og vi kjører kroppsbevissthetsgruppe, dans, turgrupper og yoga, søvnkurs, BraMat-kurs og kurs i hverdagsglede.

Recoverysenteret, RPH og Frisklivssentralen er sammen om å organisere og drifte gruppene, og deltakerne tar som regel direkte kontakt selv, for å være med. 

– Det er ingen terskel som formell henvisning for å få et tilbud. Alle kan komme, sier Aamaas, som er fysioterapeut med videreutdanning i kroppsorientert psykoterapi.

yoga

Månedlige møter med samarbeidspartnerne

Aamas leder blant annet MediYoga og hverdagsgledekurs.

– Som regel foregår yogagruppa i festsalen i bygget der vi har base på Tåsen. Men når det er sommer og finvær, tar vi ofte med aktiviteten ut, til kolonihagen, sier hun. 

Samarbeidet mellom Recoverysenteret, RPH og Frisklivssentralen er systematisert bla. gjennom egne lavterskelmøter.

– Vi møtes en gang i måneden for å planlegge. Vi er ikke lokalisert på samme sted, men opplever likevel at samarbeidet er svært bra, sier Aamaas. 

-En virksom endring

Marte Bjella Gulliksrud, vikar for områdeleder for seksjon psykisk helse i bydel Nordre Aker, i Oslo kommune, og leder for Recoverysenteret, slår fast at opprettelsen av recoverysenteret og disse lavterskeltilbudene, gjør at man treffe en bredere målgruppe, både m.h.t. behov og alder.

– Før var det mye mer en-til-en oppfølging fra psykisk helseteam. Nå satser vi mer på gruppe- og kurstilbud. Vi opplever at dette har vært en veldig virksom endring. 

Arbeidet har en annen premiss

Potetkålene har strukket seg til værs i kolonihagen siden sist Aamaas og Haugvaldstad var der, og peonene blomstrer.

– Det er alltid spennende å komme hit, for å se hva som har skjedd med vekstene, sier Haugvaldstad.

Hun var tidligere ansatt i psykisk helseteam, der hun jobbet mye mot en og en bruker.

– Arbeidet nå har en annen premiss. Det er mange uformelle, sosiale settinger, og vi når flere samtidig. Jeg er spesielt glad i de åpne tilbudene våre, som kafeen og kolonihagen.

Fine, hverdagslige samtaler

Deltakerne kan komme til kolonihagen to dager i uka, nesten hele sommeren. Man har også åpent i hagen en dag i uka for de yngre brukerne, personer under 36 år. 

– Vi fant ut det var riktig å skille der, for å nå flere. Vi opplever at det blir mange fine, morsomme, hverdagslige samtaler med de som kommer. Vi tar del i livet til hverandre; vi ansatte blir en del av gjengen deres, og de blir del av vår gjeng. Samtidig er vi helsefolk, så de vet at vi er der, om de trenger en mer inngående samtale.

Pårørendearbeid og samarbeid med frivilligheten

Gulliksrud påpeker at man i planleggingen har vært opptatt av å lage sosiale møteplasser, der folk kan møte andre som er i samme situasjon som dem selv.

– Vi har ønsket å etablere en recovery-orientert tjeneste, der pårørendearbeid og samarbeid med frivilligheten er essensielt. Fellesskap, håp og mening er stikkord. Vi vil bidra til at folk kan skape seg gode liv, til tross for sykdom og uhelse.

Nytt mestringskurs på gang

Pårørende er en gruppe man vil ivareta fremover også. Aamaas forteller at man har kjørt et pilotprosjekt i samarbeid med PIO-senteret, om et mestringskurs.

– Kurset vil bli videreutviklet, og vi kan trolig tilby et nytt kurs fra høsten av, etter at vi får flere ansatte. Vi skal blant annet lyse ut en erfaringskonsulentstilling.

Blant de viktigste samarbeidspartnerne for recoverysenteret er de andre tjenestene i seksjon psykisk helse i bydelen, Oslohjelpa og NAV.

– Fastlegene i bydelen er også viktige for oss, i likhet med DPS i Nydalen, og frivillige, som bidrar både i kafeen og bydelshagen, sier hun.

Har fått mye på plass

Gulliksrud forklarer at man nå ser større variasjon i hjelpetilbudet for personer som strever med psykiske plager og/ eller rusavhengighet i bydelen.

– Alle de nye gruppe- og kurstilbudene sørger for det. Recovery-orienteringen har også blitt mye tydeligere, etter at vi opprettet Recoverysenteret, og samarbeidet mellom lavterskeltjenestene Rask psykisk helsehjelp (RPH) og Friskliv er mer etablert. Vi føler vi har fått mye på plass, og er glade for det vi har fått til så langt.

Se mer om Recoverysenteret i Nordre Aker på Instagram og Facebook.

 

 

 

 

 

Marte Bjella Gulliksrud
Temaside

Mer om

Recovery God hjelp i et brukerperspektiv Aktivitet og fritid Praksiseksempler Lavterskeltilbud Rask psykisk helsehjelp Folkehelse Oslo Nav

Les også

Publisert: 30/6/2023

Driverne av Dagfolkehøgskolen i Oslo håper andre tar over roret

Publisert: 24/3/2025

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

Publisert: 01/12/2022

Tre terapeuter i tre RPH-team snakker om gleder og utfordringer

Publisert: 12/12/2023

– Kan være gull å henvise brukere til eksterne tilbud som MAS

Publisert: 08/11/2024

Mann om bord, et tilbud til menn mellom 18 - 30 år som sitter litt fast    

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!