Rapporten og kunnskapsoversikten «Hva fremmer godt samarbeid om brukermedvirkning?» presenterer hvilken kvalitativ forskning som finnes om brukermedvirkning og pårørendemedvirkning i Norden og Sápmi, på ulike nivåer innen psykisk helse- og rusfeltet, samt definerte kunnskapshull.
RAPPORTEN viser at det som ser ut til å fremme et godt samarbeid om brukermedvirkning hovedsakelig er knyttet til recovery-orienterte tjenester. (Foto: Colourbox.com)
RAPPORTEN viser at det som ser ut til å fremme et godt samarbeid om brukermedvirkning hovedsakelig er knyttet til recovery-orienterte tjenester. (Foto: Colourbox.com)
Formålet med rapporten har vært å kartlegge hva som finnes av kvalitativ forskning om brukermedvirkning, inkludert pårørendemedvirkning, på ulike nivåer innen psykisk helse- og rusfeltet, og problemstillingen var: Hva fremmer godt samarbeid om brukermedvirkning innen psykisk helse- og rusfeltet, ifølge kvalitativ forskning fra Norden og Sápmi i perioden 2012-2022.
I rapporten er det også definert kunnskapshull, som har dannet et grunnlag for kunnskapsbaserte prioriteringer for videre forskning på feltet.
Kunnskapsoversikten viser at det er klart mest forskning på voksne, altså de som er mellom 18 og 65 år. Det kan forklares med at det også er de som mottar hovedandelen av tjenestene. Rapporten viser samtidig at det trengs mer forskning på:
Rapporten viser at det som ser ut til å fremme et godt samarbeid om brukermedvirkning hovedsakelig er knyttet til recovery-orienterte tjenester. Disse tjenestene kan sees i tilknytning til arbeid, meningsfulle aktiviteter, venner og familie, selvbestemmelse, tilhørighet, håp og identitet. Rapporten viser også at recovery er et sentralt tema i forskningen som er gjort, i likhet med: samarbeid og dialog, helsekompetanse og myndiggjøring, planer og verktøy, tjenesteutvikling, familie og pårørende og nettverksarbeid.
Forskningen som er gått gjennom viser at samarbeid, om det som personen selv synes er viktig, er blitt et viktigere tema opp mot 2020 og at hverdagsmestring er et økende viktig tema.
Hele rapporten kan du lese her: Kvalitativ forskning på brukermedvirkning innen psykisk helse og rus i Norden og Sápmi 2012-2022 - Helsedirektoratet
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?