Hanne var bruker, hjelper nå andre

Hanne var bruker, hjelper nå andre

Praksiseksempel / Publisert: 07. november 2023.   Endret: 03. januar 2024

– Jeg slet veldig selv i mange år, men nå elsker jeg livet mitt. Jeg brenner spesielt for utendørsterapi, sier Hanne Lunde, som er ute i praksis i Gol kommune gjennom KBT sitt erfaringskonsulentstudium.

hanne lunde

ENGASJERT: For Lunde har det blitt viktig å ikke bare være i, men også skape fellesskap. – Jeg gikk mye på tur alene, etter at samboeren min døde. Det ble ensomt, men mye forankret seg i meg og gjorde meg sterkere. Mange kvinner har problematiske forhold til menn, på grunn av ting de har opplevd, og jeg så behovet for å begynne å arrangere rene dameturer. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

ENGASJERT: For Lunde har det ...

Lunde har vært bruker av rus -og psykisk helsetjenesten i Hallingdal, nærmere bestemt i Flå kommune, der hun bor. Men livet har snudd seg helt. Lunde hjelper nå andre, som er i samme situasjon som hun var i før.

– Studiet er veldig interessant, og gir meg mye. Jeg brenner spesielt for utendørsterapi, og for at tjenestene må huske at tunge rusmisbrukere også har en psykisk helse. Nå er jeg ute i praksis i Gol kommune, som erfaringskonsulent. Jeg skal være her frem til jul, forteller Lunde.

Hun vokste opp i Asker og begynte å ruse seg som 19-åring. Det skulle ta 35 år før hun ble rusfri.

– Vendepunktet ble da samboeren min Dagfinn døde. Han var også rusmisbruker. Sammen flytta til Flå i Hallingdal i 2014, etter at boligkontrakten i Drammen hadde gått ut. Vi bestemte oss for å finne et roligere sted der vi kunne bo sammen med hundene våre. Vi ville bo landlig og fritt, og endte opp i Flå.

Innså at hun ikke var alene

Dagfinn døde i 2019.

– Jeg innså at jeg ikke lenger orka å leve den type liv vi hadde levd. Jeg måtte røske meg selv løs fra det, og gå mot noe annet. Det store vendepunktet skjedde på en konferanse, i den tiden, der jeg virkelig møtte meg sjøl i døra. Tema var selvskading og rus. Jeg så at jeg kunne velge et liv med rus og smerte, eller et liv uten rus. Det ville også bli smertefullt, men det var noe annet.

Året før var hun blitt litt kjent med Medvandrerne, et fellesskap av tidligere rusavhengige, som er mye ut på tur i naturen.

– Da jeg var på tur meg dem, opplevde jeg plutselig at jeg ikke var alene, men at mange andre mennesker hadde det akkurat som meg, sier Lunde, som etter dette begynte med trening sammen med damegruppa Veien Tilbake i Asker.

Mer bevisst på egne styrker

Å være i et fellesskap, gjør noe med en, sier Lunde.

– Det er så viktig! Samtidig ble vi fysisk sterkere. Jeg skrev treningsdagbok, målet vårt var å sykle Lysebotnbakken opp. Så ble jeg med og hjalp til på trekkhundløpet Femundløpet, også i regi av Medvandrere. Helt topp for meg, som er et hundemenneske.

På en tidagers tur med Medvandrerne i Rondane i 2019, ble hun enda mer bevisst på egne styrker.

– Vi snakker mye, når vi går, og har bålprat. Samtidig opplever vi mestring i naturen. Det ble klart for meg at jeg er veldig sterk. Jeg har alltid hatt styrke i meg, selv da jeg var i aktiv rus. I felleskapet deler vi tanker og følelser. Vi heier hverandre fram, løfter hverandre. Pusher på.

vesla

Hanne Lundes hund Vesla er med på det meste som skjer

Begynte å organisere turer for andre

Det handler om å ta ett skritt fram, selv om en har tung sekk og tunge tanker, og ikke vet hvor langt en skal gå og hvor en skal gå, sier Lunde.

– Jeg opplevde et nytt vendepunkt, da jeg ble klar over at jeg kan være en ressurs for andre. Nå har jeg et veldig sterkt ønske om å bidra slik at andre skal få oppleve det jeg har opplevd. At en kan komme seg ut av et liv med rus og psykisk uhelse.

For Lunde har det blitt viktig å ikke bare være i, men også skape fellesskap. 

