Erfaringskonsulentene i Tynset kommune er opptatt av kosthold og planter

Erfaringskonsulentene i Tynset kommune er opptatt av kosthold og planter

Praksiseksempel / Publisert: 19. juni 2024.   Endret: 21. januar 2025

I Svingen, det åpne brukerstedet på Tynset, vokser tomater, salat, gulrøtter og erter. Og brukerne trør til med det meste, enten det er matlaging eller plantestell det er snakk om.

svingen erf kons

AKTUELT: Katrine Røst Kristiansen og Marte Lombnes Aas er fast ansatt som erfaringskonsulenter i Tynset kommune. De har ansvar for tilbudet i Svingen, og drifter også et turtilbud. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: Katrine Røst ...

– Disse damene er helt nydelige, sier May Ellen Hokstad, og tar tak i erfaringskonsulent Marthe Lombnes Aas.

– Hun og Katrine holder styr på oss og håndterer det som oppstår. Jeg er så takknemlig for at jeg får lov til å komme til Svingen. Da har jeg alltid noe å glede meg til.

Stedet, som ligger noen minutters sykling fra Tynset sentrum, er åpent hver tirsdag og fredag, året rundt. Brukerne i Svingen er mellom 10 og 20 stykk.

– Den harde kjerne teller nok 10, men det er langt flere som stikker innom, sier erfaringskonsulent Katrine Røst Kristiansen.

– Og alle er velkomne.

En egen trubadur

Noen av brukerne er ganske unge. Andre er pensjonister. De har flere nasjonaliteter. Når NAPHA spiser lunsj med gjengen, går praten mye rundt temaet mat. Alle skryter av «Lina», en av de yngre brukerne.

– Hun er en bra kokk, som serverer herlig mat til oss, mye går på vegetar. Hun lager knekkebrød, grønnsakstaco og mye annet godt, sier «Nils».

Brukerne har mange ulike ressurser og interesser, og gjør mye av det de har lyst til, når de er i Svingen.

– Det er så flott at vi får laget så mye god, sunn mat her. Vi har en egen trubadur, og en som er ekstra god på quiz. Folk strikker, forbereder lunsjen og baker, forteller Kristiansen.

  • NB: Se Svingens egne oppskriftstips i egen faktaboks! 

Husreglene

I husveggen vokser keiserkroner, svinerot og villjordbær. Svingengjengen dyrker gulrøtter, salat, tomat, agurk og sukkererter, og de fleste brukerne er med på å ta vare på grønnsakshagen. En hovedaktivitet er lunsjen, som samler alle. Fredager er det også varm lunsj.

– Vi har fokus på å løfte hverandre opp, slår Aas fast. – Og vi har husregler, som har laget sammen.

Her er Svingens husregler: 

  1. Den første gå ut på at alle her har moralsk taushetsplikt. Vi forteller ikke andre om hvem som går her.
  2. En annen ting er at vi har positivt fokus i samtalen. Sjukdommer og mediebildet er ikke noe vi diskuterer for ofte. Og vi er gode på å minne hverandre på at vi ikke skal gjøre det.
  3. Iblant har vi en samtale, der vi tar en runde på hva vi er takknemlig for i dag.
  4. Og innimellom kjører vi pusteøvelser her, som vi har lært av en av de psykiatriske sykepleierne i tjenesten.

Kostholdet påvirker hvordan vi har det

-Det er viktig med stressmestring. Og pusten har jo mye å si for hvordan en kan regulere stresset. Pusteøvelsene gjør utrolig godt, sier Hokstad.

Det er ikke noe stress ved måltidene i Svingen.

– Vi spiser mye nydelig mat, og har blant annet hatt filippinsk og afrikansk mat på menyen. Vi tror også at kostholdet vårt, det vi spiser her i Svingen, påvirker hvordan vi har det. Det er ofte en god tone her. Og det vi spiser, har mye å si, for hvordan vi føler oss, slår Hokstad fast.

svingengjeng

JOBBER MED HAGEN: Fra v.: Lillian Moldstad, May Ellen Hokstad, Katrine Røst Kristiansen, Marte Lombnes Aas. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

Godt å være to

Aas og Kristiansen slår fast at det er betryggende å være to erfaringskonsulenter i jobben.

