– Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet ser FACT ung-satsingen som et viktig tiltak i satsingen for bedre helsehjelp for barn og unge i barnevernet. Vi er opptatt av at barn og unge som mottar hjelp fra barnevernet er en viktig målgruppe for FACT ung.
Olav Oxholm (seniorrådgiver i Helsedirektoratet) og Kjersti Bratberg Gautvik (seniorrådgiver i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, forteller at deres direktorater har et godt samarbeid vedrørende FACT ung-satsingen. – Vi har nå også faste møter med NAPHA, sier Gautvik. (NAPHA leder Nasjonalt implmenteringsteam for FACT ung). (Foto: Kristin Trane/NAPHA)
Olav Oxholm (seniorrådgiver i Helsedirektoratet) og Kjersti Bratberg Gautvik (seniorrådgiver i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, forteller at deres direktorater har et godt samarbeid vedrørende FACT ung-satsingen. – Vi har nå også faste møter med NAPHA, sier Gautvik. (NAPHA leder Nasjonalt implmenteringsteam for FACT ung). (Foto: Kristin Trane/NAPHA)
Dette sa seniorrådgiver i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Kjersti Bratberg Gautvik på en samling for statsforvaltere på tvers av embeter. Samlingen ble arrangert 9. november i regi av Helsedirektoratet, i samarbeid med Nasjonalt implementeringsteam for FACT ung og Bufdir. De inviterte til samlingen var statsforvaltere som jobbet innen helse, barnevern og skole. Utdanningsdirektoratet deltok også på samlingen.
– Samlingen avholdes sammen med Bufdir og nasjonalt implementeringsteam for å synliggjøre hvordan FACT ung kan bistå til en helhetlig, koordinert og integrert oppfølging og behandling sammen med ungdommer, der man tar utgangspunkt i de ønsker ungdommen har, sier Olav Oxholm, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.
Målet med samlingen var at de som jobber med helse, barnevern og skole kunne møtes og få en mer felles forståelse og jobbe med FACT ung-satsingen – sammen.
Forskning viser at barn og unge som mottar hjelp fra barnevernet har høyere forekomst av helseplager enn barn og unge ellers i befolkningen. Gautvik påpekte derfor også at kjennskap til barnevernstjenestens organisering, mandat og hvilke tiltak som tilbys kan gjøre samarbeid på individ- og systemnivå enklere.
– Barnevernsutvalgets NOU 2023 «Trygg barndom, sikker fremtid — Gjennomgang av rettssikkerheten for barn og foreldre i barnevernet» anbefaler også en forsterkning av satsningen på FACT ung.
Alle Statsforvalterembetene var invitert til samlingen, og en av de som var til stede var Ragnhild Naas fra Statsforvalteren i Møre og Romsdal. Fylket hun representerer har per dags dato ett FACT ung-team, men Statsforvalteren ser gjerne at det opprettes flere.
– Derfor var det veldig nyttig med en dag der vi fikk mer kunnskap om hvordan teamene jobber og hvilke hjelpe- og støtteordninger det tilbys i forhold til implementering, materiell, nettverksbygging, teamlederoppfølging og opplæring og troskapsmåling.
Naas synes det var lærerikt å høre om hvordan det er organisert i andre fylker.
– Det gjør at jeg er bedre forberedt til å gi nyttig informasjon til kommunene når tilskuddsmidlene blir lyst ut neste år, der FACT ung har førsteprioritet.
Vi vet at ungdom med utfordringer innen psykisk helse og rus, og som i tillegg har utfordringer knyttet til nedsatt funksjonsevne på ulike områder, ofte ikke greier å nyttiggjøre seg det ordinære hjelpetilbudet, da de er sårbare for manglende samhandling og brudd i behandlingskjeder.
– Derfor er FACT ung, med sin høye grad av fleksibilitet i hvordan behandlingen gjennomføres, og med tilstrekkelig tid til koordinering og samarbeid, bedre tilpasset disse ungdommene. Når vi vet at mange av disse ungdommene også ofte er i barnevernet, var det veldig fint at ikke bare rådgivere innen psykisk helse og rusfeltet hos Statsforvalterne var invitert, men også de som arbeider med barnevern.
Tilbud til personer med langvarige og sammensatte behov er et av tre innsatsområder i Opptrappingsplanen for psykisk helse (2023-2033). 1 av 3 unge i FACT ung følges også opp av barnevernet, og både unge som mottar hjelp fra barnevernet og unge som har falt ut av skole, eller er i ferd med å falle ut av skolen, er viktige målgrupper for FACT ung-teamene.
Leder av Nasjonalt implementeringsteam for FACT ung, Kristin Trane, forteller at flere av teamene allerede kan melde om økt skolenærvær hos de unge som er i teamene.
– Det er svært gledelig å se at innsatsen gir så gode resultater.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?