– Å drive med håndverk sammen med andre, er så utrolig mye bedre enn å sitte hjemme på Netflix

– Å drive med håndverk sammen med andre, er så utrolig mye bedre enn å sitte hjemme på Netflix

Praksiseksempel / Publisert: 05. januar 2024.   Endret: 05. januar 2024

– På MAS lærer vi håndverk av profesjonelle og møter andre som er i samme situasjon som oss. Det er et stort lyspunkt i uka.

mas2 (4014 x 2676)

AKTUELT: – De to dagene i uka jeg er på kurs her, er ofte de to eneste gangene i uka jeg kommer meg ut av huset. I tillegg til å gjøre noe kreativt og meningsfylt, så er det sosiale viktig, sier Linn Therese Korsli (t.h.) T.v. sitter Cathrine Slenes. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: – De to dagene ...

Cathrine Slenes og Linn Therese Korsli deltar begge på vevkurs på MAS kultur- og aktivitetssenter på Veitvet i Oslo. MAS er et tilbud for personer som sliter med psykisk helse, og som ønsker å lære et håndverk.

– Jeg er ufør, og det er ikke alltid så mye å finne på, når man bare går hjemme, sier Slenes, som begynte på MAS tidligere i år.

– Men jeg er et skapende menneske, som så å si vokste opp på sybordet til mamma. Vevkurset jeg går på her på MAS, er midt i blinken. Det er så gøy og tilfredsstillende å veve, og så er det sosiale en ekstra bonus. Jeg har blitt kjent med så mange trivelige mennesker her. Når vi møtes, går skravla.

– Flere steder som MAS kunne spart samfunnet for mye

Slenes setter pris på at MAS er et fristed, der man ikke tenker sykdom.

- Tilbudet her gjør at jeg kommer meg ut, selv om jeg kan ha en dag med smerter. Kreativiteten gjør at jeg får fokus over på noe positivt. Å være kreativ sammen med andre, og å bruke hodet på noe annet enn å tenke sykdom, er så bra.

– På MAS får jeg kontakt med andre som holder på med det samme som meg. Jeg mener virkelig at dette tilbudet burde vært i hele landet. At det ville spart samfunnet, for mye utenforskap og inaktivitet.

Profesjonelle lærere

Linn Therese Korsli er med på vevkurset, sammen med Slenes. I tillegg går Korsli på kreativ søm en dag i uka.

– Jeg har vært deltaker på MAS i to år, og setter stor pris på å være her. Det er lite av slike kreative tilbud for vår målgruppe, har jeg lagt merke til.

– Mange kommuner og bydeler har Frisklivssentral. Men der går det veldig mye på fysisk aktivitet og helse, og det passer jo ikke for alle, sier Korsli.

Hun forteller at MAS er en møteplass, der en kan lære å være kreativ, også om en er nybegynner.

– Jeg kunne ikke så mye om håndarbeid før jeg begynte her. Men så opplever jeg at det passer det meg så bra. Lærerne her er profesjonelle. De fleste er utdanna innen håndverk, og enkelte har i tillegg erfaring med psykisk helsearbeid.

Sted uten sykdomsfokus og sykdomssnakk

Det var DPS som henviste Korsli til MAS.

– Jeg gikk i behandling på Grorud DPS, avd. Lindeberg. Der har de et kreativt verksted, der jeg prøvde bl.a. keramikk og maling. Hun som var lærer der, kjente til MAS, og det førte til at jeg fikk begynne her, etter at jeg ble skrevet ut fra DPS.

MAS har blitt svært viktig for Korsli.

– De to dagene i uka jeg er på kurs her, er ofte de to eneste gangene i uka jeg kommer meg ut av huset. I tillegg til å gjøre noe kreativt og meningsfylt, så er det sosiale viktig. 

– MAS hjelper meg med å holde meg stabil. Jeg blir glad av å møte folk og å lage ting. Og så er det så fint å ha et sted som dette, uten sykdomsfokus og sykdomssnakk. Det er nok av elendighet ellers! For meg holder det å vite at ingen av oss er her bare for moro skyld.

MAS har utspring fra Norsk Husflidslag, og er en samarbeidspartner for både Oslo kommune og spesialisthelsetjenesten, som henviser deltakere dit. Oslo kommune gir også driftsstøtte til tilbudet.  

 

 

 

 

 

 

Temaside

Mer om

Aktivitet og fritid Fysisk aktivitet Psykisk helsearbeid Folkehelse Spesialisthelsetjeneste Inkludering Praksiseksempler Oslo

Les også

Publisert: 14/11/2023

– Med Helsehuset har vi samlet forebygging og psykisk helse og rus på en måte som er unik i Norge  

Publisert: 21/11/2024

Fra fragmentert til helstøpt psykisk helse- og rustilbud i Frogner bydel

Publisert: 10/6/2024

Bli med og lær om utendørsterapi innunder høye fjell i august

Publisert: 23/6/2023

Sommersus i kolonihagen til Recoverysenteret i bydel Nordre Aker i Oslo

Publisert: 24/3/2025

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!