– Når det oppstår ulike situasjoner, er det fint å ha hverandre å lene seg på. Og det er en trygghet å ha 5.-etasjen på Rådhuset i ryggen. Sjefen vår. Hun er gull.

-Ellers organiserer vi det meste selv her. Vi får overskuddsmat fra REMA, som er basis i måltidene våre. Blir det for mye mat for oss, gir vi det videre til En hjelpende hånd i fjellregionen.

– De har blitt veldig trygge i rollen og styrer alt sjøl

Erfaringskonsulentene i Svingen organiserer også turer en gang i uka.

– Da går vi herfra, eller kjører et stykke og går på fjellet.

– Det er sosialt, og fint for folk å være fysisk aktive og å oppleve naturen sammen med andre.

Helsesjef Toril Nyhus om erfaringskonsulentene: – De er flinke, har blitt veldig trygge i rollen og styrer alt sjøl. De har fast ansettelse, noe som gir forutsigbarhet, både for oss som arbeidsgiver, og for dem.

– De gir en brukergruppe, som trenger et sosialt og aktivt tilbud, akkurat det. Svingen har blitt et sted der ting skjer, og der mange trives med å være.

 

Erfaringskonsulentenes oppgaver:

I Svingen:

  • Gjøre i stand mye av det praktiske som skal til for at tilbudet skal fungere.
  • Lage handlelister og planlegge måltidene i samarbeid med brukerne, handle inn i forkant.
  • Regulere samtaler slik at man får et positivt fokus og mest mulig et fristed fra hverdagslige bekymringer.
  • Sørge for at Svingen er et sosialt møtepunkt og et godt sted å være. Vi er alle ulike og for eksempel kan det innebære å etterstrebe at de som av natur ikke tar så stor plass også kommer til i samtalen.

For turgruppa:

  • Planlegge turer fram i tid, sørge for transport til ulike ekskursjoner 
  • Passe på at turene blir av passe lengde så flest mulig kan delta.
  • Etter beste evne jobbe for at alle skal føle seg inkludert, skape gode opplevelser og at turgruppa blir et sted der man kan stifte nye bekjentskaper. 
Svingens tips til sunn mat
  • Lag vegetartaco, der du steker søtpotetbiter med tacokrydder i ovnen en time, på 225 grader. Dette erstatter kjøttet
  • Putt søtpotet eller banan i brownie-deigen
  • Ha raspa eple i vaffelrøre
  • Lag grove scones og server til lunsj
  • Lag knekkebrød selv.
  • Salat med egendyrka salatblader og det man ønsker av annet i, kan berikes med for eksempel stekte kikerter 
  • Stek kikerter fra boks. Bland med litt olje og ønsket krydder. Stekes på 200 grader i ca. 10-15 min
  • Lag vegetarlasagne med strimlet gulrot, søtpotet og squash (strimle med en ostehøvel)
  • Lag linsegryte med grønnsaksblanding og couscous som tilbehør 
Tynset kommune
  • 5537 innbyggere.
  • Psykisk helse- og rustjenesten har fire ansatte, der to har bakgrunn som psykiatrisk sykepleiere og to er sosionomer, samt en ungdomskontakt, og to erfaringskonsulenter som er fast ansatt i en 70 prosent stilling til sammen.
Temaside

Mer om

Erfaringskompetanse Erfaringskonsulenter Aktivitet og fritid Helsefremming og forebygging Fysisk aktivitet God hjelp i et brukerperspektiv Tynset Praksiseksempler

Les også

Publisert: 07/11/2023

Hanne var bruker, hjelper nå andre

Publisert: 14/11/2023

– Med Helsehuset har vi samlet forebygging og psykisk helse og rus på en måte som er unik i Norge  

Publisert: 18/6/2024

– Dropin-tilbudet vårt innen psykisk helse har blitt en suksess

Publisert: 21/4/2023

Averøy kommune satser på forebyggende arbeid, og erfaringskonsulenten er sentral

Publisert: 06/5/2015

Inn på tunet - ildsjel blant minihestar

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!