– FACT ung har gitt mange av våre ungdommer og familier et mye bedre helsetilbud

– FACT ung har gitt mange av våre ungdommer og familier et mye bedre helsetilbud

Praksiseksempel / Publisert: 09. august 2024.   Endret: 09. august 2024

– Sammen med Lovisenberg sykehus, Nic Waal og bydel St. Hanshaugen har vi klart å i større grad gi flere ungdommer en så normal oppvekst som mulig. 

Ina Takle Renskaug

FØLGER OPP BREDT: Ina Takle Renskaug, seksjonssjef ved skolehelsetjenesten, og FACT ung og fritid i Bydel St. Hanshaugen, forteller at de ser at det er økonomisk lønnsomt og mye bedre for ungdommen at FACT ung, så langt det lar seg gjøre, følger opp hele familien og for eksempel veileder skole og andre aktører. (Foto: privat)

FØLGER OPP BREDT: ...

Det sier Ina Takle Renskaug, seksjonssjef ved skolehelsetjenesten, og FACT ung og fritid i Bydel St. Hanshaugen. Hun forteller at bydel de har målt gevinsten av bruk av FACT ung både i forhold til brukertilfredshet og bedring av sykdombilde, men også økonomisk.  

– Det jeg oftest får spørsmål om er hvordan vi har klart de to tingene – sammen. 

Renskaug forklarer at det er tre essensielle aspekter ved FACT ung som har vært avgjørende for å lykkes med nettopp dette. 

1) Helhetlige og koordinerte tjenester 

– For det første har det vært avgjørende for teamet å tilby gode helhetlige tjenester for ungdommen som er godt koordinerte og tilpasset individuelle behov. For oss er det viktig å ha et nært samarbeid med samarbeidspartnere i bydel og eksterne samarbeidspartnere. Vi ønsker å skape en felles forståelse og en opplevelse av sammenhengende tjenester for ungdommene. Helhetlige tjenester kan bidra til bedre helseutfall og økt brukertilfredshet. Effektiv kommunikasjon og klare ansvarsområder er nøkkelfaktorer. 

2) Økonomisk kontroll 

– Med mange tiltak og aktører involvert, er det avgjørende å ha god økonomisk styring. Dette innebærer å ha oversikt over kostnader, sikre effektiv ressursbruk og unngå unødvendige utgifter.  

Denne kontrollen har gjort at ungdommene og deres familier i bydelen har fått bedre tjenester, men det har også gjort at bydelen har spart store beløp.  

– Vi har en krevende økonomi, spesielt når mange tiltak og aktører er involvert. God økonomisk styring er essensielt for å håndtere kostnader, sikre effektiv ressursbruk og unngå unødvendige utgifter og dobbeltarbeid. Vi ser også at det er økonomisk lønnsomt og mye bedre for ungdommen at teamet, så langt det lar seg gjøre, følger opp hele familien og for eksempel veileder skole og andre aktører. 

3) Brukermedvirkning 

Brukermedvirkning er også viktig for å sikre at tjenestene møter ungdommenes behov og forventninger.  

– Ved å involvere de unge i planleggingen og gjennomføring av tjenester, kan man oppnå mer målrettet og kostnadseffektiv bruk av ressurser. 

Rent konkret kan dette bety at de samordner møter slik at ungdommen ikke må si det samme flere ganger, og at de ansatte i større grad lager en plan og unngår dobbeltarbeid. 

– Det kan bety at vi i større grad ser på tilbud som avlastningstilbud og institusjonsplass. Er tilbudet skreddersydd godt nok? Ønsker ungdom eller familie et slik tilbud? Eller kan vi tilrettelegge bedre?  

Enkeltdager hjemme kan bety mange tusenlapper i året, eller det kan dreie seg om å gå fra 2-1 oppfølging til 1-1 oppfølging med den rette veiledningen av den aktuelle tjenesten.  

Det menneskelige er avgjørende

Ønskene og målene til den ungdommen de gjelder, og deres pårørende, er avgjørende for gevinstrealiseringen. Det skal ikke gå på tvers av hva de involverte ønsker og hvilke mål de selv har, men ved bedre veiledning og koordinerte tilbud ser vi at vi ofte har klart å jobbe ut bedre behandlingsforløp.

– Tidlig innsats bidrar til reduserte utgifter og forhåpentligvis kortere behandlingsforløp, sier Renskaug.

Ønsker du å lære mer om FACT ung – og blant annet denne typen gevinstrealisering? Få med deg den digitale FACT ung-konferansen 26. september. Mer info finner du her: 

 

Temaside

Mer om

Praksiseksempler Fact ung Gevinstrealisering Helhetlige tjenester Samhandling Økonomi Oslo

Les også

Publisert: 04/7/2024
Nettressurs

Enklere tilgang til kunnskapsdeling for ACT-, FACT- og FACT ung-team

Publisert: 28/6/2024
FACT ung-konferansen 2024
Spill av video

Alexander Skadberg kommer på FACT ung-konferansen 26. september

Publisert: 07/5/2024
Praksiseksempel

Bydel Søndre Nordstrand og BUP samarbeider om ledelse av forprosjekt FACT ung

Publisert: 03/5/2024
FACT ung-konferansen 2024

Å dele egne erfaringer som profesjonell hjelper, handler om å få den du skal hjelpe til å føle seg mindre alene

Publisert: 26/4/2024
Nyhet

Å bidra i utarbeidelsen av behandlingsplanen kan gi mer motivasjon og eierskap til egen situasjon

Publisert: 09/4/2024
Forskning

Hva utgjør trygg og nyttig helsehjelp for barn og unge i barnevernet?

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!