– Jeg gikk mye på tur alene her i Flå, etter at samboeren min døde. Det ble ensomt, men mye forankret seg i meg og gjorde meg sterkere. Mange kvinner har problematiske forhold til menn, på grunn av ting de har opplevd, og jeg så behovet for å arrangere rene dameturer. Jeg har arrangert to rideleirer for damer og flere andre arrangement, for blandet gruppe på Hivjubakka i Hol kommune.

Utrolig takknemlig

Stiftelsen Medvandrerne har rekruttering i egne rekker som fast struktur.

– Etter hvert så de at jeg var såpass stabil, at jeg formelt sett kunne etablere en egen avdeling av Medvandrerne her i Hallingdal. Sammen med en erfaringskonsulent som er ansatt i Flå kommune arrangerer jeg nå turer annenhver uke. Turgruppa er forankret i Hallinghelse og Selvhjelp Hallingdal, men basert på konseptet til stiftelsen Medvandrerne.

– Turgruppa er åpen for alle innbyggere i Hallingdal, lange reiseveier fører til at det er de som bor nærmest som oftest dukker opp. Vi har også hatt prosjekt i vinterferieukene, på Minnestølen på fjellet i Hol. Der har vi solgt vafler, kaffe og toddy til skiturister, som stikker innom på runden. Masse barnefamilier. En privatperson har stilt både Hivjubakka og Minnestølen til disposisjon for oss. Jeg er utrolig takknemlig for at han stiller opp på denne måten.

Lunde opplever støtte fra lokalsamfunnet i Hallingdal, rundt det hun holder på med.  

– Det setter jeg stor pris på. Og det føles godt å være en som bidrar selv!

gol

Fra Gol

En forlenget arm for miljøarbeiderne

Folk støtter også opp om kafe Makalaus i Gol sentrum, der Lunde er i praksis som erfaringskonsulent. Bygdefolket og turister kjøper lunsjmat og gaveartikler. Kafeen er et sted der brukere av psykisk helse og rustjenesten i Gol kommune kan komme, og blant annet drive med ulike typer håndverk. Det lages mat, strikkes og snekres.

– Min rolle på Makalaus er å være der for brukerne, og hjelpe til med det praktiske. Jeg er en forlenget arm av de to miljøarbeiderne, som er ansatt av psykisk- helse og rustjenesten for å jobbe i kafeen.

– Jeg har også et lite engasjement i Flå kommune, og er innom der noen få timer i uka, og organiserer turene for Medvandrerne. Flå kommune har backet meg opp til å starte med erfaringskonsulentstudiet, og jeg er spent på hva som vil skje i framtida. Å være en hjelper på frivillig basis i Medvandrerne, er fint, men det kaster jo ikke noe av seg. Det er ikke lønnet på noen måte å være med i Medvandrerne. Det er tungt i lengden å kun arbeide frivillig, men vi opplever mye fint sammen, gjennom mestring, mening og relasjoner. På sunne, rusfrie arenaer.

Lært en type språk

Drømmen er å få en prosjektstilling i Hallingdal, der hun kan bruke erfaringskunnskapen hun gradvis erverver seg mer og mer av. Mot neste sommer satser hun på å ha fullført erfaringskonsulentstudiet. Lunde vil rose KBT sin erfaringskonsulentutdanning.

– Jeg har lært en type språk jeg kan bruke, også på tjeneste- og systemnivå også. Det må til, om en skal jobbe i disse tjenestene. Jeg er takknemlig for at jeg har fått denne sjansen. Det har vært et langt løp for meg og mye å lære. Bare det å lære Word, har vært en egen greie.

Lunde kjenner sterkt på at hun gjør nytte for seg, der hun er nå.

– Vi kan bidra med mye ute i tjenestene, vi som har egne erfaringer. Jeg blir glad av å være en som hjelper andre.

 

 

 

 

 

 

 

Temaside

Mer om

Erfaringskompetanse Rus og psykisk helse Utendørsterapi Små kommuner God hjelp i et brukerperspektiv Praksiseksempler Aktivitet og fritid Fysisk aktivitet Hallingdal Gol Erfaringskonsulenter Buskerud

Les også

Publisert: 14/11/2023

– Med Helsehuset har vi samlet forebygging og psykisk helse og rus på en måte som er unik i Norge  

Publisert: 21/4/2023

Averøy kommune satser på forebyggende arbeid, og erfaringskonsulenten er sentral

Publisert: 28/11/2023

Makalaus i Gol, en kafé for turister, bygdefolk og brukere

Publisert: 02/11/2023

Kommunene i Hallingdal samarbeider systematisk om psykiske helsetjenester

Publisert: 19/6/2024

Erfaringskonsulentene i Tynset kommune er opptatt av kosthold og planter

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!